nrk.no

Bli med å hacke for Norge

Kategorier: Gjestebloggere,Hackathon & Open Source

Foto: Morten Brun

Det finnes store mengder åpne offentlige data i Norge. Kanskje kan det utvikles en megahit i App Store eller en børsrakett basert på disse dataene? Bli med når offentlige-data-Norge arrangerer todagers hackathon hos Kartverket i juni.

#hack4no – Hack for Norge

5. og 6. juni 2015 inviterer Kartverket, Difi og en lang rekke andre etater til #hack4no 2015, et hackathon med åpne data fra det offentlige Norge.

Hackere fra hele landet – det være seg utviklere, designere, gründere, studenter eller andre kreative mennesker med ideer, og selvfølgelig også kartnerder – ønskes velkommen til Kartverkets hovedkontor på Hønefoss hvor det blir to dagers intensiv idedugnad, konkurranse og workshop.

Frislipp av kartdata

I 2013 hadde Kartverket sitt store frislipp av data. Da la vi ut en rekke store, etterspurte datasett for gratis nedlasting, blant annet datasettene som omtales som det nasjonale kartgrunnlaget og som den landsdekkende hovedkartserien Norge 1:50 000 bygger på. Før dette hadde vi frigitt stedsnavndatabasen vår. Omtrent samtidig med at vi arrangerer hackathon i juni, frigir vi adressedata fra matrikkelen og detaljerte dybdedata.

Dette betyr at mange av dem som tidligere kjøpte data av oss, nå slipper å betale og har én kostnad mindre i regnskapet. Det gjelder for eksempel leverandører av bilnavigasjonssystemer, kartprodusenter og Google, som alle bruker vårt kartgrunnlag i sine kartverk.

Smartkart

Både enkeltpersoner, bedrifter og miljøer, har begynt å bruke og eksperimentere med datasettene våre etter at de ble frigitt.

Skjermskudd fra FlightSimNorway
Skjermskudd fra FlightSimNorway

For eksempel har flysimulator-miljøet brukt Kartverkets høydedata og detaljerte kartdata til å gjøre landskapet mer realistisk i Microsoft Flight Simulator, OpenStreetMap-miljøet har begynt å laste inn våre detaljerte kartdata i sine kart og ingeniørbedriften Purenviro i Grenland bruker Kartverkets terrengdata når de kartlegger hvordan giftskyer og vond lukt sprer seg fra et industriområde. I tillegg har en rekke enkeltpersoner laget ulike andre smarte tjenester. Mange av dem er samlet på nettsiden vår, kartverket.no, under overskriften Smartkart.

Hvor er børsrakettene?

Men vi skulle gjerne sett at enda flere brukte dataene våre og at dataene bidro enda mer til verdiskaping. Så hvorfor har vi ikke sett en børsrakett eller flere megahiter i App Store basert på åpne, offentlige data?

Her er det mange mulige svar. Ett av dem kan være at det ikke er frigitt nok offentlige data, at mange av «godbitene» fortsatt ikke er lagt ut. Et annet kan være at dataene ikke er frigitt på riktig måte; at de er tilgjengeliggjort, men ikke er tilgjengelige nok. Det kan handle om grensesnitt, filformat og om hva slags løsninger vi har valgt for de ulike datasettene, om det er data for nedlasting eller data som er tilgjengelig i form av en «live» tjeneste.

Kanskje er vi ikke flinke nok til å veilede og markedsføre? Og kanskje er det ikke så lett for utenforstående å se mulighetene, rett og slett fordi vi ikke har fortalt godt nok om dem. Eller kanskje tar det bare litt tid før ideene yngler.

Velkommen til Hackathon

Kartverket, Difi og en rekke andre etater ønsker å stimulere denne utviklingen når vi inviterer til #hack4no 2015 i juni. Det hele skal munne ut i nye tjenester, apper, visualiseringer eller andre slags digitale løsninger basert på offentlige data.

I tillegg til en konkurranse om å utvikle de beste løsningene, blir det også en stor idemyldring, og en møteplass mellom dataeiere og databrukere hvor dialog, tilbakemeldinger og inspirasjon er nøkkelord.

Fra kunst til oljeplattformer

Tilgjengelige datasett i data.norge.no
Tilgjengelige datasett i data.norge.no

Til disposisjon for hackathonet står alle datasettene i data.norge.no. Dette er den nasjonale katalogen over åpne offentlige data i Norge, den inneholder blant annet beskrivelser av datasettene og eksempler på applikasjoner og tjenester.

Når det er såpass mange etater som står bak dette, er det også fordi det gjerne er kombinasjonen av ulike datasett som kan gi de mest spennende resultatene. Det finnes åpne offentlige data om alt fra fiskeredskaper, oljeplattformer og tidsserier for vannstand til opplæringsmål, arter, kunst, veier, trafikkinformasjon i sanntid, adresser og stedsnavn. Du kan se noe av bredden når 14 ulike etater og institusjoner presenterer sine åpne data – her er det utallige muligheter til å kombinere.

Finn nærmeste legevakt

Vi hadde et før-treff for noen uker siden, og allerede da kom det opp mange ideer:
For eksempel en app basert på helseportalen og kartdata hvor man kan søke opp nærmeste legevakt fra der man er, og få opp veibeskrivelse. Eller: Det er stor interesse for og hundretusentalls besøk i stavkirkene våre hvert år; hva med en stavkirke-app som henter informasjon fra kilder som Riksantikvaren, Wikipedia, kartdata, kirkesøk, Miljøstatus etc? Eller en autogenerert quiz basert på posisjon der du befinner deg og innholdet fra leverandørene? Disse og flere ideer har vi samlet på en en egen idéside på hackathonets hjemmeside.

Og for kidsa:

Hardangerfjorden i Minecraft - laget av Boele Kuipers
Hardangerfjorden i Minecraft – laget av Boele Kuipers

I år blir det også junior-hack for barn og ungdom som er interessert i å lære mer om programmering. Blant annet skal vi lansere en helt ny løsning for nedlasting av det nasjonale kartgrunnlaget i Minecraft. Så her er det bare å ta med seg kidsa til junior-hack.

Det er mulig å melde seg på frem til 17. mai; deretter er det venteliste.

==========> informasjon og påmelding #hack4no <==========

https://www.youtube.com/watch?v=9r5hN8UrvJ0

2 kommentarer

  1. Rolf Knudsen

    Nå håper jeg at det blir lagt litt avgrensninger, ikke på bruken, men hvem som skal gjøre det.

    Var det ikke på tide at et norsk firma utviklet noe, uten å løpe rett til utlandet for å gjøre seg fete.

    Kunne det kanskje bli noen norske arbeidsplasser, og ikke bare ennå en avdanket dotcom investor uten vyer.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.