nrk.no

Hva analyserer deg best: Facebook-likes eller venner?

Kategorier: Det sosiale nettet & Tester


Forskere ved Cambridge har nylig publisert en rapport. Den indikerer at datamaskiner kan lage mer nøyaktig personlighetsanalyser enn mennesker, og det kun basert på Facebook-likes.

I studien går det frem at det vi liker på Facebook kan si langt mer om oss (hvorvidt man er gift/hetroseksuell/lykkelig etc.) enn vi er klar over.

Hvordan er det mulig?

Alle deltakerne (86 220 stykker totalt sett) måtte først gjennomføre personlighetstesten MyPersonality for å lage en personlighetsbase. Venner ble deretter bedt om å bedømme deltakeren gjennom samme undersøkelse. I tillegg til disse to undersøkelsene, ble et dataprogram satt til å analysere personligheten til deltakerne basert på hva de liker på Facebook.

Resultatet er (kanskje) overraskende;

Funnene viser at «curly fries har en sammenheng med høy intelligens, og folk som har likt the Dark Knight har en tendens til å ha få Facebook-venner», har forsker David Stillwell tidligere uttalt.

Flere overraskende funn finner du her.

Vi har testet

Vi i NRKbeta ble veldig nysgjerrig, og jeg tok testen sammen med kollegaer Henrik Lied og Marius Arnesen.

Det første man må gjøre er å gjennomføre denne personlighetstesten.

Ifølge mine svar i testen er jeg:

Personlighetsanalyse_mine svar
Personlighetsanalyse basert på egne svar.

Dette stemmer ikke overens med personlighetsanalysen dette programmet laget basert på mine Facebook-likes:

Personlighetstest_FB
Min personlighetsanalyse basert på Facebook-likes.

Dette er litt rart, for konklusjonen av Cambridge-studien var nettopp at datamaskinen kunne gi et ganske nøyaktig bilde av hvem jeg er (basert på personlighetstesten jeg fylte ut).

I følge mine likes er jeg…

Det er ikke bare personlighetstrekk som kan analyseres ut fra det vi liker på Facebook.

Ifølge mine Facebook-likes er det sannsynlig at jeg er 26 år (det blir jeg i mai), det er 64% sjanse for at jeg er kvinne (det var 92% sannsynlig at kollega Marius Arnesen var mann), det er 1% sjanse for at jeg er lesbisk, og 55% at jeg er singel.

Skjermbilde 2015-01-20 kl. 10.19.35
Personlighetsanalyse basert på Facebook-likes.

 

Videre sier mine likes noe om hva slags utdanning det er sannsynlig at jeg har; det er 18% sannsynlig at jeg jobber innen psykologi, og 11% sjanse for at jeg jobber innenfor journalistikk.

Personlighetsanalyse_basert_på_likes

Mine likes viser også at det er 10% mer sannsynlig at jeg er liberal enn konservativ.

Den største overraskelsen i denne undersøkelsen (men langt fra det eneste som ikke stemte) var sannsynligheten for at jeg var religiøs. Det er nesten like sannsynlig at jeg kristen som at jeg ikke er det.

Sist, men ikke minst, sier liksene visst nok noe om både intelligens og livstilfredshet:

Skjermbilde 2015-01-20 kl. 10.19.54

Kollega Marius Arnesen tok også testen, og den viser følgende:

Personlighetsanalyse_marius

Ut fra det han liker på Facebook, tror analyseverktøyet at han er 30 år (han er egentlig 38), det er svært lite sannsynlig at han er kvinne. Verktøyet tror også at han er singel, og at det er 4% sjanse for at han er homofil, men dette stemmer ikke.

personlighetsanalyse_marius_2

Verktøyet har også funnet ut at det er svært lite sannsynlig at han er religiøs, og at han mest sannsynlig er liberal politisk sett. Dette stemmer nok mer enn mine resultater.

Hva «liker» jeg på Facebook?

Denne testen gjør at jeg blir nysgjerrig på hva jeg har likt på Facebook fra 2010-ish og frem til i dag. Totalt liker jeg 165 ting.

Det er jo ikke slik at jeg «liker» alt jeg egentlig liker og bryr meg om. Noe er det vel tilfeldig at jeg liker også. Her er et lite utdrag:

Facebook_likes

Det meste jeg liker på Facebook er serier, musikk og nettaviser, nettopp for å bli oppdatert på nyheter eller musikk. Jeg følger svært lite som gir indikasjoner på religion eller politisk orientering. Det hadde vært interessant om testen også kunne analysert det jeg deler på Facebook (og helst Twitter), da tror jeg resultatet kunne ha blitt enda mer nøyaktig.

Hvem kjenner meg best?

Hvilken analyse er mest korrekt, den basert på mine egne svar eller mine Facebook-likes?

Det er vanskelig for meg å svare på, og her kommer det interessante ved Cambrigde-undersøkelsen inn; den indikerer at datamaskinen er bedre på å analysere meg enn vennene mine er. Det kan faktisk stemme, det kan hende vennene mine hadde vært enda mer på bærtur (selvom jeg tviler litt på dette), enn dataprogrammet.

Men er det virkelig slik at vi kjenner oss selv best, eller er venner bedre til å se våre mindre flatterende sider? I don’t know.

Ble du nysgjerrig? Da kan du prøve selv her. PS: Du må gjøre liksene dine offentlige for å gjennomføre.

1 kommentar

 1. Muligens litt pirkete, men selve rapporten dere lenket til er fra april 2013, noe som vel ikke er helt nylig… 🙂
  Om det har noe å si for relevansen skal derimot være usagt.

  Uansett, takk for tips og interessant artikkel.

  Vennlig hilsen,
  🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.