nrk.no

Nå lar Facebook deg søke på alt

Kategorier: Det sosiale nettet & Tips & Tricks


Lei av å lete tilbake i Facebook-veggen din etter det innlegget du bare vet du må se igjen? Det ble akkurat mye lettere.

Vi drukner i innhold på Facebook. Faktisk røper nettgiganten selv at hver og en av oss har 1500 mulige ting vi kan se i nyhetsstrømmen vår daglig, basert på hva våre venner skriver, deler, tagger og liker.

Ved hjelp av algoritmen Facebook bruker for å presentere oss for (det de mener er) det mest relevante innholdet, drives dette tallet ned til rundt 300, men resultatet blir det samme: Det er nesten umulig å finne tilbake til det innholdet du virkelig likte eller hadde nytte av.

Med sin nye søkefunksjon «Facebook post Search» åpner nå Facebook for muligheten til å søke i alle poster du som bruker kan se. Både dine egne, andre venners poster og grupper og sider du følger.

Fra blaing til søk

Hittil har du vært tvunget til å bla deg tilbake i oppdateringer – dine egne eller strømmen til den vennen du kanskje tror skrev akkurat det innlegget eller delte den låta – hvis du ikke har helt ekstreme Google-kunnskaper. (De fleste av oss har mange triks til bedre googling vi burde lære oss, men det er en helt annen sak – og å finne igjen bestemte Facebook-statuser er i den krevende enden av google-ekspertise.)

Men Facebook er i ferd med å gjøre verden enklere for oss. De ruller nå ut en forbedring til den kraftige søkemotoren Graph Search som også finner enkeltinnlegg fra venner og kontakter. Du kan søke både fra desktop og fra mobil, men foreløpig bare hvis du bruker Facebook på engelsk. Her er oppskriften på hvordan du bytter språk, skulle du ønske å prøve. Da får du opp disse resultatene i en ny fane på toppen av søketreffene dine.

Mer enn jeg visste fantes

Jeg har prøvd meg fram med Facebook post search noen dager nå, og det er virkelig ganske effektivt. For eksempel har jeg lenge tenkt at jeg burde ta vare på en tråd med råd jeg fikk fra venner og kjente da vi skulle pusse opp kjøkkenet vårt for snart et år siden. Men jeg har ikke vært i stand til å finne den. Med et kjapt søk på “posts by me mentioning kjøkken” lå den plutselig tilgjengelig. Den viste seg selvsagt å være minst en måned eldre enn jeg trodde.

Screenshot fra Facebook
Screenshot fra Facebook

Å finne igjen den artige videoen jeg delte med vennene mine forleden var også en smal sak.

Screenshot fra Facebook
Screenshot fra Facebook

Du kan også søke etter innlegg du vet venner har lastet opp. Vår utmerkede kollega Helene er togpendler – og jeg har hatt en mistanke om at hun faktisk forteller ganske mye om pendlerlivet i sosiale medier. Med et kjapt søk på “posts by Helene Hillestad about tog” får jeg det bekreftet.

Screenshot fra Facebook
Screenshot fra Facebook

Men det er ikke bare mine egne innlegg fra nyhetsstrømmen jeg finner igjen. For eksempel kan jeg søke i grupper jeg er medlem av etter alle innlegg om et bestemt tema.

Screenshot fra Facebook
Screenshot fra Facebook

Jeg kan også finne igjen innlegg fra sider jeg følger.

Screenshot fra Facebook
Screenshot fra Facebook

Noen tips og triks

Dette forbedrer gjenfinnbarheten på Facebook-innhold mange hakk. Men det er noen triks man må lære seg og litt å bli vant til:

  • Tenk i stikkord: Hvilke ord er det sannsynlig at er brukt i teksten i innlegget? Noen ganger er kortere søk bedre. Et søk på “Helene Hillestad pendling” ga knappere resultater enn “Helene tog”.
  • Sjekk datostemplingen: Søkeresultatene kommer ikke kronologisk. Så hvis det første treffet du får ikke er innlegget du lette etter, scroll litt nedover. (Du kan også få deg noen sjokk over alt du har publisert på Facebook noen gang, men det er en helt annen sak.)


Facebook selv gir en innføring i søkemulighetene her. Vi regner med det finnes søkevarianter jeg ikke har prøvd ennå – fortell det gjerne i kommentarfeltet hvis du finner noen andre triks!

5 kommentarer

  1. Renessanse for Facebooks superverktøy for søk. Bør du være livredd?

    […] gang skrev vår daværende sjefinne, Ingeborg Volan, denne utmerkede artikkelen om hvordan søkeverktøyet Graph search, som Facebook lanserte i 2013, […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.