nrk.no

Det er i nerdeverdenen det skjer nå

Kategori: Spill

Foto: Skjermdump fra Youtube.

I går åpnet House of Nerds på Løren i Oslo. House of Nerds satser på å bli Norges nye tilholdssted for Youtubere, gamere, og alle nysgjerrige midt imellom.

House of Nerds: 1000 kvadratmeter stappet med spillkonsoller, datamaskiner og kontorer for spillutviklere. En skikkelig nerdehub i grunn.

Jeg har ikke vært lenge på House of Nerds før det går opp for meg hvor lite jeg faktisk vet om e-sport og (de norske) Youtube-stjernenes utbredelse og popularitet.

Etter å ha tilbrakt fem minutter med «head of stuff», Thea Winger, har jeg lært masse nytt om gamingverdenen. Blant annet:

 • EDIT: Flere norske undgommer livnærer seg av (og tjener millioner på) å spille spill. Den norske gameren Jens «Snut» Aasgaard livnærer seg av å spille Starcraft 2. I perioden 2011-2015 har han tjent over en million på dette.
 • EDIT: Verdens mest sette sportsarrangement er ikke fotballfinalen i VM eller Super Bowl, men League of Legends finalen. 27 millioner så finalen i League of Legends i 2014.
 • Den svenske spillgruppa Ninjas in Pyjamas, som er profesjonelle e-sport utøvere, bor i samme hus for å spille så mye som mulig sammen i team.
 • Norske Youtube-stjerner skaper Justin Bieber hysteri og får mødre til å gråte.

En nasjonal arena for e-sport

I første etasje på House of Nerds er det 120 stasjoner utstyrt med gaming-PCer, og konsoller som Playstation, Xbox og Wii. Ved siden av spillerommet finner man scene og bar. Baren ser ut som en klassisk sportsbar, men det er aldri vintersport eller fotball på skjermene; der er det kun e-sport som vises.

Slik ser det ut i resepsjonen. Foto: Camilla Hellum
Slik ser det ut i resepsjonen. Foto: Camilla Hellum

Thea viser oss inn i en egen seksjon med omtrent 10 PC-er innerst i lokalet. ”Dette er pracce-plassene”, kan hun fortelle.

Pracce?

­– Ja, pracce som i practice. Mange gaming-lag trener på akkurat samme måte som et håndball- eller fotball-lag, og har faste treninger flere ganger i uka.

E-sport er visst virkelig på vei in i Norge. Telenor har blitt hovedsponsor for gamer.no, og TV2 satser på e-sport-formidling med nettserien GameOn, og live-sendinger av e-sport på blant annet TV2 sportskanalen. E-sport var også, for første gang i fjor, en del av X Games i Aspen.

Målgruppen til House of Nerds er stor: 88,4 prosent av gutter i alderen 12-17 år spiller dataspill i over én time på fridager, og 76,3 prosent gjør det på hverdager. Det som for mange er en hobby, har også blitt et levebrød for noen. Det er store penger å tjene som profesjonell e-sport-utøver.

– Nå har enda flere sett verdien e-sport, og det er kult. Se på Snute, for eksempel. Vet du hvem det er?

Nei?

– Snute er en kar fra Langhus, og han tjener millioner på å spille dataspill.

Snute heter egentlig Jens Waller Aasgard, og livnærer seg av å spille Starcraft 2. P3 har tidligere laget en radiodokumentar om Snute, den kan du høre på her.

Men hva er e-sport?

E-sport er dataspill i en formalisert form for konkurranse eller prestasjonsutøvelse. All sportslig aktivitet som benytter datamaskiner og ofte datanettverk, som direkte regelgivende forutsetning for spillet som utøves gjelder som E-sport. Elektronisk sport involverer alltid mennesker, men kan også bestå av kun datamaskiner som direkte deltakere i spillet. Wikipedia – E-sport

Dette er langt ifra nytt. En av gründerne av House of Nerds, Vegard Skjefstad, la opp e-sport-karrieren i 1998 da han vant en konkurranse i spillet Starcraft.

Skjefstad står bak etableringen av datatreffet The Gathering. Han har også blitt kåret til «Årets Geek» av Microsoft. De siste årene har han brukt på utvikle konseptet House of Nerds.

Hvem er House of Nerds for?

– Et sted for alle. ”Jeg er litt nerd jeg også” sier mange vi snakker med, men det å være litt nerd er kanskje ikke nok til å gå på et typisk gaming-sted i en mørk kjeller. Vi har prøvd å skape et sted som ikke er skremmende, og som er for alle.

