nrk.no

Huden – din nye mobilskjerm?

Kategorier: Apps & Gadgets

Promobilde av Cicret Bracelet. Foto: Produsenten

Nå kan huden bli den nye skjermen din. 

NRKbeta har tidligere skrevet om diverse bærbar elektronikk, eller wearables som det også kalles.

Cicret er et nytt og annerledes tilskudd til dette; her kan man nemlig ha skjermen rett på huden.

I denne videoen presenteres produktet:

Ifølge produsenten kan man svare på mail, spille spill og til og med ta telefonen rett på huden.

Vi syns det er litt creepy, men også litt gøy. Kunne du tenke deg å ha skjermen på armen? 

EDIT: Vi burde ha vært tydeligere på at vi i denne saken ønsket å dele en idé om et produkt, og hvordan teknologien kan se ut i fremtiden. Produktet er ikke ferdigutviklet, og vi kan si oss enig i enkelte av kommentarene her om at det kan se ut til å være vaporware. Måten de samler inn penger på kan også virke noe snodig.

Når det er sagt betyr det ikke at dette er teknologisk usannsynlig i nær fremtid, så la oss diskutere det.

Cicret har nå lagt ut en melding på sine nettsider om at prototypen ikke er ute enda, og at potensielle kunder ikke må finne på å kjøpe eksemplarer fra sider som påstår å ha produktet  ferdigutviklet på lager.

32 kommentarer

 1. >Kunne du tenke deg å ha skjermen på armen?
  Ja! Det der var vanvittig tøft.

  Men det ser ut som de kun tar donasjoner? Hadde de starta en kickstarter så jeg kunne kjøpt meg en ville jeg gjort det umiddelbart.

  Svar på denne kommentaren

  • Hva med STRÅLINGING da?? Jeg har ikke kunnet bruke mobilen min på lange tider – RF-verdier er mer enn hodet mitt tåler.

  • Øyvind (svar til Tor)

   Så du tåler ikke RF-bølger, men du går fint ut i solen og blir bestrålet av IR, lys og UV? (som har mye mer energi enn RF-bølger)

   Bla opp litt naturfag og forstå at det eneste potensielt farlige med radiobølger er at i HØYE doser vil det kunne varme opp kroppen din et par grader.

  • Kjell (svar til Tor)

   Hahaha. Hodet ditt tåler at du prater i 14 telefoner samtidig og bruker en trådløs router som hodepute.

  • Jeg kan ikke skjønne at dette kan være noe annet enn en prosjektør. Det er sikkert samme mengde stråling som fra en vanlig mobiltelefon, men selve skjermen gir nok ikke mer stråling enn en vanlig lyspære.

 2. Det ser helt sykt kult ut, men ser litt for godt ut til å være sant.

  Og de ber om donasjoner via nettsiden sin? De gir altså ikke de som støtter dem det lille sikkerhetsnettet som kickstarter har; at hvis de ikke samler inn nok penger til å realisere produktet så er man garantert å få tilbake pengene sine.

  Det at de heller ikke nevner at det som vises i videoen bare er datavisualisert burde få noen alarmklokker til å gå.

  Svar på denne kommentaren

 3. Ideen er kanskje mulig å gjennomføre, men jeg tviler på at det blir med den type teknologi. Avstandssensorer(?) vil bli alt for upresist til dette formålet. En finger vil blokkere for en annen osv. Nei, her er det nok snakk om å få lurt litt penger ut av folk. Litt dumt at NRKbeta fronter dette som ekte saker kanskje?

  Svar på denne kommentaren

 4. Men jeg tror kanskje huden kommer til å skrapes av etterhvert. I hvertfall hvis planen er å bruke denne like mye som en fjortis ellers sitter med mobilen og scroller.

  Disclaimer: Vi tar ikke ansvar for sår som ikke gror grunnet kontinuerlig bruk av produktet. Lange negler er ikke anbefalt.

  Svar på denne kommentaren

  • Lasse Henden (svar til Lazarus)

   Dette løser ingenting. Ny teknologi skaper nye hindringer og brukersnitt, men i henhold til reform 94 er vi alle like.

 5. Ærlig talt, er NRKbeta klikk-agn nå? Dette er ikke akkurat den mest overbevisende av de tusenvis av nye dingser som kommer ut og blir forsket på, især siden det produsenten tross alt ber om er i nabolaget av ti millioner kroner for å finne ut om den tingen de har brukt en halvtime på i aftereffects kan bygges i det hele tatt…

  Skuffa. Og DETTE får forsideplass på NRK.no?? Hadde det vært et garasjeprosjekt med en hacket picoprosjektor kunne det unnskyldes under «aggregert journalistikk», men dette er bare svada etter fem minutter på reddit.

