nrk.no

Her er den nye NRK Super-appen

Kategorier: Apps,Design,Mobil,Nett-tv,Nettbrett,NRKTV & Video


I løpet av det siste året har vi oppgradert TV-appen for iOS og Android. Nå har turen kommet til NRK Super. Vi har klar en ny brukeropplevelse skreddersydd for utålmodige barnefingre.

NRK Super-appen er mildt sagt superpopulær: Med over 1,1 millioner ukentlige besøk er den en av NRKs mest populære nettjenester. Nå ønsker vi å gjøre tjenesten enda bedre.

Den gamle versjonen av NRK Super-appen pakket nettsidene til tv.nrksuper.no inn i et app-skall sammen med en videoavspiller. Dette er en løsning som har har tillatt NRK Super å være tilstede på flere plattformer og enheter, selv med begrensede utviklings- og vedlikeholdsressurser.

Ulempene med en slik web-app er blant annet begrenset funksjonalitet og brukeropplevelse. Vi har observert at barna opplever web-appen lite responsiv og vi ønsker å tilby en løsning som barna synes er morsom å bruke, og hvor de enkelt og raskt kan finne det innholdet de ønsker.

Vi har derfor laget en helt ny app fra grunnen av med nytt skreddersydd design for iOS og Android, enkel skjermflyt, god brukeropplevelse, med animasjoner og funksjonalitet rettet mot barn fra 2–12 år.

Så hva er nytt?

Forsiden

Barna finner det de ønsker i et hav av bilder fra kjente og kjære serier. På forsiden vil vi promotere nye programmer, og trekke frem serier basert på hva barna har sett tidligere. Bildemosaikken tilpasser seg seermønsteret slik at det de liker blir lett å finne igjen. Som forelder kan du også velge å skjule innhold med aldersgrense 7+, både på forsiden og i resten av appen.

image02

Flere brukere og personalisering

Appen tilbyr mulighet for å opprette en eller flere brukere. Når man velger en bruker og kommer inn i appen, har man tilgang til sin egen side. Her kan barna endre fargepalett i appen, sette sitt eget bakgrunnstema og bytte profilbilde. Det vil også dukke opp episoder de har sett tidligere.

Direkte-TV

Forsiden gir inngang til direkte-TV. Her kan barna se det samme som vises på TV-kanalen NRK Super, med et tre timers direktebuffer som gir de tilgang til programmene som nylig har blitt vist på TV. Det er lett å hoppe mellom programmene om de vil se episoder om igjen.

image04

Binge watching

I den nye appen kan barna «binge watche» favorittseriene sine. NRKbeta har tidligere skrevet om binge watching her og her. Når avspilling av en episode avsluttes, vil en nedtelling begynne for automatisk avspilling av neste episode. Barna kan lett gå til forrige eller neste episode om de ønsker det. Vi viser også progresjon på episodene og barna kan fortsette der de slapp, om de blir forstyrret av middag eller fotballtrening.

Barn elsker bursdag

Når barna har bursdag vil appen vise en bursdagshilsen og spille NRK Supers bursdagsvideo. Barna finner igjen bursdagshilsen på forsiden, og kan spille av bursdagsvideoen så mange ganger de ønsker – på bursdagen sin.

Hvordan designe for barn?

I NRK Supers verden er barna konger og dronninger. Derfor har de vært med fra starten av i arbeidet med den nye appen. Gjennom samtaler og observasjoner har vi blitt kjent med hva som er viktig for barna, og hvilke forventninger de har til en fremtidig NRK Super-app. Ideer til utforming har blitt testet sammen med barn både på skole og i barnehage. Vi har ønsket å lage en tjeneste for barna, og deres behov er derfor satt foran de voksnes.

image03

Hva skjer med den gamle appen?

Dersom du har den gamle appen installert på en iOS- eller Android-dings, vil denne nye appen overskrive den gamle. Android-appen blir rullet ut gradvis for å håndtere eventuelle problemer med enheter vi ikke har tilgjengelig for test her hos oss. Du vil dermed ikke selv kunne velge når du får den nye versjonen av appen, men tro oss, vi ønsker at den blir tilgjengelig for alle så fort som mulig.

