nrk.no

Kringkasting på WhatsApp : BBC Ebola Service

Kategorier: Det sosiale nettet & Media

BBC Ebola Service på WhatsApp tar sikte på å nå folk i den Ebola-rammede delen av Vest-Afrika. Foto: European Commission DG ECHO (CC) Flickr.com
BBC Ebola Service på WhatsApp tar sikte på å nå folk i den Ebola-rammede delen av Vest-Afrika. Foto: European Commission DG ECHO (CC) Flickr.com

Appen WhatsApp er nok kjent for mange som en populær messenger-app for mobiltelefoner. Tjenesten ble i februar 2014 kjøpt av Facebook, og er en renspikket kommunikasjonstjeneste, hvor brukere kan sende tekst, bilder, videoer og posisjoner til hverandre, eller til grupper med brukere.

WhatsApp har nå ifølge tall fra tjenesten selv 500 millioner brukere. Lave datatrafikk-kostnader rundt bruken av tjenesten og støtte for de viktigste mobilplattformene, gjør at WhatsApp er den største chat-tjenesten på det Afrikanske kontinentet. Så også i Vest-Afrika, hvor Ebola-epidemien nå herjer som verst.

Kringkasting på WhatsApp

Tjenesten BBC nå i samarbeid med WhatsApp har lansert, tar sikte på å nå ut til folk i de Ebola-rammede landene med informasjon om sykdommen.

WhatsApp er i utgangspunktet ikke designet for å være en kringkastningskanal, men fungerer overraskende bra også til dette.

 

BBC Ebola Service på WhatsApp
BBC Ebola Service på WhatsApp

Man abonnerer på tjenesten ved å sende «JOIN» via WhatsApp til en nummeret «+44 7702 348 651». Den letteste måten å gjøre dette på er å legge til BBC Ebola som en kontakt i telefonen med dette telefonnummeret.

 

Sender man «STOP» til samme nummer, melder man seg av tjenesten. Ikke ulikt SMS-abonnement-tjenester vi kjenner fra før.

Etter at man har meldt seg på tjenesten, settes man på en såkalt «Broadcast list» i WhatsApp, og mottar opp til tre Ebola-nyheter hver dag fra BBC. Meldingene er både på engelsk og fransk, og er en god blanding av tekst, opplysingsplakater fra WHO og lydklipp fra BBC.

Screenshot fra BBC
Screenshot fra BBC

Å nå folk der de er

BBC Ebola Service er faktisk ikke første gang BBC forsøker seg med «kringkasting» på instant-messenger-plattformer. Under valget i India i vår brukte BBC både WhatsApp og WeChat for å få innhold ut til publikum, og samtidig også ha en dialog med dem.

Erfaringene fra dette arbeidet kan leses i denne bloggposten på BBC Academy ført i pennen av Trushar Barot, den gang «Assistant editor of the UGC and Social Media Hub at BBC News».

Fra avsnittet «What we learned» sakser vi følgende oppsummering fra Barot:

In terms running these pilots, in most cases we were able to incorporate the extra content activity within existing social media team workflows. WeChat, BBM and Mxit all provided desktop versions and administrator tools to make it easy to post content and manage audience responses. They also provided some basic statistics to help us measure audience growth and reach.

The exception was WhatsApp, which doesn’t have a desktop version or any statistics available beyond knowing how many people are on your broadcast list. All of the editorial activity – content creation, publication and audience engagement – had to be done via a mobile phone handset. This took a lot more time, although it also seemed to be the platform that offered the most direct engagement with the audience.

Over the next few months we’re hoping to further develop our work on these and other instant-messaging platforms. From what we’ve done so far, there clearly seems to be potential for news content within these services – as long as the content is interesting, relevant and matches user expectations.

Den nye medievirkeligheten både gamle aviser og kringkastere er kastet ut i fordrer at man tenker nytt vedrørende hvor man treffer publikum.

BBCs forsøk med bruk av instant-messenger-plattformer for å få ut innholdet sitt, er både spennende og banebrytende, og neppe det siste vi har sett av denne typen nyhetsformidling.

Kilder:

http://www.antillean.org/bbc-whatsapp-spreading-ebola-message/
http://www.bbc.com/news/world-africa-29573964
http://www.bbc.co.uk/blogs/collegeofjournalism/posts/How-BBC-News-covered-Indian-elections-on-WhatsApp-and-WeChat
http://qz.com/172012/an-african-messaging-app-could-beat-out-whatsapp-line-and-wechat-in-india/
http://en.wikipedia.org/wiki/WhatsApp500
Foto: https://www.flickr.com/photos/69583224@N05/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.