  @Camilla: om alt som skal til for å kunne skrive for NRKBeta er evnen til å bildesøke fra 9gag og overse alt som heter rasjonalitet, kan virkelig hvem som helst gjøre det. Sjekk forøvrig ut yanko design om du vil ha flere ting som neppe ser dagens lys, men ser fine ut i mockup.

  Svar på denne kommentaren

  • Camilla Hellum (NRK) (svar til Vaporware)

   Hei! Takk for innspill.

   NRKbeta er opptatt av ny teknologi, og innovasjon vi synes er spennende. Når vi finner produkter eller ideer som ser interessante ut, ønsker vi å dele det med dere for å skape debatt rundt framtidstenkning. Det blir vanskelig å diskutere fremtiden om vi bare skal presentere ferdigutviklede produkter.

   Vennlig hilsen Camilla

  • Are Solberg (svar til Camilla Hellum)

   Med andre ord er det ingen krav til kildekritikk i NRKbeta så lenge saken ser kul ut og genererer klikk? Dere skriver selv at dette produktet snart er tilgjengelig, så jeg regner med at dere kan henvise til pålitelige kilder som har en tidsplan for dette?

   Jeg håper dere forstår at det som kan være «kult» og generere klikk på kort sikt raskt kan snu seg mot dere og undergrave den tilliten dere er avhengige av for å bli oppfattet som seriøse medieaktører. Det er både trist og overraskende at det er leserne deres som må gjøre dere oppmerksom på kildekritiske prinsipper og medieetikk gjennom kommentarfeltene.

  • Knut Einar (svar til Are Solberg)

   Jeg henger meg på denne kommentaren. Jeg er faktisk ganske skuffet over NRKbeta her. Hvis dere i redaksjonen vil at vi skal ta dere seriøst, og det vil dere vel, bør dere utøve litt mer kildekritikk. Det dere har sendt ut av meldinger det siste året har så vidt jeg husker vært dønn seriøst, eller merket tydelig som at her kommer det noe ‘rart’; hva synes dere (les: fornuftige lesere) om disse rare greiene. Mulig jeg husker feil. Så kan man selvfølgelig hjemme seg bak «er du så dum at du ikke skjønte at dette bare var tull med en gang du så videoen, da?», men jeg tror ikke NRKbeta vil være tjent med en slik tilnærming. Så langt har jeg vært stor ‘fan’ av postene fra NRKbeta …

  • Flott. Da regner jeg med at vi slipper å lese mer fra deg på NRK Beta 😉 Så kan vi som synes denne typen artikler, realistisk eller ikke, kose oss med framtidsrettet synsing.

  • Takk for svar.

   Allikevel føler jeg at du glatt hopper over å faktisk svare. Kritiske spørsmål om hvorvidt det er kvalitet (journalistisk integritet, prinsipper, faktasjekking og bransje-/nisjekunnskap) eller kvantitet (antall klikk, aggregert popularitet fra resten av nettet, antall «saker» postet) som driver denne såkalte debatten rundt framtidstenkning, som du hevder å fremme, står ubesvart.

   Jeg leser NRKbeta av en grunn; ofte er det interessante saker fra nisjer og felt jeg ikke følger mye med på, som samles og drøvtygges til noe mer lettfordøyelig enn en forskningsrapport av gjengen som jobber med siden. Ofte folk med erfaring fra IT eller en glødende interesse for teknologi forøvrig. Felles for de fleste av disse sakene er at jeg som leser kan stole på at det som står, faktisk stemmer, i det minste at det som hevdes fra produsent eller utviklers side, later til å stemme overens med et femsekunders googlesøk.

   Men, selv om produsent av for eksempel dette produktet hevder å kunne lage det, gitt nok massekapital, er det veldig lite ved nettsiden deres og demonstrasjonsmaterialet de legger frem som sannsynliggjør dette.

   At det ser tøft ut å kunne bruke mobilen i badekaret ved å tafse på underarmen er jeg enig i. At det er mye som skjer med picoprosjektorer og klærbar elektronikk om dagen er det ingen tvil om.

   At det er mye pisspreik og opportunistisk svada for å sanke penger på opphausing av alt som nærmer seg tema burde være innlysende for hvem som helst, især om denne hvem som helst har kontakter og infrastruktur til å få sin sak fremhevet på forsiden av en av landets største nyhetssider kun timer etter publisering.

   Jeg liker at NRK har prioritert å drive NRKbeta. Det viser at nok folk i statskanalen vedgår at den teknologiske utviklingen snart går inn i en helt ny fase hvor det vil være tilnærmet umulig å følge med fullstendig.

