nrk.no

Endelig NRK TV på smartklokker

Kategorier: Forbruker,Mobil,Nett-tv & NRKTV

Omate TrueSmart med NRK TV
Omate TrueSmart med NRK TV. Foto: Kjartan Michalsen

«2015 kan bli året hvor smartklokken tar over mye av det smartmobilene gjør i dag» kunne Dagsrevyen melde om på tirsdag.

Nå kan du også endelig se NRK TV på noen utvalgte smartklokker.

I høst lanserte vi en åpen beta av ny Android app for NRK TV , og det er denne som nå også har støtte for et lite utvalg av smartklokker. Nærmere bestemt Omate Truesmart, og de andre smartklokkene basert på Umoex sin Android-baserte plattform. Dette er i praksis en Android-telefon som er vasket på 90 grader og krympet til å passe på håndleddet.

Før jeg dykker dypere ned i historien som ender opp med NRK TV på armen, her er en video av NRK TV i bruk på håndleddet.

https://www.youtube.com/watch?v=0RZoMl1sMj4

Veien til Apple Watch og smartklokkeåret 2015.

Jeg må komme med en innrømmelse: Helt siden jeg så Inspector Gadget som liten, har jeg vært nerdete opptatt av smartklokker.

Smartklokker er ikke noe nytt fenomen, selv om Apple med sin Apple Watch vil ha oss til å tro det. Allerede i 1982 begynte smartklokkehistorien; da lanserte Seiko sin Pulsar NL C01. Det var et stykke unna dagens smartklokker, men den kunne lagre hele 24 tall for senere fremhenting.

Året etter fulgte produsenten opp med Data 2000 watch, som hadde et keyboard for å taste inn informasjon man ønsket å ha på håndleddet. En del av dere kjenner kanskje også Casio sine Databank-klokker fra 80- og 90-tallet, hvor man kunne lagre navn og nummer ved å taste på ørsmå knapper på selve klokka.

I 1984 kom Seiko RC-1000, den første klokka man kunne koble til en datamaskin. Det er kanskje riktig å si at det er da den virkelige smartklokkehistorien starter. Denne kunne man koble til populære maskiner som Commodore 64 og Apple II, og enkelt overføre informasjon.

Data 2000 klokke i eske med keyboard
Seiko Data 2000. Foto: Joe Haupt via flickr CC BY-SA 2.0

 

To kategorier smartklokker

Så skjer det et skille i historien rundt smartklokka. Seiko lanserte i 1984 sammen med Epson en klokke (RC-20) som kunne kjøre egne programmer ved hjelp av Microsoft BASIC.

Etter dette kan vi dele smartklokker i to kategorier. De som bare viser informasjon, og smartklokker som også kan manipulere informasjon.

På nittitallet skjer det flere revolusjoner som leder til det vi kjenner som smartklokker i dag. Swatch lanserer klokke med personsøker, Timex Datalink introduserer trådløs kommunikasjon fra PC i 1994 (Via blinkemønster på PC-skjermen og lyssensor på klokka), og i 1998 introduserer Steve Mann den første linux-klokka.

Fossil Wrist PDA med Palm OS av Danski14 – Lisensiert under GFDL via Wikimedia Commons

 

I 2003 lanserer Fossil den første klokka hvor man ser det tydelige slektskapet til Apple Watch. Her er det touch-skjerm og applikasjoner. En  håndholdt datamaskin på håndleddet. Det skjer videre mye i utviklingen av smartklokker rundt årtusenskiftet, og techradar.com har en fin tidslinje med bilder.

Sony Ericsson lanserer i 2006 en annen viktig smartklokke i veien mot smartklokkeåret 2015, og Apple Watch. MBV-100 kobler seg til mobiltelefonen via bluetooth og viser informasjon som meldinger, epost og så videre fra mobilen. Vips så har man informasjon fra verden live på håndleddet.

I 2007 får NRKbeta-redaksjonen stor oppmerksomhet rundt sin første wearable hack i form av en modifisert Nokia N95 .

