nrk.no

En 3D-printet lommelykt

Kategori: Forbruker

skjermdump fra youtube
3D-Printet lommelykt (skjermdump fra youtube)

3D-printer(r)evolusjonen som er i gang vil om noen år forandre mange ting i hverdagen vår.

Foreløpig brukes teknologien mest til prototyping og fremstilling av mindre deler i ulike typer plast. Prosessen er tidkrevende, og printerne krever fortsatt mye vedlikehold og omsorg for å fungere som de skal.

Om vi derimot løfter blikket litt, og skuer inn i fremtiden, er det ingen grunn til å tro annet enn at printerne vil bli større, raskere og mer driftssikre enn i dag. Råstoffet det skrives med er en rull med tynt materiale, såkalt filament.

NRKbetas 3D-skriver bruker PLA og ABS-materiale. Etterhvert som det utvikles filament i stadig nye materialer, blir det enda mer spennende. Om noen år er det for eksempel ikke sikkert bilverkstedet må ha alle reservedeler på lager, men i stedet kan printe dem ut i metallfilament ved behov.

3D print av elektroniske komponenter. Foto: Kickstarter.com

Noe av det mest spennende som skjer for øyeblikket, er at flere printere får støtte for å bruke filament av ulike typer, med ulike egenskaper, i samme print, noe som vil åpne enda flere muligheter.

Et nylansert kickstarterprosjekt prøver for eksempel å få i gang kommersiell produksjon av elektrisk ledende filament, som når det kombineres med andre materialer kan brukes til å printe elektriske kretser i tre dimensjoner.

Foreløpig har de blant annet printet ut en fungerende lommelykt, men vi tror dette bare er begynnelsen på hva brukerne kan få til.

Ta en titt på skrytevideoen for et bedre innblikk i hvordan dette fungerer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.