   Jeg skulle ønske de samtidig prioriterte å tillate kildegranskning. Uten kildekritikk er det ingenting som skiller NRK fra mindre seriøse nyhetsformidlere, annet enn størrelsen og budsjettene. Og jeg antar at du som samvittighetsfull artikkelskribent gjør alt du kan for at informasjonen du faktisk kringkaster er korrekt, gitt rammene du har.

   Ha en fin helg.

   PS: Sjekk forøvrig ut disse sidene om du vil ha ting som ligger nærmere det du sier du søker (debatt om fremtidstenkning) enn det paradigmet vi lever i, hvor borgere kalles forbrukere, og enhver dings som muliggjør virkelighetsflukt på en enklere måte, blir hyllet som den nye gullkalven som skal redde oss fra kjedsomhet.

   http://www.singularityhub.com
   http://www.phys.org
   http://www.project-syndicate.org

 6. Gleder meg skikkelig til å se hvordan de løser drømmen om å projisere sort. Hvis de løser en del grunnleggende utfordringer rundt håndtering av svart materie samtidig, kan de jo bidra litt til astronomien i samme slengen.

  Anders

  Svar på denne kommentaren

 7. Beklager, men det ER faktisk «teknologisk usannsynlig i nær fremtid». Med mindre karene bak dette produktet også finner nye egenskaper ved lys (og da blir vår tids største vitenskapsmenn), så er ikke dette gjennomførtbart i det hele tatt. Båndet ligger for tett armen til at lys kan avgi nøyaktige punkter på en flate parallelt med lyspunktet. Videre blokkeres lyset av fingrene dine når du bruker det. Til slutt burde dere vurdert hvor gode de beste projeksjonsapparatene faktisk er i dag, størrelsen på dem og hvorfor man synes å gå bort fra det. Flaut at dette publiseres som en «sak».

  Svar på denne kommentaren

 8. Nei takk, her stopper den digitale utviklingen for min del. Det samme gjelder chip i armen til betaling, kommunikasjon, id, helse etc. Vil ikke tukle med kroppen på denne måten. Jeg måles og overvåkes nok av å ha mobilen utenfor kroppen. B-)

  Svar på denne kommentaren

 9. Stian Jørgensrud

  Prosjektorer har aldri slått an, hvorfor skal de gjøre det i fremtiden?
  Og du kommer jo ikke til å ha en dritt kontrast når det mørkeste er den hvite huden din eller det lyseste er den svarte huden din.

  Er dette bare en tilfeldig YouTube artikkel dere fant?

  Svar på denne kommentaren

 10. Dette er vaporware så det holder. Til og med prosjekteringen av bildet på huden beveger seg ikke riktig med hånden. Blir utrolig skeptisk til slikt. IndieGoGo kampanjen de drev ble jo i tillegg kansellert.

  Svar på denne kommentaren

 11. Denne «skjermen» som vises i videoen er bare fake. Følg med, flere ganger beveger «skjermen» seg i utakt med prosjektoren/armbåndet. Lignet litt for mye på en vanlig mobilskjerm med tanke på at underlaget er HUD.
  Skulle gjerne sett hvordan det EKTE skjermbilde blir på hud. Inntil da er dette bløff.

  Svar på denne kommentaren

 12. Dette er svindel fra ende til annen, hvis vi skal få noe ala dette så må det heller være at vi får opperert inn oled touch panel rett under huden som blir drevet av vårt egent bioelektrisitet. Som folk har påpekt, hvordan fikser du svarte/mørke felter, ved bruk av lys? Andre er hvordan selve interaksjonen og funksjonen skulle bli med kun 8 sensorstråler. Dette er kun et pengesug via crowdsourcing.

  Svar på denne kommentaren

  • Vaporware (svar til Geir)

   :: 10 crowdfundings du bare MÅ støtte! ::

   På den praktiske siden finnes det måter å løse problemene på. To armbånd som snakker sammen, prosjektor rundt halsen, egne systemer som jobber mer i bredden av armen enn lengden osv.

   Prosjektet som fremmes i artikkelen over later til å være lite annet enn en designprototyp. Hvis oppstarter satt på noe av teknologien som var nødvendig for å skape armbåndet, eller i det minste viste en evne til å se for seg noe mer enn et forenklet konsept, ville det nok vært en del av demonstrasjonsvideoen, eller medfølgende dokumentasjon.

   Morsomt konsept. Liten nytte i praksis. Men ikke fordi jeg tror hudprojiserte skjermer er en tapt sak, kun fordi det ser høyst upraktisk ut løst på denne måten og bryter noen relativt fundamentale prinsipper, som bryting av lys rundt massive objekter og den typen ting.

   Du vet, kjedelig fysikk, ikke spennende reklame.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.