nrk.no

Ville du lånt bort toalettet ditt for en tier?

Kategorier: Apps & Moro

Mens toilets in the «Puppentheater» in Halle/Saale 2 av Klaus Friese på flickr CC BY-NC-SA

Det er ikke noe nytt at ny teknologi brukes til å løse gamle problemer. Nå hjelper tjenesten Airpnp toalett-trengende turister å «lette på trykket» for en dollar eller ti. 

Gjennom tjenesten Airbnb kan privatpersoner leie ut huset sitt, eller en madrass på gulvet i stua, til turister.

Airbnb ble grunnlagt i San Francisco i 2008, og har med årene blitt en betrodd markedsplass for å leie eller leie ut (alt fra en sengeplass en natt til et hus i en måned) husrom.

Airbnb finnes i flere enn 34 000 byer i 190 land. Også flere nordmenn leier ut rom gjennom tjenesten.

Den amerikanske tjenesten Neighborgoods, en sosial plattform som gjør at naboer kan låne ting man sjelden bruker av hverandre, er i tillegg til Airbnb med på å gjøre delingsøkonomi mer utbredt.

Enda et bidrag til denne delingskulturen er appen Airpnp, som er bygget på samme prinsipp som Airbnb. Tjenesten hjelper dog ikke folk til å finne husrom, men et ledig toalett for en liten sum penger.

Det er nemlig for mange sightseeing-glade turister og for få offentlige toaletter i storbyer som New York.

Mannen bak appen, Travis Laurendine (31), forklarer;

“If you’re on a busy street in New York, you’re literally surrounded by hundreds of toilets but you can’t use them because they are in people’s apartments».

Hvor er det et ledig toalett?

Appen er enkel, og gratis, å bruke.

Etter nedlastning kan man logge inn med Facebook-kontoen (valgfritt). Alle registrerte brukere får tilgang til et kart med oversikt over toaletter som kan lånes.

Foto: Skjermdump av kart fra siden Airpnp.
Foto: Skjermdump av kart fra siden Airpnp.

For å sjekke om toalettet man ønsker å låne er ledig, sender man en SMS eller ringer til eieren.

Det er toalett-utleieren som bestemmer når på døgnet det kan anvendes.

Noen legger ut bilder og lange beskrivelser av baderommet sitt.

Airpnp_bilde
Foto: Skjermdump fra Airpnp.

Christrew, for eksempel, skriver følgende om toalettet sitt:

 A gated apartment sits a mere saunter from the uptown parade routes – imagine, you, gazing at passing floats. Now imagine you gazing at more floats just a few minutes later. Because that’s all that will take for you to unleash your bowels in our frequently cleaned porcelain paradise. Hippie toilet paper supplied. Use of mirror included. $3 per use Payable via cash or Venmo

Den som låner bort toalettet kan selv bestemme hva betalingen skal være. Noen tilbyr et besøk, mens andre tilbyr en dags fri tilgang til toalettet sit,t for 5 dollar.

I følge New York Post kan et toalettbesøk koste mellom 1 (Queens) og 20 dollar (Little Italy).

Låneren kan rate baderommet etter bruk, og dermed gi en indikasjon på hvor trygy/rent/hyggelig det var til fremtidige brukere.

Hva hadde du vært villig til å betale for et toalettbesøk hos en fremmed? 

9 kommentarer

  • Arnt Joakim Wrålsen (svar til trond)

   Hvis det er en seriøs nettside regner jeg med de har et anseelses-system slik som Airbnb og andre tilsvarende nettsider. Dvs brukere blir bedømt av folk de tidligere har besøkt, og du kan velge å bare ta mot folk som allerede har bygd seg opp en høy anseelse.

   HVIS det er en seriøs nettside. Får veldig «1. april-spøk»-følelse her.

  • Helt enig med deg!
   Må sikkert signere brukeravtale a la microsofts, søke om godkjenning, sponsre airbnb, avgi rapporter og hele sulamitten som airbnb driver med. Bruk alt annet, masse muligheter når du lærer deg hvordan:-))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.