En drone som skal gi internett til den tredje verden, kommunikasjon med flyselskapet ditt på Messenger, og statusoppdateringer med 360-graders videoklipp: Om alt går etter Facebooks plan, kan dette bli realiteten i løpet av 2015.
På Facebook Developer Conference (F8) som gikk av stabelen i San Francisco denne uka, har Facebook delt både fremtidsvisjoner og nye tjenester som vil bli tilgjengelig for brukere i løpet av 2015.
Om alt går etter planen, er følgende innen rekkevidde innen året er omme:
- Kundeservice-tjenester på Messenger
- Muligheten til å interagere med 360-graders video på Facebook
- Øke Internett-tilgang, ved hjelp av en flygende drone, i den tredje verden
Kundeservice på Messenger
At Messenger skal utvikles til noe mer enn en kommunikasjonsapp, har ligget i kortene lenge.
I juni i fjor ansatte Facebook Paypal-president David Marcus til å se over og forbedre messenger-tjenesten.
Noe av det første Marcus gjorde, var å sette ut Messenger som en egen applikasjon. Messenger-applikasjonen er ifølge AppAnnie den mest populære appen for iPhone akkurat nå.
Marcus har hele tiden hatt store ambisjoner for Messenger. I dette intervjuet fra 2014 sa han at plattformer for kommunikasjon mellom forbruker og tredjeparter, som for eksempel flyselskaper, er for dårlige.
Kommunikasjonen fra avsenderen er i stor grad enveis, i form e-postutsendelser med kampanjetilbud. Om forbrukeren lurer på noe, må han ofte belage seg på å stå lenge i telefonkø for å få svar på det han lurer på.
Det kan virke som om 2015 blir året Marcus får satt tankene ut i live: Om kort tid kommer nemlig funksjonen Business on Messenger; en tjeneste som skal forenkle og forbedre kundeservice.
Tjenesten vil gi selskaper muligheten til å sende personaliserte meldinger til kundene. Appen skal også forenkle kommunikasjon rundt netthandel, og gi kunder muligheten til å tracke varebestillinger gjort på nett.
… men tredjepartsapper for ny kommunikasjon på Messenger er allerede implementert
Denne uka ble det mulig å laste ned tredjepartsapper til å lage GIF-er, talemeldinger og bildekollasjer, på Messenger.
Her er litt av app-utvalget:
For å bruke appene, må man laste dem ned, lage en bruker og logge inn.
Mark Zuckerberg sa på F8-konferansen at dette ble gjort for at folk skal «få flere verktøy til å uttrykke seg».
Her forklarer Zuckerberg tankene bak implementering av tredjepartsapper, og hva Business on Facebook er, på under 2 minutter:
360-graders video
På torsdag, et drøyt år etter at Facebook kjøpte Oculus Rift, annonserte Zuckerberg at støtte for avspilling av 360-graders video vil komme i nær fremtid.
Han forklarer nærmere her:
I første omgang vil det bli mulig å interagere med videoene gjennom å bevege på mobiltelefonen, men den langsiktige planen er å gi en helt ny kommunikasjonsopplevelse for brukere av Oculus Rift.
Vil øke internett-tilgangen med droner
I dag delte Mark Zuckerberg at Facebook jobber for å øke internett-tilgangen i resten av verden ved hjelp av droneteknologi.
Selskapet er i gang med å utvikle en drone-prototype som veier like mye som en liten bil, men har et vingespenn som er større enn på en Boeing 737.
It will be powered by solar panels on its wings and it will be able to stay at altitudes of more than 60,000 feet for months at a time (…)Aircraft like these will help connect the whole world because they can affordably serve the 10% of the world’s population that live in remote communities without existing internet infrastructure.
Facebook som nyhetsdistributør
Det har lenge ligget i kortene at Facebook jobber med en løsning som kan distribuere nyhetsaktørers innhold direkte.
Facebook skal være i samtale med medieaktører i flere deler av verden. Det er sannsynligvis The New York Times, Buzzfeed og National Geographic som kommer til å være først ut med å dele innhold direkte på Facebook-plattformen. Det er delte meninger om løsningen i meidebransjen: The Guardian skal angivelig ha oppfordret medieaktører til å stå sammen om å finne en løsning som er lønnsom for alle.
Den nye løsningen blir også debattert i Norge, og Dagens Næringsliv meldte i går at det var uaktuelt for Schibsted å inngå et slikt samarbeid med Facebook.
NRKs sosiale medier ekspert Ingeborg Volan har tidligere skrevet om hvordan NRK forholder seg til Facebook som publiseringsplattform her.
… og et rykte til slutt
I tillegg til de offisielle planene, er det fortsatt en del ubekreftede Facebook-rykter, blant annet at selskapet jobber med utviklingen av en Android-app som skal stoppe telefonspam.
Appen skal angivelig lages for Android-brukere, og hete Phone. Phone-appen skal vise mer enn bare nummer på innringer, og blokkere telefonsamtaler fra nummere som «vanligvis blir blokkert».
Testingen av appen var egentlig forbeholdt Facebook-ansatte, og ryktet om dens eksistens oppsto sannsynligvis ved at den ble lekket til folk som ikke er ansatt hos nettgiganten.
Mell Kjartin Knoll
Facebook er NSA. Droner har de fra før.. Its all bullshit and its bad for you!
Rasmus
De fattige får gratis internett, men det er ikke vanlig med mobil der nede.
Litt urettferdig at vi skal betale tusenvis av kroner og så får de gratis nett der nede
Bjarne Vedewold Knudsen
Det er nå 6 milliarder mobilbrukere i verden av 7 milliarder mulige. Les og lær! Du slipper sannsynligvis å betale for de «der nede». For et rystende ubegavet innlegg!
Ida Sivertsen
Norsk entitlement på sitt verste.
Ulrik TF
Etter min mening betyr dette enda mer overvåkning. Samtidig ser jeg at man ikke kommer unna det med mindre man ikke er aktiv på internett. Smarttelefoner og tingenes internett. Skal man se veldig enkelt på det, kan man det slik = er du på internett, kan og vil større kjeder finne deg og masse informasjon om deg. Og når flere og flere tar del i helseovervåkning og som nevnt tingenes internett, betyr dette enda mer informasjon og enda flere som er interessert i å få tak i dette. Dagens store kjeder er flinke til å smøre dette inn, noe som vanlige folk kanskje ikke får med seg. Jeg mener dagens samfunn må stille høyere krav til informasjon om det som faktisk skjer med informasjonen og hva vi går med på når vi oppretter kontoer og laster ned apper. Vi må også stille høyere grad av det jeg kaller «sikker sikkerhet», altså at vi kan være garantert at det er sikkert og ikke bare at det står «sikkerhetsmodus» øverst i høyre hjørne. Dette er veldig enkelt forklart og satt litt på spissen, men jeg mener at vi ikke kan godta dette og tenke at «dette var en kul idè» uten at vi får den informasjonen og tryggheten vi trenger.
Rob
Lawyer at the European Court of Justice advises users to close down their Facebook accounts.
NSA and Facebook Work Together.
infowars.com/nsa-and-facebook-work-together/
Vidar
Slipper dronene ned mat også i samme slengen da eller? Primærbehov først liksom?