Hvor går veien videre?

Vi jobber med å få inn mer funksjonalitet det er behov for. Eksempler på ting som kommer er:

 • Varsling om nye episoder av serier du har sett
 • Anbefalinger av serier
 • Forbedret søk
 • Chromecast- og Airplay-støtte

41 kommentarer

 1. Dette blir sikkert godt motatt. Men et par spørsmål (for både voksen og stor) , vil det bli mulig med profiler som i netflix slik at barna kan ha egen watched status, og slik at de kan spore sine serier mellom iphone, ipad og smart-tv-app?

  Og kommer det en oppgradering på smart-tv app også?

  Spør for barna og en venn 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Øystein)

   Hei!
   Barna får lagret progresjonen på programmene sine lokalt og de kan opprette flere profiler. Lagring av personlig innhold på tvers av plaformer jobber vi med i dag, men foreløpig kun for NRK TV.

   Denne oppdateringen gjelder iOS og Android, ikke Smart-TV.

  • Simen Eggen (svar til Thomas Aaeng)

   Lagring av personlig innhold på tvers av plattformer en en tjeneste som jeg gleder meg til dere får ordnet. Det er det eneste jeg savner ifra dere.
   Dere gjør en veldig bra jobb

  • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Kari)

   Dessverre støtter vi ikke iOS 5. Vi har et minimumskrav på iOS 7 (iPad 2 / iPhone 4).
   Dette skyldes begrensninger i eldre OS og maskinvare. Dersom vi skulle ha støttet eldre versjoner hadde det kostet mye i form av tid, ville lagt begrensninger på hva vi kunne ha gjort og ville uansett gitt mindre enn optimale brukeropplevelser for de som sitter på de eldste enhetene.
   Den gamle appen vil fortsatt være tilgjengelig for eldre enheter.

 2. Vil det være mulig å begrense mengden tid brukt i appen hver dag? Kan være en kamp å avslutte TV-tiden i appen og hadde vært fint om den selv hadde gitt beskjed etter et program at nå er TV-tiden slutt, evt. nektet å starte avspilling av programmer som er «for lange».

  Svar på denne kommentaren

  • linda-cesilie kristiansen (svar til Pål)

   Finnes egne apper for å styre tidsbruk på brettet. Kids Place f.eks. der legger du inn apper barnet får bruke også setter du på en timer. Fungerer veldig fint. Er bare å prøve seg frem.

  • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Pål)

   Vi har ingen planer om å implementere en slik funksjon.
   Sjekk ut Linda-Cesilie sitt svar.

  • Ove (far til to) (svar til Thomas Aaeng)

   Jeg synes Påls forslag er gode. En mulighet for å sette tidsbegrensninger hadde vært fint. Gjerne at man man bruke appen mellom kl x og y, og/eller at man man maks se x minutter pr dag. Youtube har implementert noe lignende i sin Youtube Kids-app.

   Linda-Cesilies innspill fungerer sikkert fint på Android, finnes ikke noe slikt til iOS meg bekjent.

   Appen er uansett mye bedre enn den var, så dere har fått til en veldig god iterasjon. Gratulerer med godt arbeid og takk for en god app.

 3. Hans – far til tre

  Fint at den er så responsiv i bruk!
  Synes det virker mer fancy enn brukervennlig med sidelengs scrolling. Jeg blir ganske bilsyk av å lete gjennom etter favorittene. (Og det hakker veldig på iPad 3.) Selv Netflix skal jo gå bort fra sidelengs scrolling. Hva med å heller ha en stakk man blar gjennom? Savner også knapper med alfabetisk oversikt.

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Hans - far til tre)

   Takk for tilbakemeldingen.

   Vi jobber med å optimalisere scrollinga for eldre enheter.

   Sidelengs scrolling er gjennomgående i appen. Programbildene våre er 16:9 og man ser video i landskaps-modus. Det er kanskje animasjonen som er ubehagelig?