Det så slik ut:

nokia_mobil

Smartklokkene slik vi kjenner dem i dag tar form

2011 gir oss en stille revolusjon, og Motorola lanserer klokka som nok egentlig var for tidlig ute. MOTOACTV kan nesten alt Apple Watch kan. Bluetooth 4.0 tilkobling til mobil, innebygget Wi-Fi, GPS og skritteller. Bak et tungt modifisert grensesnitt i flash kjører den Android 2.3, og med enkel modifisering kan den kjøre mange vanlige android-apper. Selv kjørte jeg alt fra Spotify på trening til båtkart når jeg var ute og seilte.

2011 er også året jeg for første gang får lov til å designe for smartklokker. Jeg jobbet da som konsulent for Peppes Pizza, på et prosjekt for å se på om smarttelefoner kan hjelpe sjåførene til å bli mer effektive. En av utfordringene vi så når vi var med sjåførene på tur, var at å bære både pizza og brus samtidig som man skulle se på en smarttelefon er vanskelig. Her prøver vi MOTOACTV med stort hell. Dessverre lanseres aldri MOTOACTV i Europa, og prosjektet med smartklokke for sjåfører blir ikke testet i større skala.

Samtidig viser dette forsøket at smartklokker definitivt har en plass som en del av den digitale hverdagen i mange jobber.

Peppes Pizza sjåførapplikasjon på Motorola MOTOACTV.
Peppes Pizza sjåførapplikasjon på Motorola MOTOACTV. Foto: Kjartan Michalsen

Smartwatch 2.0

Samsung og Sony fortsetter utviklingen med sine egne skreddersydde smartklokker Liveview, Smartwatch og Gear. Dette er klokker som i hovedsak viser informasjon fra smarttelefonen og lar deg bruke enkle applikasjoner støttet av mobiltelefonen.

Smartklokker tok for alvor av i 2013, da Pebble sendte ut de første klokkene fra sin 2012-kickstarterkampanje. Pebble er en av de få som fungerer både med iOS og Android, og har fått et stort antall utviklere som gjør at den har i dag et stort utvalg av applikasjoner.

I 2013 lanserer Omate en Kickstarter-kampanje for sin TrueSmart og det de mener er Smartwatch 2.0. TrueSmart er en klokke som også kjører fullverdig versjon av Android 4. Klokkene er produsert av Umox med modellnummer x201, og ender opp i mange variasjoner og kloner.

I praksis er dette en krympet Android-telefon til håndleddet, og det er disse klokkene som nå kan kjøre NRK TV.

NRK TV på armen

Å designe og utvikle for Android gjør at man må tenke på samme måte som ved responsivt webdesign. Android finnes på mange ulike skjermstørrelser og formater, applikasjonene må derfor kunne fungere på alle disse ulike skjermene. Det er gjennom dette arbeidet de dyktige utviklerene i mobilteamet har laget NRK TV for Android som nå kjører på alt fra store nettbrett til små smartklokker. Det er ikke gjort noe ekstra for at det skal funke på smartklokke, det er bare godt håndverk som gjør at den også kjører på Omate TrueSmart ogslektninger.

Så er du en av de som har en Omate Smartwatch, eller en av slektningene, kan du nå se nett-tv på håndleddet ved å laste ned NRK TV fra Google Play. Du kan til og med Chromecaste og legge til favoritter.

2015

Android Wear som Google kaller sin spesialutgave av Android for smartklokker, så vi begynte å ta av i høst. I utgangspunktet kan ikke Android Wear kjøre vanlige Android-programmer, så (enn så lenge) kan du ikke se NRK TV på en av de mange smartklokkene som er lansert det siste halve året på denne plattformen.

Snart ser vi også Apple Watch på markedet, og kampen mellom gigantene vil tetne til. De skal kjempe om den samme plassen og oppmerksomheten som har vært treningsklokkenes og fitnessarmbåndenes arena. Å kombinere fitness og smart blir nok for en del et viktig aspekt ved valg av smartklokke.

