nrk.no

Hvordan planlegger scenografen en stor TV-serie?

Kategorier: Design,Film,NRK & TV

Herr og fru Kiran Moodboard

Hvis du lurer på hvordan en scenograf tenker når det skal lages interiører til en stor TV-serie, finner du svaret i denne videoen.

Å skape et univers

Siri Langdalen står bak scenografien på Kampen for tilværelsen. I forbindelse med et ManusLab-arrangement om Kampen for tilværelsen fortalte hun norske manusforfattere om hvordan hun gjorde seg kjent med de kulturelle kodene for miljøet hun skulle skildre, hvordan studiointeriørene i serien var planlagt og hvorfor.

Siri Langdalen viser rundt i studio
Siri Langdalen viser rundt i studio

NRKbeta hektet seg på fordi vi hadde lyst til å dele dette innblikket med flere.

Strekke figurene fra hverandre

Noe av hemmeligheten når scenografi lages, er å passe på at personene ikke bor så likt at du ikke klarer å skille dem fra hverandre. Siri Langdalen har arbeidet med å finne ting som er arketypisk for de forskjellige familiene for å prøve å strekke figurene fra hverandre.

Familien Loe skulle elske og sove og spise på badet
Familien Loe skulle elske og sove og spise på badet

Finne åpne løsninger

I studio er det heller ikke plass til en full leilighet for hver familie, så det gjelder å finne raske grep som forandrer det ene rommet til det andre, og som gjør at ett hjem er forvandlet til et annet på en halv time. På det meste er samme rom blitt brukt til 7 forskjellige dekorasjoner.

Glassvegg hos Skolmen dekkes av peisvegg hos Vindenes
Glassvegg hos Skolmen dekkes av peisvegg hos Vindenes

Gulvskissen viser hvordan leiligheten til familien Rotevatn henger sammen med alle de andre interiørene:

Gulvskisse Rotevatns hus
Gulvskisse Rotevatns hus

 

Mood boards

Såkalte mood boards brukes for å sikre at alle som jobber sammen er på samme planet med hensyn til hvordan ting skal bli.

Herr og fru Kiran Moodboard
Herr og fru Kiran Mood board

 

Siri Langdalens presentasjon og omvisning i studio

https://www.youtube.com/watch?v=q7I-FURTW64

Mer Kampen for tilværelsen-mat på NRKbeta og på tv.nrk.no:

Selve serien ser du her: Kampen for tilværelsen på tv.nrk.no

Forfatterne presenterer miljø og hovedpersongalleri i Kampen for tilværelsen: Ullevål Hageby minutt for minutt – en busstur gjennom miljøet med presentasjon av hovedkarakterene og hvor de bor.

Scenograf Siri Langdalen, kvinnen bak hvordan det ser ut hjemme hos de ulike personene i serien, forteller om valgene som er gjort og hvorfor familien Loe bor på badet i Hvordan planlegger scenografen en stor TV-serie?

En tur under panseret til Kampen for tilværelsen – forfatterne forteller om manus-prosessen i et arrangement i regi av ManusLab

11 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kine)

   Jeg er litt på bortebane nå; det er endel år siden jeg var i produksjon sist. Det er vel av og til noen fagforum ifbm filmfestivaler og sånt, og det hender filminstituttet arrangerer ting, men tror ikke det er veldig mye utveksling på tvers av faggrupper. Miljøene er små og folk jobber mye og intenst. Det er heller ikke så mange som har muskler, lokaler etc til å gjøre det.

  • Lasse Johansen (svar til Erlend Loe)

   Hei Erlend Loe.

   Jeg synes det er ille att når du først lager TV – serien som heter » Kampen for tilværelsen» gir uriktige opplysninger gang på gang til folk som spør deg hvem som er opphavsmann til sangen «TOMMY. Det overrasker meg veldig,
   så nok en gang Erlend, skal jeg fortelle deg hvem som er opphavsmann til denne sangen. Det er ikke Elias Akselsen slik du hardnakket påstår.

   Riktige opplysninger Erlend er:

   Sangen «TOMMY»

   Tekst: Rune Wallebom Melodi: Rune Wallebom. Stor hit på Svensktoppen i 1979 med artist: Janne Önnerud.

   Dette til orientering!

   Mvh Lasse Johansen.

  • Anne Heidi Nymoen (svar til Jarle B)

   Antageligvis fordi det er en svenske som har laget den i sin tid.
   Rune Wallebom heter han, og Janne Önnerud hadde en stor hit med den på Svensktoppen i 1979.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.