   Alfabetisk oversikt kommer. I mellomtiden kan du søke på en bokstav.

  • Når månen virkelig blir en gul ost…
   Tror NRK gir pokker i oss, vi er jo ikke mer enn ca. 200000 i Norge.
   Blir muligens noe annerledes når NRK Beta oppdager at det går an å lage universell apps til Windows. Da når de plutselig ca. 3 MILLIONER… Og appen kan brukes på pc, brett og mobil. Muligens også Xbox…
   Men har ikke store forhåpninger om at iFokuserte utviklere ser mulighetene.

  • Med HLS og DASH-støtte i spartan på Xbox One vil det forhåpentligvis ikke være behov for noe app. Det samme gjelder Windows 10, men NRK kommer vel til å fortsette å pushe Androidappen til Windows 10/windows 10 for Phone-brukere. Jeg får i hvertfall kun opp li,kt til android appen når jeg besøker tv.nrk.no og det tok over et halvt år før jeg kunne besøke nrkbeta, fordi de alltid sendte meg til en hvit side.

  • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Eier av Windows Phone)

   Hvilke plattformer vi skal være på er en løpende vurdering vi gjør internt og det er en hel del faktorer som spiller inn. bl.a. hva vi har kapasitet til å vedlikeholde, antall brukere på plattformen, m.m. Forstår absolutt frustrasjonen «hvorfor kan dere ikke støtte min plattform, når dere støtter plattform y», men for øyeblikket kan vi dog ikke love noe annet enn at vi følger med og gjør jevnlige vurderinger.

  • Dette er det største savnet i alle barneapper jeg har sett på. Når jeg nå hører at Viaplay har det, vurderer jeg å hive Netflix på båten…

   (Så ja, jeg ønsker også dette i NRKSuper-appen

 4. Eg synes det er vanskeleg å finne direktesendinga. Den har liksom ein lite framtredande plass på «side 2», hadde det ikkje vore meir intuitivt at den var på den første sida ein kom til etter å ha starta appen? Eller helst på eiga «side» eller slik at ein kan lukke den viss innhaldet ikkje passer (er for nifts, i praksis).

  Det hadde også vore fint med tittel på alle programma i staden for kun bilde (på ein del) der ein kan velge kva ein vil sjå, det er ikkje alltid det passer å «eksperimentere» med tv-kikkinga og vi kjenner ikkje alltid att forsidebildet som visast (det kan evt vere valfritt å vise namn på programmet, det vil vel ta litt plass).

  5-åringen synes det var veldig stas å velge farge og mønster sjølv 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Er det planer om mulighet for å lagre innhold lokalt? iPaden blir med på biltur utenfor landegrensen i sommer, og da hadde det vært flott å fylle opp litt over wifi før avreise. Forøvrig en veldig bra oppdatering 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er en flott app, men hadde det vært mulig å få en valgmulighet slik at den ikke virket på mobildata? Eller er det en slik mulighet allerede, og det bare er jeg som ikke finner den?

  Viste seg at routen vår falt ut, og brått var hele datatrafikkvoten min brukt opp på drømmehagen..

  Svar på denne kommentaren

  • Christian Celius Bjørvik (svar til Hanne)

   Normalt skal alle app-er eksplisitt be om nett-tilgang om dette skjer via mobilnett. Valget du gjør kan deretter endres.
   For iOS kan du bestemme hvorvidt en app skal bruke telenettet i Innstillinger->Mobilnett. Nederst ser du alle app-er som bruker mobilnett.

   Men, denne NRK Super app-en oppfører seg ikke slik, noe som er svært uheldig.
   Jeg installerte nettopp NRK Super på en iPhone. Åpnet app-en, fikk en dialogboks om push-varsler, startet en serie og avsluttet via dobbeltklikk og lukket app-en.
   Gikk inn i innstillinger-> Mobilnett, og så at NRK Super ikke var der.
   Slo av Wifi, åpnet NRK Super, valgte en serie, begynte avspilling. Fikk ikke varsel om at mobildata blir benyttet.
   Gikk deretter tilbake til innstillinger -> mobilnett og stat nå var NRK Super der, med forbruk på 1,5 MB.