Hva kan man spille her?

– For eksempel League of Legends, Counter-Strike eller Minecraft, det kommer an på alderen. Vi støtter i utgangpunktet alle spill, men det er jo litt begrenset hvor mange spill det er plass til på en liten hard-disk.

I andre etasje av bygget er det en rekke kontorer, hvor spillutviklere kan sitte. – Målgruppen vår er både start-ups og etablerte selskaper innenfor IT-bransjen, forteller daglig leder Ida Faldbakken.

– House of Nerds dreier seg om å løfte en hel næring.

Youtubernes nye hengested

I tillegg til gamerne, ønsker House of Nerds å skape arrangementer som tiltrekker seg folk i målgruppen.

House of Nerds ønsker å tiltrekke seg folk fra hele spillindustrien, også cosplayere (folk som kler seg ut som spillkarakterer). Dragoncon av Anna Fischer på flickr CC BY-NC-SA
House of Nerds ønsker å tiltrekke seg folk fra hele spillindustrien, også cosplayere (folk som kler seg ut som spillkarakterer). Dragoncon av Anna Fischer på flickr CC BY-NC-SA

På fredag arrangeres barkveld hvor det kommer 30 cosplayere, og på lørdag skal det være liveshow med de norske Youtuberne Prebz og Dennis. Showet er allerede utsolgt.

Hvem er Prebz og Dennis?

­– Prebz og Dennis er som en barnevennlig versjon av Beavis og Butthead. Det skal holde et slags stand-up show for de yngste. Det er Justin Bieber-stemning, altså!

Hvordan finner barn frem til dette?

­– Ipad og Youtube, vet du, det er der alt skjer nå!

Thea sier at hun har fått telefoner fra gråtende mødre som ønsker å gi billetter til Prebz og Dennis-showet til barna sine.

Jeg blir selvsagt nysgjerrig, og googler meg frem til Prebz og Dennis-videoene på Youtube. Flere av dem har over 100 000 visninger.

Youtuberen og gameren Noobwork, som livnærer seg av å spille blant annet World of Warcraft live, var også på lanseringen.

– Jeg er her for å se hva som skjer i spillkuluren. Jeg må få med meg det meste, for gaming er jo jobbing min. House of Nerds blir nok et naturlig tilholdssted etter hvert. Men jeg tviler på at jeg kommer på å game her, sier han.

Youtuberen Nuubwork var på åpningen av House of Nerds. Han tror det kommer til å bli et av hans nye tilholdssteder. Foto: Camilla Hellum
Youtuberen Noobwork var på åpningen av House of Nerds. Han tror det kommer til å bli et av hans nye tilholdssteder. Foto: Camilla Hellum

Hvorfor kommer du ikke til å spille her? 

– Nei jeg vet ikke, når jeg ikke er hjemme er jeg ikke i comfort-sonen for gaming. Jeg hadde ikke klart å spille med et annet tastatur enn mitt eget for eksempel, smiler han.

Det er ikke gratis å henge på House of Nerds; brukere må kjøpe dags-, måneds- eller årskort for å spille. Arrangementer koster ekstra. – Det koster omtrent 100 kroner å gå på kino, og da blir du underholdt i et par timer. Her kan du henge hele dagen, prisen for det er 178 kroner, sier Thea.

Tror du dette er gamernes nye hengested, eller er mange for avhengig av sitt eget tastatur, slik som Noobwork?

20 kommentarer

 1. Jonas Strisland

  Hei

  Fint å se at dere skriver om dette, men når du poster «fakta» pass på at det stemmer.

  Er VELDIG mange idrettsarrangement som blir sett av flere enn noen e-sport kamper. LoL rekorden er vel 32 millioner, og VM finalen i fotball er over en milliard.

  Norske Youtube-stjerner skaper Justin Bieber hysteri og får mødre til å gråte

  Vi har da ikke så mange YouTube-stjerner, og ingen har så ekstremt mange «subscribers». De tjener greit, og får en del oppmerksomhet. Men ingenting i nærheten til å være så stort.

  Og INGEN nordmenn tjener millionbeløp på å spille. Vi har ingen som er i nærheten. Vi har noen litt mindre YouTubere, men de er ikke i nærheten av å være så populære. Jeg elsker gaming, og e-sport, men liker ikke faktafeil.

