nrk.no

FB@Work – Nå vil Facebook bli intranettet ditt

Kategori: Det sosiale nettet


Facebook er overlegent verdens største sosiale nettverk. For den private sfæren. Vennene dine, feriebildene dine, de politiske ytringene dine og kattungene dine har allerede Facebook i sin klamme SoMe-hånd.

Nå vil de også ha kontroll på arbeidsplassen din.

FB@Work, eller «Facebook at work», heter nyvinningen som nå skal ta opp kampen med LinkedIn, Google og Microsoft Office. For å ikke snakke om epost som forretningslivets primære måte å kommunisere på.

Snart kan Facebook nytes både til fritids og jobb. Foto: NRKbeta.no
Snart kan Facebook nytes både til fritids og jobb. Foto: NRKbeta.no

Ifølge Financial Times vil det nye nettstedet ligne på Facebook slik vi kjenner i dag, med grupper og nyhetsstrømmer, men fokusere på networking med kolleger og forretningsforbindelser, kommunikasjon, samt deling av dokumenter.

Det rapporteres at Facebook lenge har jobbet med løsningen i hemmelighet, men nå begynner så smått informasjonen å lekke ut, til tross for at Techcrunch første gang rapportert om FB@Work allerede i juni. I følge samme FT-kilde er systemet allerede under uttesting av ulike selskaper Facebook samarbeider med, og noe av utviklingen av tjenesten foregår ved selskapets London-kontor.

Et spørsmål om tillit

Det er flere ting som fram til nå har gjort det vanskelig for Facebook å komme seg inn på det profesjonelle markedet. Det sosiale nettverket blir av mange sett på som en tidstyv, og flere arbeidsplasser har lagt ned forbud mot bruk av tjenesten i arbeidstiden.

Å snu denne oppfattelsen av Facebook som noe unyttig over til et effektivt samhandling og kommunikasjons-verktøy er kanskje den vanskeligste oppgaven for Zuckerberg & Co.

Også når det kommer til personvern har Facebook etter hvert fått en og annen skrape i lakken. Både eksperimentet hvor de manipulerte nyhetsstrømmen til 700 000 brukere uten å informere om dette, samt de relativt tette båndene til NSA og deres PRISM-program (som også flere av de andre aktørene var involverte i) har ført til en viss skepsis med å la Facebook også styre folks arbeidshverdag. Facebook har blant annet svar på denne kritikken ved å innføre https-protokollen som standard for all bruk av nettstedet sitt.

Facebook har tildligere fått kritikk for noe slapp omgang med personvernspørsmål.
Facebook har tildligere fått kritikk for noe slapp omgang med personvernspørsmål.

Spørsmålet er derfor om norske bedrifter er klare for å bytte ut sine eksisterende systemer for samhandling og internkommunikasjon, med et system i Facebook-regi.

Et kjent system for folk flest

Facebooks enorme fordel er at de besitter et system, og en måte å tenke på, som tre millioner nordmenn allerede kjenner, bruker og trykker til sitt bryst.

Alle som opp gjennom karrieren har jobbet med ulike interne løsninger for alt fra timeregistrering til dokumentdeling, kjenner høyst sannsynlig hjerteinnfarktet melde seg straks det blir snakk om denne typer løsninger.

Ikke akkurat det dårlig utgangspunkt for et selskap som Facebook som stadig søker å bli både større og mer dominante hva folks mediekonsum angår.

Så hvordan står det til med intranettet der du jobber? Kunne du tenke deg å la Facebook ta over? 

Jeg skal ærlig innrømme at jeg er på gli…

Vil-du-ha-face

9 kommentarer

 1. For intranettet sin del er noe slikt på tide. Ingen bombe at Facebook (trolig) blir først ute med å prøve dette på ordentlig, men er litt overrasket over at Yammer, som har vært eid av Microsoft siden 2012, ikke har klart å sparke i gang et godt forsøk på dette. Da jeg tok videreutdanning innen IKT og voksnes læring for tre år siden skreiv jeg en oppgave om hvordan et sosialt intranett kunne brukes i læringsarbeid på arbeidsplassen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Johan Høgåsen-Hallesby

  Skjønt, det er allerede en ny stjerne på himmelen de må kjempe mot – Slack.com. Om Igloo ligger lysår foran Sharepoint, følels Slack som en hævv med hestehoder foran Yammer. Det er hverken en wiki, et filsystem eller samskriving i Excel. Om noe så er det mer en erstatning for mail/irc/lync. Men Slack gjør tre ting så svinbra:

  1. Modellen er superenkel: Chat a. i åpen gruppe b. i lukket grupep c. en til en.
  2. Fremfor å løse alt, integrerer det med «alt»
  3. Usability. Dette er det første enterpriseverktøyet jeg faktisk liker å bruke.

  Om jeg heller ville hatt Facebook enn et trad intranett? Antagelig. Om jeg ville byttet Facebook som modell mot Slack? Neppe.

  Svar på denne kommentaren

 3. Harald Sævareid

  Det er mange grunner til at folk ikke bruker intranett sitt i dag, blant annet at det ikke passer inn i arbeidsstrømmene til folk. Der kan Facebook kanskje være på sin plass. I noen organisasjoner. Oslo City har innført det med hell.

  Men i organisasjoner som driver prosjektarbeid er det nok Slack-modellen gjelder, som JohanHal skriver.

  Og hvem tør å poste noe på intranettet sitt uten å finne det igjen? Facebook må fikse søket sitt for å ha noe som helst troverdighet i forretningsverden.

  Svar på denne kommentaren

 4. uke 47 – Making Waves Blog

  […] Facebook jobber med å utvikle corporate-Facebook. Kan fort bli et populært alternativ til eksisterende intranettløsninger, hm? Og de lanserer egen app for Facebook Groups. Trenden med dedikerte apper fortsetter altså. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.