nrk.no

Microsoft kutter Internet Explorer

Kategorier: Software & Windows

Foto: Microsoft

Nå forsvinner «tidenes mest forhatte nettleser» – hvertfall i navnet. 

Internet Explorer var for mange det første møtet med internett. Samtidig har nettleseren skapt hodebry for utviklere verden over grunnet flere feil og mangler , og videre gjort det til tidenes mest forhatte nettleser.

Dette har gjort at Microsoft lenge har vurdert å endre navnet.

Ryktene om navneendring har gått en stund, men ble bekreftet av markedssjef Chris Capossela på konferansen Microsoft Convergence tidligere denne uka.

På konferansen uttalte Capossela blant annet:

We’ll continue to have Internet Explorer, but we’ll also have a new browser called Project Spartan, which is codenamed Project Spartan. We have to name the thing.

Internet Explorer kommer fortsatt til å eksistere, men den nye nettleseren kommer til å være hovednettleseren i det nye Windows 10-operativsystemet. Det er denne nye leseren som skal få nytt navn.

Her beskrives prosjektet nærmere:

Om du trodde at du var kvitt nettleseren helt, tar du feil: Internet Explorer kommer av kompabilitetshensyn fortsatt til å eksistere i noen versjoner av Windows 10.

Verdens mest forhatte nettleser

Internet Explorer ble lansert i 1995. Nettleseren har vært svært populær, og hadde i perioden 2002-2003 en markedsandel på hele 95 prosent.

Dette tallet har bare blitt lavere med årene.

I tillegg til minkende populæritet, har Internet Explorer blitt omtalt som verdens mest forhatte nettleser. Programmet har av flere IE-motstandere blitt kritisert i form av negative kommentarer under artikler, og anonyme Facebook-meldinger og tweets.

I et forsøk på å vise at man var klar over situasjonen, lagde Windows denne reklamen i 2012:

Den alternative markedsføringen har ikke fungert tilfredsstillende, og Microsoft har nå sett seg nødt til å gi nettleseren et nytt navn.

Det er ikke bare navnet som skal fornyes: Det har blitt spådd at Microsofts nye nettleser kommer til å ha en rekke nye funksjoner.

Hva har vært din mest minnverdige Internet Explorer-opplevelse?

33 kommentarer

 1. Etter å ha sett mest av IE fra utvikler-siden tror jeg bare jeg må si RIP. Særlig til brødrene IE6, IE7 og IE8 – som ikke vil bli savnet. I praksis har vi alltid måttet lage to nettsteder – ett for IE og ett for alle andre. Med quirks mode i tillegg lever faktisk IE5 enda, og det er hverken tid eller penger igjen til å designe for andre formater. Håper Spartan fokuserer mer på å følge standarder enn å finne nye veier å gå alene.

  Svar på denne kommentaren

  • Rikard (svar til Ketil)

   I følge ordnett så kan populær bety: «som tilhører, er egen for ell. brukes, besøkes av folkets brede lag». Dermed så er det ikke feil å si at IE var populær.

   Og Ketils sammenligning blir uansett ikke rett. Skulle sammenligningen vært rett måtte det i teksten stått noe som at «siden IE var mye brukt var det en god nettleser». Sammenligningen kunne også vært endret til «McDonalds mat er populær, fordi det er det de fleste spiser» – noe som jo ville vært korrekt (hvis det var slik at folk flest spiste på McDonalds).

  • Arnt Joakim Wrålsen (svar til Grunt)

   Microsoft sluttet med påskeegg for mange år siden, så den må du nok se langt etter.

  • Oddleif (svar til Jo Os)

   Let’s bing it – kun hørt på MTV sitt Ridiculousness. Slemme mennesker mener dette var produktplassering, jeg velger å tro det kommer av at programleder virkelig har funnet at «let’s google it» er sååå 2014.

  • Lasse G. Dahl (svar til nils p lie gjeseth)

   Det fantes flere nettlesere før Mosaic, men det var den som viste bilder inline – så den vant. Morsom funfact: Microsoft lisenserte Mosaic i 1995 og utga den lett modifisert som «Internet Explorer» …

 2. Mitt beste IE minne er nok fra den dagen Linux inntok PC og IE fysisk ikke var tilstede i mitt liv lengre. Selv om jeg aldri har brukt IE har jeg irritert meg grønn på at programmet faktisk var innstallert på PC’n jeg brukte…

  Svar på denne kommentaren

 3. Hans-Christian Holm

  IE er konge på COM-basert integrasjon på Windows. Som i MS-verdenen ellers, er det meste i IE tilgjengelig som COM-grensesnitt, fra DOM og eventer til UI og sikkerhetsinstillinger.

  Prøv dette på en Windows-maskin med Word installert (testa for Word 2010):

  – start Word med et nytt dokument
  – Alt-F11 (VBA-editor)
  – Insert / UserForm
  – Tools / Additional Controls
  – kryss av for Microsoft Web Browser (= IE som komponent)
  – klikk på Web Browser i Toolbox (globus-ikonet) og tegn inn i UserForm1
  – F7 (view code)
  – ta bort det som måtte stå der og skriv inn:

  Private Sub UserForm_Initialize()
  WebBrowser1.Navigate2 («http://nrk.no»)
  End Sub

  Private Sub WebBrowser1_DocumentComplete(ByVal pDisp As Object, URL As Variant)
  If WebBrowser1.ReadyState READYSTATE_COMPLETE Then Exit Sub
  For Each h3 In WebBrowser1.Document.getElementsByTagName(«h3»)
  Selection.TypeText h3.textContent
  Selection.TypeParagraph
  Next
  End Sub

  – F5 (kjør)
  – steng vinduet når sida har kommet opp
  – Alt-F11 (tilbake til dokument)

  Merk overgangen til DOM inni der. Alle veger er åpne herfra, på linje med andre desktop-applikasjoner. Ikke noe problem å f.eks. lage en makro som leser tekst i dokumentet, slår opp noe i en database på grunnlag av teksten og viser resulatet som HTML i nettleseren. Sånt har vært mulig å gjøre i nesten 20 år nå, sånn sirka fra IE3 kom i 1996. Fantastisk integrasjon og latterlig enkelt, men det funker jo bare på Windows. COM er språk-uavhengig, så en kunne gjort akkurat det samme via ekstern kode i f.eks. C++ eller Delphi. Det skal gå med C# og F# også. Trist at det hele er så lock-in, proprietært og rufsete i kantene. Distribuert COM (DCOM) er f.eks. noe ordentlig herk. Java, .NET og JS har kunnet overta mye pga. disse sidene ved COM, men det skal godt gjøres å få til noe tilsvarende eksemplet over på en like smidig måte med andre objektmodeller.

  Svar på denne kommentaren

  • Sånn, kanskje, pluss innrykk:

   Private Sub UserForm_Initialize()
   WebBrowser1.Navigate2 ("http://nrk.no")
   End Sub

   Private Sub WebBrowser1_DocumentComplete(ByVal pDisp As Object, URL As Variant)
   If WebBrowser1.ReadyState <> READYSTATE_COMPLETE Then Exit Sub
   For Each h3 In WebBrowser1.Document.getElementsByTagName("h3")
   Selection.TypeText h3.textContent
   Selection.TypeParagraph
   Next
   End Sub

 4. Litt artig hvor dypt nettlesersnobberiet stikker. IE åpner nettsider, slik andre nettlesere gjør. Hva er egentlig problemet? Kaffen smaker ikke bedre selv om fyren som serverer er hip og kul.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.