  Sånn, rant over. 🙂

  EDIT
  Sjekket, og Snute har totalt sett tjent $136 636. Og mesteparten kom i fjor, når valutaen var lavere. Så han har tjent mindre enn 1 million over 5 år, hvor det meste har kommet på 3 år. Så har han lønn o.l. ved siden av, pluss at han nok ikke får hele premiepotten av det han tjener.

  Svar på denne kommentaren

  • Jonas Strisland (svar til Øyvind)

   Hvor mye Snute har tjent?
   esportsearnings.com/

   Hvor mange som ser på Fotball VM, bare å google det så finner du tallene fort nok.

   YouTube? Var vel en stor VG eller DB artikkel om det for en måned siden eller to?

  • Camilla Hellum (NRK) (svar til Jonas Strisland)

   Hei Jonas!

   Takk for tilbakemelding.

   Her er litt mer bakgrunnsinfo for sitatene:

   Det er over 100 000 som abonnerer på Youtube-kanalen til Prebz og Dennis. Videoene deres har blitt sett over 28 millioner ganger, og de har tjent sin første million. I dag er det levebrødet deres. Les mer her: nrk.no/kultur/dei-tener-millionar-pa-dataspeling-1.12057381

   Også 21 år gamle Joachim ”Noobwork” Haraldsen har millionlønning (og er ganske populær blant barn): dn.no/magasinet/2014/11/14/2138/Medier/de-nye-mediestjernene

   House of Nerds opplyste til NRKbeta at de hadde fått flere gråtende mødre på telefonen fordi showet til Prebz og Dennis var utsolgt. Dette stemmer. Vi mener med det på ingen måte å si at disse er like store som Justin Bieber, men syns det var morsomt at to norske Youtubere kunne fremkalle denne reaksjonen hos noen foreldre.

   Esporteranings har laget en oversikt over hva diverse gamere har tjent på spilling.
   Man finner norske snute på 147.plass. Det oppgis at han har tjent 136,636 dollar (omtrent 1 074 000 kroner med dagens kurs, enig at den har vært lavere foregående år) på spilling. Dette er dog i perioden 2011-2015. I tillegg har han nok sponsorinntekter, har dessverre ikke noe nøyaktig tall på dette. Jeg er enig i at det er feil å si at flere norske ungdommer har tjent millioner basert på dette. Skal rette opp dette i artikkelen.

   Når det gjelder tall for hvor mange som har så fotballfinalen i EM skal jeg sjekke dette og komme tilbake asap ☺.

   Mvh,

   Camilla

  • Jonas Strisland (svar til Camilla Hellum)

   Hei

   Må bare beklage at det gikk litt «heit» for seg i kommentaren min. Var litt frustrert på andre ting på forhånd, og som en «gammel» e-sport entusiast lei av å se at folk som jobber i e-sport sprer løgn for å virke bedre enn det er.

   Men en hyggelig respons er alltid koselig, og jeg håper å lese mer om e-sport og House of Nerds her inne på nrk!

   Mvh
   Jonas

 2. Thor / Ultra Starflame

  Jeg og eideDJ var også der og laget en liten youtube video om House of Nerds, om dere vil kan det gjerne legges til på artikkelen!

  House of Nerds er definitivt noe som vi liker konseptet av, en form for «gaming relatert» internett cafe er veldig interessant, og opp i mot at vi driver med youtube ønsker vi å sette den lille humoren inn der også 😉

  Linken er youtube.com/watch?v=3k-vKeG1w5k

  Svar på denne kommentaren

 3. Seertallene på TV må nok tas med en liten klype salt når de påstår med krav på å bli trodd at 6,5 milliarder mennesker (av totalt 7 milliarder) har sett en bestemt sending. Det faller på sin egen urimelighet.

  Seertall på nettstreaming er til sammenligning veldig konkrete; hver og en har sin egen sesjon mot systemet som kringkaster.

  Når så mye er sagt tviler jeg på om påstanden i artikkelen holder vann. Det er lett å bli litt ivrig når man snakker om ting man brenner veldig for 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Forventningsfaktorer | webloggeren

  […] å finne eksempler på disse forventningsfaktorene. På nettsiden nrkbeta.no er det en artikkel om House of Nerds i Oslo. Her får forfatteren av artikkelen kommentarer om faktafeil. Kommentarene vises åpent og […]

  Svar på denne kommentaren

  • Camilla Hellum (NRK) (svar til Faktaogskrivefeil)

   Hei – takk for at du sier ifra! Spiller, som du kanskje skjønner, ikke dette selv (men det betyr ikke at jeg ikke skal skrive det riktig). Har rettet opp nå.

   God helg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.