nrk.no

Se verden i slow motion

Kategorier: Foto,Nett-tv,NRK & NRKTV


Helt siden Jørgen Leangen vasket opp med Zalo på studenthybelen har han ønsket å lage et program om øyeblikket der det skjer

Øyeblikket er tidligere sendt som en serie i programmet Schrödingers Katt på NRK1. Responsen har vært så god at serien nå kommer som et eget format for nett og mobil.

Programmet er et vitenskapsprogram i kortformat som viser deg virkeligheten slik du ikke har sett den før:

Fikk ideen ved oppvaskbenken

Ideen til Øyeblikket ble født da Leangen vasket opp flere år siden.

– Jeg husker godt at jeg slapp en dråpe såpe oppi stekepanna som var full av skittent oljevann, og at fettet ble spaltet i møte med såpa. Det fascinerte meg, og jeg ønsket en forklaring på hvorfor det skjedde.

BLADE_S001_S001_T050.MOV.07_21_36_24.Still003
Ideen til programmet Øyeblikket ble født da Jørgen Leangen vasket opp. Foto: Per Ingvar Rognes

Gjennom de siste tiårene har han brukt mye tid på å fundere på detaljene rundt ulike prosesser; hvorfor spretter vann rundt omkring når det treffer en varm kokeplate? Hvordan ser det egentlig ut når man borrer i en tann? Hva er egentlig ild?

Leangen er ikke bare interessert i å finne ut hvorfor ting skjer, men også å dokumentere øyeblikket der det skjer, fordi dette på mange måter er en forklaring i seg selv. – I tillegg til at Øyeblikket har blitt et fint program, har det vært ufattelig deilig å få forklaringen på hvordan ting skjer, sånn for min egen del, sier han.

Take it slow

Øyeblikket-filmene viser at noe skjer i slow motion, men hva betyr egentlig det?

– Når vi bruker øynene klarer vi å få med oss omtrent 30-50 bilder i sekunder, det er real time for oss, og det vi kan oppfatte av detaljrikdommer.

Leangen forklarer at når vi heller vann i et glass, oppfatter vi dette som noe som går fort. Med kamera tilsvarer det omtrent 25-30 bilder i sekundet, altså så fort at vi ikke kan se hva som skjer i detalj.

– Ved hjelp av et høyhastighetskamera som tar tusenvis av bilder i sekundet, kan man dele opp det som filmes og vise det som egentlig skjer, men øyet vårt ikke klarer å fange opp.

Leangen jobber blant annet sammen med fotograf Per Ingvar Rognes, som ifølge Leangen «har et helt sinnsykt blikk» og «alltid finner de feteste bildene».

_MG_5784
Slik ser kameraet Phantom Flex ut. Foto: Per Ingvar Rognes

Rognes filmer med høyhastighetskamera, og Leangen selv filmer med 5D-kamera. Noen ganger bruker han også iPhonen. – Jeg har iPhone 6, og den har en slow-motion funksjon. Noen ganger filmer jeg med den for å gjøre research til saker som kan bli med i Øyeblikket.

Hva slags utstyr bruker dere?

– Vi bruker et High speed kamera som kalles Phantom Flex. Det er et kamera som krever mye; det er mange innstillinger å velge mellom.

Med Phantom Flex kan man filme 2500 bilder i sekundet (i full HD). Øyeblikket-snuttene er egentlig 3,5 sekunder langt klipp som er dratt ut til 6,5 minutter. – Man tar en bit av tid og strekker det utover. Når det er gjort, må vi velge hvilke sekvenser som er viktige å ha med.

NRKbeta har tidligere skrevet om Phantom Flex-kameraet i saken Verden i sakte film.

I tillegg til godt kamerautstyr, er det viktig med mye lys.

Leangen husker spesielt godt en gang de skulle filme at en kulepenn tegnet over et ark i macro slowmotion. Hele to lyskastere (på 2KW hver) og en veldig stor lommelykt måtte til for å få tilstrekkelig med lys. – Det var så lyst at vi måtte stå med solbriller hele gjengen!

I tillegg til godt fotoutstyr er mye lys viktig for å filme fange detaljene når øyeblikkene kan fanges. Foto: Per Ingvar Rognes
I tillegg til godt fotoutstyr er mye lys viktig for å filme fange detaljene når øyeblikkene kan fanges. Foto: Per Ingvar Rognes

 Bruker en dag per film

Leangen kan fortelle at det tar omtrent en dag å filme en episode av Øyeblikket. – Vi fyller en hel kassebil med utstyr når vi skal ut å filme. Det tar omtrent en time å pakke opp og ned utstyret. Bare high speed kameraet kommer med 6 store kofferter.

Det kreves mye utstyr for å filme Øyeblikket. Det tar omtrent en time å pakke utstyret. Foto: Per Ingvar Rognes
Øyeblikket-teamet bruker mye tid på å pakke opp og ned utstyr. Foto: Per Ingvar Rognes

Teamet bruker omtrent en dag på å filme et ett-minutts innslag, men noen ganger kan det ta lenger tid.

– En gang laget vi et Øyeblikk hvor vi filmet tannboring, men hastigheten vi hadde filmet i var ikke høy nok. Da måtte vi tilbake igjen dagen etter for å filme borringen med høyere hastighet.

Tannlegen NY klipp10.00_00_56_09.Still005
Hvordan ser det egentlig ut når man borrer i en tann? Foto: Per Ingvar Rognes

Hvordan finner dere saker dere syns er morsomme å filme i slow motion?

– Grunnideen er å vise virkeligheten sånn som du ikke har sett den før. I starten var vi åpne for ganske mye, og laget alt mulig rart. Vi har lister som er lange som vonde år, men prøver hele tiden å finne ut hva som er verdt å prioritere.

Leangen syns det er viktig å lage Øyeblikk-snutter om fenomener folk har et forhold til. For eksempel hvordan det er mulig å spille på et vinglass om fingeren er litt fuktig.

– Når vi filmer med 7200 bilder i sekunder, er det mulig å se gnisninger mellom huden og glasset, og at glasset vibrerer. Vibrasjonen i glasset lager lyden. Jo mer væske du har, dess saktere går svingningene i glasset og vi får en dypere tone.

Hva funker godt, og hva funker ikke så bra?
– Noen ganger har du en ide, så filmer du det, men så finner du ikke de fantastiske bildene. Målet «å lete etter de fantastiske bildene» er det vanskelige, man må finne akkurat det øyeblikket der det skjer. Noen ganger kan du se for deg at det skal se fett ut, men så gjør det ikke det.

Blir du overrasket når du ser filmene?
– Ja vi blir overrasket hver gang, og jeg gleder meg alltid til å se øyeblikket der det faktisk skjer.

Alle de nye Øyeblikket-videoene kan du se her.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.