Sony. Apple. Watch. Foto: Kjartan Michalsen
Sony. Apple. Watch. Foto: Kjartan Michalsen

Apple Watch

Jeg bruker ikke min Omate til daglig. Den har den samme utfordringen som resten av samlingen med smartklokker jeg har hjemme. Den må lades ofte. Dette «problemet» har også Apple Watch. Og selv om NRK TV virker på Omate TrueSmart, blir vanlige grensesnittelement veldig små.

Google har med Android Wear laget en solid plattform som begynner å få flere og flere spesialtilpassede applikasjoner for nettopp bruk på klokka.

Apple lanserer verken noe nytt eller revolusjonerende. Samtidig har Apple Watch noe som bare noen av de andre har (som LG Watch R og Motorola 360), et design som kanskje gir mange lyst til å ha den på armen. Klokken har for mange vært et smykke, og det tror jeg fortsatt vil være viktig.

Hva tror du? Blir 2015 smartklokkens år? Har du en smartklokke du er fornøyd med? Eller kommer du til å kjøpe i 2015?

19 kommentarer

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Morten Dreier)

   Ja, Dick Tracy bør nok nevnes, men også Star Trek Wrist communicator (Samsung), James Bond og Knight Rider er jo tydelige inspirasjoner til dagens smart-klokker.

 1. Bård Fjukstad

  Jeg savner Pebble i gjennomgangen. Vel og merke har den ikke fargeskjerm, men den er fortsatt en av de mest populære smart-klokkene, og en av de som støtter både Android og iOS. Etter ønske kjøpte jeg fruen en hvit Pebble. Eneste gadget hun noen sinne har ønsket seg, og hun har brukt den hver eneste dag siden hun fikk den. Og bare fordi den leverer alle varslinger (notifications) fra telefonen. Det følger også med et greit SDK som gir utviklerne mye å jobbe med. Forbausende hvor mye interesant man kan få til på en ganskel liten monokrom skjerm. Feks. styre sin GoPro.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Bård Fjukstad)

   Ser nå at pebble nok egentlig bør være med. Den var/er ikke revolusjonerende på noen som helst måte, men den er en av de smartklokkene som har solgt veldig godt og fått et levende økosystem. Jeg skal se om ikke vi kan snike inn et avsnitt for nye lesere.

  • Dag Andreas Ruud (svar til Kjartan Michalsen)

   Det eneste som er nevnt mht batteritid her er:
   «Jeg bruker ikke min Omate til daglig. Den har den samme utfordringen som resten av samlingen med smartklokker jeg har hjemme. Den må lades ofte. Dette «problemet» har også Apple Watch. Og selv om NRK TV virker på Omate TrueSmart, blir vanlige grensesnittelement veldig små.»

   Men her burde det også nevnes at det som skiller Pebble fra alle (?) de andre moderne klokkene som omtales er nettopp batteritiden, og det er det som gjør den brukbar i det daglige. Hver 9.-10. dag sier den ifra at den må lades, og da holder det å sette på magnetpluggen en time så er den god som ny, takket være ePaper-skjermen kjent fra eboklesere, som kun trekker strøm når den endrer noe.
   Den merkes når du vil at den skal merkes, resten av tiden er den bare et armbåndsur.
   Killer-funksjonen er at jeg kan pause/skippe/justere musikkvolum rett på håndleddet uten å måtte bruke øynene. Fungerer selv med hansker på, bare det er verd prisen!

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Dag Andreas Ruud)

   Ja, det er klart at det har mye å si. Jeg er enig i deg, for oss nerder er pebble helt unik (enn så lenge). MOTOACTV hadde transreflectiv skjerm, som gjør at den er lesbar i sollys uten bakgrunnsbelysning.

   Selv er jeg spent på når den føste klokka med Mirasol eller lignende skjermteknologi kommer. For nett og skjerm er jo det som tar strøm.

   Jeg tror vi har mye å glede oss til. Sony leker jo med e-ink om dagen på flere ulike wearables.

   Selv har jeg min Garmin Vivofit på armen om dagen. 1 års batterilevetid og viser klokka uten å måtte riste/Trykke/tappe på den. Men, så viser den jo heller ingen meldinger, men teller skritt og måler hjerterytme.

