nrk.no

Pedofil til NRK: – Foretrekker å snakke med nordmenn

Kategori: Scandiland

Illustrasjon: Mattis Folkestad/NRK

– Pedofili er mer normalt enn samfunnet ønsker at det skal være. At vi pedofile «gjemmer» oss vekk i anonyme nett-forum er et resultat av det, på godt og vondt, sier en av de norske brukerne på Scandiland til NRK.

NRK har fulgt det nye skandinaviske pedofiliforumet Scandiland i flere måneder. I løpet av denne tiden har vi identifisert over 40 av brukerne som norske – og en intern spørreundersøkelse på Scandiland tyder på at over 200 av forummedlemmene kan være norske. Gjennom det anonyme nettpratverktøyet «TorChat» har vi tatt kontakt med flere av brukerne på forumet.

Vi fikk svar fra brukeren «Maskinist», og stilte ham flere skriftlige spørsmål som han besvarte. NRK vet at «Maskinist» har vært bruker på Scandiland, men på grunn av den avanserte anonymiseringsteknikken «Maskinist» bruker, vet vi ikke noe mer om hans identitet. Intervjuet er redigert, men skrevet ut i den formen det hadde på nettprattjenesten.

– Vi pedofile har følelser og behov for å kunne kommunisere med andre mennesker uten filter akkurat slik som alle andre, og det er vel nettopp derfor et sted som Scandiland eksisterer. Scandiland er jo en plass man kan skrive akkurat det man vil og få svar tilbake fra en person som kan ha vært eller er i en lignende situasjon som en selv.

– Var du spesielt på utkikk etter et skandinavisk forum – var det derfor du fant fram til Scandiland?

– Jeg har alltid foretrukket å snakke med norske over nettet fremfor utenlandske, så det kan du vel si ja. Man kan vel si at forholdet blir mer personlig på en måte, man har gjerne mye likt å relatere til. Når det er sagt er det ikke så mye å velge mellom for pedofile på det mørke nettet, spesielt hvis man er ute etter en side hvor det er fokus på diskusjon, og ikke deling av ulovlig materiale, sier brukeren til NRK.

Men selv om Scandiland fokuserer på at medlemmene skal holde seg innenfor sin definisjon av loven, ligger det tusenvis av til dels svært seksualiserte bilder av barn på sidene. Når disse bildene er lagt ut på en side for pedofile er det mye som tyder på at de bryter norsk lov.

– Myndighetene vil kanskje mene at forum som Scandiland fungerer som en inngangsportal for dem som er ute etter mer ulovlig materiale, selv om det ikke finnes så mye av det på Scandiland. Hva er viktigst for deg: Å snakke med likesinnede eller å finne veier videre?

– Hvis man først har funnet frem til Scandiland vil det forundre meg om man ikke vet hvor man får tak i ulovlig materiale. Det er vel også derfor det ikke er et stort fokus rundt det på Scandiland.

 – Savner du motforestillinger når du snakker med andre på et forum som Scandiland?

– Vi alle vet hva motforestillingene er. Scandiland handler ikke om at pedofile lager sin egen lille verden der de tror at alle andre tar feil. Mitt inntrykk er at det er en fordomsfri møteplass der man kan ha diskusjoner uten å måtte ta hensyn til hvem som vil se det man skriver. Det meste av kommunikasjonen foregår på 1-til-1 basis slik som meg og deg nå. Det også derfor tråder som inneholder kontaktinformasjon er de meste populære, og dette er egentlig en trend på de fleste forum som henvender seg til temaer som ikke «tåler dagslys». Jeg ville ikke hatt noe imot å ha alle perspektiver med i diskusjonen, og jeg har tidligere deltatt i debatter om temaet på åpne forum hvor de pedofile er i et klart mindretall.

– Man må jo ta hensyn til det man skriver i forhold til at myndighetene sannsynligvis vil se det også, så anonymitet er et stort fokus.

– Det kan kanskje være et resultat av at vi stadig blir påminnet om at vi er «syke» i den virkelige verden, og når man kommer online med likesinnede er det ikke akkurat et behov for å diskutere hvor «syk» man er, men at man er mennesker som er i samme situasjon, sier brukeren til NRK.

– Det er jo – i alle fall blant ekspertene – to måter å se på forum som Scandiland: Enten at de fungerer som «sikkerhetsventiler» som reduserer behovet for grovt overgrepsmateriale – eller som et sted som gjør pedofili til noe mer normalt enn samfunnet ønsker at det skal være. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er godt for et menneske å vite at man ikke er alene i sin situasjon. Jeg tenker at det burde være mer åpenhet rundt pedofili, og at for eksempel online støttegrupper hvor man kan være anonyme, men samtidig kunne få hjelp til å takle sin hverdag (gjerne av trent personale) ville vært det beste. Jeg tror mye av grunnlaget til at det finnes steder som Scandiland er at det ikke er noe alternativ.

– Jeg tror at en del av problemet er at pedofili er mer normalt enn samfunnet ønsker at det skal være, og at vi pedofile «gjemmer» oss vekk i anonyme online forum er et resultat av det, på godt og vondt.

– Vi pedofile må egentlig bare klare oss selv, og da er det klart at det er noen som faller igjennom, enten ved å begå overgrep eller ved å normalisere situasjonen sin.

– Jeg selv fant ut at jeg var pedofil da jeg var 11-12 år gammel og ikke lenge etterpå fant jeg ut at det var et nettverk for slike som meg på internett. For meg var det ikke noe annet.

– Når du sier at du liker Scandiland fordi det ikke er fokus på deling av ulovlig materiale – er det fordi du har moralske problemer med slikt materiale eller fordi du ikke vil gjøre noe ulovlig?

– Som regel går ikke interessante diskusjoner og deling av ulovlig materiale hånd i hånd. Man må nesten ha det delt. Jeg ser forøvrig på ulovlig materiale selv.

– Er det noe poeng for deg om materialet du ser på er norsk eller ikke?

– Nei.

 – Er tilfanget av pedofilt materiale stort på det mørke nettet? Og er det da deling på forum ala Scandiland, eller foregår det på mer private kanaler?

– Det er vanskelig å vite hva tilfanget er, jeg tror det meste går privat. Jeg gidder egentlig ikke bruke tid på det lenger, jeg har litt lagret som jeg ser på når jeg føler for det.