nrk.no

#TBT Lydredigering på DATA

Kategori: #TBT


I dag er det Throwback Thursday* på NRKbeta, og vi har funnet frem en artikkel fra Tiddsignalet.

«Største nyhet siden båndopptakeren»

– Største endring i radioteknologien siden båndopptakeren ble oppfunnet, sier Odd Isungset om utstyret for lydredigering på data som ble demonstrert i Dagsnytt denne uka.

tidssignalet05031992

Harddiskbasert redigering og avvikling er fremtidens teknologi, ikke minst med tanke på trekanals radio og hyppige nyhetsbulletiner med kjappe statements. Med det nye utstyret kan reporterne selv redigere innslagene på dataskjermen på samme måte som de skriver i et tekstbehandlingsprogram. Lyden legges inn på en sentral database, der flere brukere kan logge seg inn samtidig. Ut fra samme råopptak kan man redigere, stryke, kopiere, stokke om på rekkefølge og i det hele tatt velge og vrake hvordan man vil ha det. Alt skjer på dataskjermen med tilkoblet hodetelefon/høyttaler. Ferdige innslag sendes via nettverket over i avviklingsfilen på harddisken. Redigerinssystemet som ble demonstrert på Marienlyst denne uka, er D-cart, som det australske kringkastingsselskapet ABC har utviklet i samarbeid med BASYS. Fordelen med dette systemet er at man kan redigere på en vanlig BASYS-terminal og utveksle lyd innen BASYS-nettverket mellom distriktskontorer og sentrale redaksjoner.

Men hvilket system NRK skal velge, er ikke avgjort. Odd Isungset leder en gruppe som for tiden utreder fremditige harddiskbaserte redigeringssystemer i NRK. – Jeg er ingen teknisk ekspert eller data-freak, men poenget er at vi skal finne et system som er lett å bruke for vanlige medarbeidere i nyhets- og aktualitetsredaksjonene, sier han.

Gruppa skal legge fram sin innstilling før påske, og før det skal de bla. se hvilke nyheter som presenteres på AES-messa i Wien i slutten av mars.

Hentet fra Tidssignalet

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Tidssignalet torsdag 5.mars 1992.

Høsten 1990 ble internavisen Tidssignalet lansert her i NRK. Helt frem til nedleggelsen i 2001 ble Tidssignalet gitt ut hver 14.dag. Interndebatter og intervjuer med ansatte og andre, kjente fjes preget spaltene.

Tidssignalet ble tre ganger kåret til årets bedriftsavis av Informasjonsforeningen.

PS: Om du likte dette har vi tidligere også delt NRKs første internettstrategi.

*Throwback Thursday er en trend som har oppstått på sosiale medier de siste årene. På torsdager kan man finne frem et bilde, eller en sang/video, fra noe morsomt man gjort i fortiden, og merke dette med #tbt. 

4 kommentarer

 1. En ulempe som har kommet med at «reporterne selv redigere innslagene på dataskjermen på samme måte som de skriver i et tekstbehandlingsprogram» er at innslag noen ganger ble dårligere enn når dedikerte redigerere holdt på med dette.

  Lydnivået i en reportasje kan variere fra veldig god på selve innslaget, men så er det med et telefonintervju og der kan lyden være latterlig lav. Så litt mer opplæring i å gjøre lydnivå likere hadde nok vært en god ide.

  Svar på denne kommentaren

 2. Utrolig at det har gått nesten 23 år siden dette. Jeg er glad for at Digas ble valgt som system i NRK etter hvert. Når skjedde egentlig det ? jeg husker at vi fikk Digas til NRK-Sørlandet høsten 1995 da vi flyttet til tangen.
  Nå fant jeg for øvrig en artig mail fra 1997 som sier litt om lagringsplassen på lydfilene våre på den tiden:

  Til orientering for eventuelle interesserte

  Etter litt grovregning og beregninger, viser det seg at total teoretisk kapasitet på
  Digas er 41 timer + 40 minutter.

  Total lagringskapasitet er 6,9 GB.

  Akkurat i skrivende stund er det i bruk:

  Database Magasin: 2,56 GB
  Alle de andre til sammen: 2,35 GB
  Ledig: 1,99 GB

  Dette er altså 18 år siden. He, he … ja, dere hadde vel litt større server i Oslo da… 🙂
  Sigtor

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.