 2. Thorstein Klingenberg

  Hadde Pebble Steel og var fornøyd med den, nå har jeg Moto 360 og jeg har brukt den hver eneste dag siden den kom i hus. Tror det kan være vrient å klare seg uten når man først er vant til å ha alt av varsler på armen.

  Svar på denne kommentaren

  • Også gått fra Pebble til Moto360. Det er en flott klokke men batteritiden, manglende knapper og et Android Wear OS som enda føles litt betaaktig gjør at jeg savner Pebblen.

   Venter spent på hva Pebble kommer med rundt neste sving. Håper på mirasol fargeskjerm og like imponerende batteritid….da kan det godt hende jeg går tilbake igjen 😀

 3. Terje Kristensen

  Jeg har en LG G WATCH R og den fungerer flott sammen med min Samsung Galaxy S5 med Lollipop (den fungerte også bra med 4.4). Strømforbruket er akseptabelt, og klokka gir meg all den informasjonen jeg trenger uten å ta opp telefonen. Jeg satser på at den er vanntett nok til dusjing og bading. Pulsmåleren virker rimelig riktig. Wear mini launcher gir lettere tilgang til installerte apper (anbefales). Og Wear integrerer seg bra med flere apper på telefonen for eksempel min værvarselfavoritt Weather Pro. Skrittelleren er også nøyaktig nok. På en test på tre ganger 100 skritt var feilen to til tre skritt. Ser at det kommer en påkostet urban utgave i metall, men med samme innmat.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ikke glem Tizen, Samsungs operativsystem for Gear S. Virker som Samsung vil satse på Tizen på sine smartklokker fremover, pga krangel med Google når det gjelder salg av App’er.

  Er forøvrig veldig happy med min Gear S!

  Svar på denne kommentaren

 5. Nå kan du se NRK på smartklokken | Mobil, finans og business blogg

  […] Som så mange andre har også den gamle traveren NRK måttet kaste seg rundt for å være tilgjengelig på de stadig flere plattformene som herjer på forbrukermarkedet. Nå står en ny plattform for tur for NRK, nemlig de ennå ganske ferske smartklokkene. Dette melder selskapet selv på sin NRK Beta-hjemmeside. […]

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Per)

   Hei Per!

   Det er ikke slik at vi satser på smartklokker, men fordi utviklerene våre har gjort så godt arbeid, fungerer NRK TV appen også Omate TrueSmart og slektningene som i praksis er krympede Android-telefoner. Det er ikke brukt noen ekstra ressurser på smarkklokkeutvikling, det er bare godt håndverk som gjør at den også kjører på Omate TrueSmart.

   XBox er noe vi hele tiden vurderer opp mot alle de andre tingene vi jobber med, men det er et prosjekt som krever mye arbeid.

 6. Thomas Røst Stenerud

  Vet ikke om det faller inn under deres definisjon av smartklokke, men Withings Activité / Activité Pop står definitivt på ønskelista mi for 2015. Smarte klokker som ser ut som fine, tradisjonelle klokker. Mao. ingen sjans til å se tv, men godt mulig å bruke til masse annet:)

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Thomas Røst Stenerud)

   Den står i allefall på min ønskeliste 🙂 I det daglige bruker jeg Garmin Vivofit, av den enkle grunn at den også viser klokka. Uten å trykke / tappe / riste eller noe annet, samtidig som den er aktivitetsmonitor og varsler så jeg passer på å gå nok ila dagen. Withings Activité er den pene versjonen av det jeg ønsker meg. Jeg skulle ønske den også hadde et lite innfelt e-ink display, slik at den kunne vært «smartere». Drømmen er kanskje en klokke med e-ink rund skive bak, med analog klokke i front og funksjonaliteten til pebble.

 7. NRK TV for Android: Betaperioden er over

  […] Skjermstørrelsen utnyttes optimalt uansett hvilket sære formfaktor telefonen eller nettbrettet ditt har. Det er også mulig å se TV på veldig liten skjerm (Endelig NRK TV på smartklokker). […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.