   Dette er et veldig dårlig valg gjort av utviklerne, evt de som har bestilt og evaluert app-en. Jeg foreslår du sender dem en epost med faktura for databruken, samt kontakter AppStore og varsler om at app-en fungerer slik den gjør.

  • Ola Nordbryhn (NRK) (svar til Christian Celius Bjørvik)

   Det er ingen krav til, ei heller vanlig, at man ber om tilgang til mobilnett før man bruker det. Vi vet, og legger heller ikke skjul på, at appen bruker mye datatrafikk. Dette er grunnen til at vi anbefaler at man bruker appen på trådløst nett om mulig.

   Som Christian sier er det mulig å gå inn i Innstillinger -> mobilnett for å eksplisitt nekte appen å benytte datatrafikk. Dette kan man også gjøre ved å scrolle ned til appen i applisten som ligger nederst i Innstillinger. Her kan man også endre inntillinger for pushvarslinger, pluss en del andre ting for andre apper.

   Det er selvfølgelig beklagelig at appen blåser avgårde hele datakvoten om det trådløse nettet faller ut, men det er vanskelig for appen å vite om den går over på mobilnett fordi bruker setter seg i bilen og kjører avgårde eller at routeren har falt ut.

   Men Christian, det du skriver om både eksplisitte meldinger og viderefakturering av datatrafikk må jeg si meg sterkt uenig i. Apper må be om mange tilganger, blant annet til lokasjonsoppdateringer, pushmeldinger, tilgang til kamera og tilgang til bluetooth. Tilgang til datatrafikk er noe jeg ikke kan huske å ha sett i noen apper, hverken på iOS eller Android. Når fikk du sist en slik advarsel i for eksempel YouTube-appen din?

   Imidlertid får man opp et varsel dersom du prøver å bruke mobilnettet dersom man har skrudd av tilgangen ved hjelp av metoden over. Denne er styrt av operativsystemet og ikke noe som utviklere har kontroll over.

   Når du foreslår viderefakturering av den benyttede datatrafikken håper jeg du tuller eller setter saken på spissen. Vi er åpne om databruken og følger alle guidelines. Det er heller ingen praksis at apputviklere skal betale brukerene for deres benyttede datatrafikk.

 7. Christian Celius Bjørvik

  Muligheten for at neste episode begynner automagisk bør være en innstilling man kan velge å skru av eller på.
  Det blir utrolig mye mer mas i heimen (når foreldre skal oppfordre barnet til å gjøre andre ting) når barna passifiseres fullstendig, i stedet for å aktivt ta et valg om å se en til.
  Barn som ikke klarer starte neste episode bør uansett ikke bli utsatt for å se på tv i ensomhet, så jeg ser ikke én grunn til at en slik mulighet ikke er implementert.

  Svar på denne kommentaren

  • Ole Petter (svar til Ole Petter)

   NRK super fungerer ikke på Nvidia Shield (android tv) ennå. Er det planer om å lage en nrk super app for android tv?

 8. Hei,

  Eg har et headset hvor eg kun får bakgrunnslyden inn på og ikke talet. Det er tre ringer på det. Hvis eg bruker et annet headset med 2 ringer får eg alt lyd som vanlig.

  Er det noe feil med headsettet eller har talet en annen kanal som ikke blir sent til headsettet mitt?

  mvh

  Svar på denne kommentaren

 9. Hei

  Ser det nevnt noen steder her, allerede for nesten et år siden, at Chromecast-støtte er på vei. Ser for meg ikke ut som det er på plass enda – er det noen konkret tidsplan for dette? Stort savn:-)

  Svar på denne kommentaren

 10. Savner å kunne sperre for bruk av mobildata i appen. NRK Super ligger gjerne på en forelders mobil og det er derfor upraktisk å slå av og på mobildata på mobilen, for å sikre seg mot dei gangene wifi dekningen forsvinner og poden bruker opp datakvoten i ein fei.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.