nrk.no

Nettets største ulovlige marked sporløst forsvunnet – 100 millioner kroner kan være stjålet

Kategorier: Internett, Nettjenester & Nettkultur

100 millioner kroner kan være stjålet fra nettets største undergrunnsmarked. Bilde: outlaw_01 på Flickr. CC.

Evolution, det største ulovlige markedet på nettet, gikk ned i natt. En av markedsplassens sentrale aktører sier at eierne har stukket av med pengene. Det skal være snakk om rundt 100 millioner kroner. Også nordmenn er påvirket av svindelen.

Det mørke nettet er en betegnelse på den delen av internett som ikke er indeksert av søkemotorer, og som ofte krever et spesielt program for å få tilgang til. På det mørke nettet finnes det mye informasjon som ellers ikke deles åpent. Mye av denne nettrafikken er blant annet kjøp og salg av narkotika, våpen og andre ulovlige tjenester.

Vi har tidligere skrevet om Tor-nettverket, som utgjør en stor del av det mørke nettet.

De ulike markedene fungerer som en slags eBay for narkotika og andre ulovlige varer. Etter å ha registrert seg, får man tilgang til en varebeholdning på over 20 000 varer. Narkotika står for den største delen av dette.

Markedet Silk Road har fått mye medieoppmerksomhet de siste årene. Markedet ble stengt for godt av FBI i 2013, og flere andre markeder har tatt over for etterspørselen.

Faksimile fra undergrunnsmarkedet Evolution.
Faksimile fra undergrunnsmarkedet Evolution.

Markedene er også mye brukt av nordmenn, både for kjøp og salg av narkotika.

De største markedene har lenge vært Evolution og Agora. Men natt til 18. mars gikk alle adressene som fører til Evolution-markedet i svart. Ifølge en tidligere moderator på markedet har eierne svindlet til seg rundt 100 millioner kroner.

Moderatoren, som har brukernavnet NSWGreat, postet en beskjed på Reddit sent i går kveld. Han hevder at Evolutions eiere, som har brukernavnene Verto og Kimble, har lagt ned markedet og svindlet til seg rundt 100 millioner kroner.

NSWGreat hevder selv å ha mistet 20 000 amerikanske dollar på grunn av denne svindelen.

Reddit-brukeren NSWork, som selv hevder å være moderator på markedet Evolution, skriver i en tråd at eierne har svindlet til seg pengene som lå i markedsplassen.
Reddit-brukeren NSWork, som selv hevder å være moderator på markedet Evolution, skriver i en tråd at eierne har svindlet til seg pengene som lå i markedsplassen.

Uavhengige kilder som kjenner markedets interne funksjoner, sier til NRKbeta at det er stor sannsynlighet for at denne informasjonen er korrekt.

– Andre gang jeg mister penger på grunn av dette

En nordmann som benytter seg av markedene på det mørke nettet, sier til NRKbeta at han ikke kommer seg inn på Evolution-markedet i dag. Han hadde selv deponert penger inn i sin konto på markedet, men det var ikke store summer.

– Dette er andre gangen jeg mister penger på scams. Men det er smårusk sammenlignet med hva mange andre har mistet. De store beløpene er ligger på deponeringskontoen, og penger selgere har på sine egne kontoer, sier han til NRKbeta

Grunnen til at han har mistet penger, er at han alltid setter inn litt mer enn det varene han kjøper selges for. Dette gjør han for å sikre seg at han får bestilt varene selv om prisen skulle gå opp.

Han tipper at mange er i samme situasjon:

– Det legger seg sammen når mange kjøpere er i samme situasjon og ikke gidder å ta ut «restbeløpet», sier han til NRKbeta.

Stjålet fra deponeringskontoen

Økonomien i markedet er ganske intrikat: For å selge varer på Evolution, betaler man en avgift til nettsiden hver gang man selger en vare. Denne avgiften er ifølge NRKbetas kilder rundt to prosent av varens kostnad.

Når en kjøper bestiller en vare, betaler man med den digitale valutaen Bitcoin. Summen blir så deponert inn i Evolution-markedets sentrale konto, og betalt til selger når kjøper bekrefter at varen er mottatt.

Det er nettopp i dette leddet man nå antar at moderatorene har slått til: Ifølge en tråd på reddit har det ikke foregått utbetalinger fra deponeringskontoen på mange dager.

43 083 Bitcoin på avveie

Bitcoin-valutaens design gjør det mulig for hvem som helst å få innsikt i transaksjonene som foregår i nettverket. Anonymiteten er likevel ivaretatt ved at man ikke kan se hvem som eier kontoene.

Vi har tidligere skrevet saken Bitcoin – den nye verdensvalutaen, som beskriver valutaen mer inngående.

Men siden transaksjonene ligger åpent, er det mulig å overvåke nettverket for å se etter mistenkelige overføringer.

Per dags dato er 1 Bitcoin verdt cirka 2400 norske kroner. Det er dermed ikke rart at de fleste transaksjoner sjeldent går over et tosiffret beløp.

I etterkant av at Evolution-markedet gikk i svart, dukket det opp en massiv transaksjon i Bitcoin-nettverket: 43 083 Bitcoin ble overført fra en konto til en annen.

Med dagens kurs er det snakk om 101 million norske kroner.

19 kommentarer

  • YDiumen (svar til Bayfront)

   Nå er det vel ikke kriminelle han gikk ut for å støtte. Snowden (og jeg, forsåvidt) mener at en tredjepart ikke skal kunne samle og lese all kommunikasjon vi foretar oss på internett. Det er klart dette åpner for kriminelle handlinger, men det betyr ikke at tradisjonelle etterforskningsmetoder er avleggs.

   I dette tilfellet er det noen som må hvitvaske over 100 millioner kroner. Det er langt fra en enkel sak og små feilsteg kan føre til lange fengselsstraffer i mange land. Jeg ser heller at myndighetene må forholde seg til tradisjonelle metoder enn at alt vi foretar oss skal bli overvåket.

  • Bayfront (svar til YDiumen)

   Hva vil være relevante tradisjonelle efterforskningsmetoder relatert til saken beskrevet ovenfor?

  • Bayfront (svar til Sturle)

   Du bør kanskje lese deg litt opp på hva som er oppgavene til NSA. (Det E. Snowden ikke har formidlet, er de ganske tette integritetsgrensene som ligger spesielt i den amerikanske overvåkningen, – men for å forstå denne helheten, må en også vite og skjønne hva som er de forskjellige overvåkningsorganenes oppgaver og eventuelle oppgavefordelinger, og disse er åpenbart tilnærmet ukjendt for de fleste, til tross for at dette er ganske åpen informasjon.

  • Erik finnsnes (svar til Bayfront)

   Snowden!? Really?!

   Snowden forsvarer demokrati og ytringsfrihet. Altså verdier som jobber for at slike kriminelle skal stanses. Dette i motsetning til eksempelvis sittende regjeringer og pengesterke som jobber for at politiet kun skal sikre deres verdier – slik blant annet Norge fungerer i dag.

  • E. Snowden er åpenbart en noe forvirret person, og i tillegg egentlig selv kriminell. Omtrent 100% av all kriminelle virksomhet, eller kommunikasjon om det samme, skjer i dag elektronisk; – på Internett eller telefon. Hva E. Snowden arbeider for, er mer et slags «anarki»; hvor de kriminelle åpenbart skal få fritt leide, fordi hvem som skal «passe på» kun får lov til å «vandre i gatene som en karikatur av Sherlock Holms, med krum pipe og forstørrelsesglass».

  • Så du er ekspert på kriminelle og måtene de kommuniserer med hverandre på. Og psykolog siden du diagnoserer Snowden på direkten. Men fakta har du ikke fått med deg. Snowden avslørte ulovligheter NSA gjorde, ikke for å hjelpe kriminelle men for å opplyse vanlige folk hvor overvåket de var. Så til kriminelle og kommunikasjon så prøver vell de fleste å unngå all elektronisk kommunikasjon for å ikke legge igjen spor. HA feks har en forskrift om at medlemmer ikke får bruke smartphones på grunn av digitale spor, nå skal ikke jeg påstå at HA er kriminelle men myndighetene i Norge mener jo de er det.

  • Willy (svar til Bayfront)

   Om man så gikk ut ifra at du ikke var langt på jordet, hvor er det paradoksale?
   Vet du hva ordet ‘paradoksalt’ betyr?
   Er det generelt paradoksalt å ikke være tilhenger av at regjeringen skal sitte med en mikrofon i hver eneste private samtale jeg har med et annet menneske?

  • tor gunnar olsen (svar til Bayfront)

   Dette er en smule misforstått, selvfølgelig ville han ikke umuliggjøre overvåkning og etterforskning av slikt som dette… Det han ikke ønsket var å gi en legitim makt til overvåkning til myndigheter og sikkerhetssystemer som var så uinnskrenket og uspesifisert at det ikke ville være det minste problem for utøverne av den å forsvare enhver bruk av den mot vanlige mennesker. Han ville rett og slett ikke ofre vanlige, anstendige menneskers rett til privatliv for å komme mørkemenn til livs bare fordi teknologien er slik at den krever det dersom den skal være effektiv. Heller da endre teknologiens eller overvåkningens natur, eller overlate til det enkelte individ å bestemme om målet helliger middelet, og at det følgelig er ok å bli overvåket 24/7… DET var hva Snowden mente..

 1. Svein Ølnes

  Fint om nrkbeta også kunna ta opp den spennande teknologien Bitcoin og Blockchain byr på, og den store satsinga på nye produkt og tenester me ser særleg i USA (Silicon Valley). Valutaen Bitcoin skyggar på mange måtar for den geniale blokk-kjeda, samtidig som det er eit gjensidig avhengigheitsforhold.

  La oss få ein artikkel som ser på mulegheitene med Bitcoin!

  Svar på denne kommentaren

  • Jonathan (svar til Svein Ølnes)

   Hei, Svein! Kanskje har du lest denne og ønsket mer og oppdatert info, men i tilfelle den gikk deg hus forbi den gang da:
   nrkbeta.no/2013/04/26/bitcoin-den-nye-verdensvalutaen/
   🙂

  • Svein (svar til Jonathan)

   Ja, har lese den artikkelen. Ønskjer meg ein artikkel som ser «forbi» valutaen Bitcoin og heller konsentrerer seg om blokk-kjeda og dei (enorme) mulegheitene den tilbyr.

   Kanskje eg skal skriva den sjølv?…

  • Svein (svar til Sverre)

   Eg føreslo det for NRKbeta, men har ikkje fått svar. Men eg kan skriva artikkelen på min eigen blogg.

  • Er det så spanande med teknologi som er designa frå grunnen av å konsumere meir og meir energi? Det er jo dét som er sjølve grunnmuren i heile valutaen.

  • Svein (svar til Sarig)

   Det er ikkje nødvendigvis slik at vanskegraden aukar heile tida. Den blir dynamisk regulert etter behovet. I vinter har me faktisk sett at den i ein liten perioden gjekk ned, for så å auka att.

   Men energibehovet må dessutan sjåast i samanheng med energibruken i tradisjonell valutahandtering, og den er i ein heilt annan størrelsesorden.

   Så vil det sikkert skje teknologisk utvikling også for Bitcoin, og kanskje andre verifiseringsmåtar enn «proof of work».

 2. Apropos ‘paradoksalt’ så er det jo litt festlig å lese om kriminelle som blir lurt av andre kriminelle og er skikkelig sinte, føler seg forrådt og kaller de andre kriminelle for ‘scum’. Merker at jeg ikke kommer til å ligge søvnløs av denne nyheten.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg er ikke spesielt versert i BitCoin universet, men denne kontoen dere linker til som skal ha mottatt denne enorme transaksjonen har da vitterlig ingen enkelttransaksjon av denne størrelsen.

  Total Received(som ligger på ~43.8k) er totalt antall bitcoin som denne kontoen har mottat, og man ser av grafen(og transaksjonene) at dette har foregått over flere måneder.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.