nrk.no

ManusLab – deling av kompetanse

Kategorier: Film,NRK & TV

ManusLab – illustrasjon NRKbeta CC 2014

ManusLab ble startet av NRK Drama i 2012 som et kunnskapsdelingsforum for TV-manus. Det er et åpent bransjearrangement med 90 minutters program en gang i måneden.

Økt bevissthet om manus

NRKbeta har tatt en prat med utviklingsprodusent Jan Strande Ødegårdstuen i NRK Drama for å høre hva ManusLab er, og hvordan det fungerer.

Jan Strande Ødegårdstuen - Foto NRKbeta CC 2014
Jan Strande Ødegårdstuen – Foto NRKbeta CC 2014

Jan sier: Det begynte som et prosjekt for å forbedre manusarbeidet vårt og få felles referanser i miljøene som arbeidet med manus, NRK Drama, NRK Super, NRK Underholdning og Eksternredaksjonen. Folk mente forskjellige ting når vi snakket om premiss, – målet var å få et felles språk.

Felles stilreferanser

Vi begynte med sjanger det første året; snakket om Mad Men, Breaking Bad, Twin Peaks… Nå forsøker vi å åpne opp og gjøre andre ting, som denne gangen, hvor vi har snakket om studioet i Kampen for tilværelsen, med omvisning på Voldsløkka.

Det handler ikke om skriveøvelser, mer om å bli bevisste på prosessen et manus er.

Åpne opp

Det startet som et NRK-internt prosjekt. Etterhvert inkluderte vi de som jobbet for oss – og noen vi hadde lyst til å jobbe med. Nå inviterer vi alle produsenter og forfattere; de som skal diskutere et manus i en produksjonsprosess.

Fordi vi er NRK

I starten var tanken at vi skulle samle inn erfaringer, nå handler det om å dele. Det er for eksempel kult å ha med TV2. Når det kommer til TV-serier, er vi ikke konkurrenter. Det lages bare 2-3 svære norske TV-serier i året. Da blir det for dumt om vi skal sitte på hver vår tue. Det handler mer om å få opp noe bra norsk.

Vi bør ta ansvar for å gjøre noen ekstrating fordi vi er NRK. Selv tenker vi på oss i NRK Drama som et lite miljø, men mange utenfor ser på oss som store. Det er fint hvis vi kan ta et deleansvar uten å breie oss for mye.

Erlend Loe, Bjørn Olaf Johannessen og Per Schreiner snakker om Kampen for tilværelsen på ManusLab (skjermskudd fra video)
Erlend Loe, Bjørn Olaf Johannessen og Per Schreiner snakker om Kampen for tilværelsen på ManusLab (skjermskudd fra video)

Lite miljø

Det er vanskelig å si hvor mange manusforfattere det er i Norge, det utdannes 6 stykker fra Lillehammer annenhvert år, men om du holder tekstforfattere utenom og kun ser på dem som skriver drama for film og TV, så er det kanskje 100 stykker som vil noe med dette, men det er ikke mange som lever av dette, la meg gjette 20. Det er få som skriver både for teater og film/TV, men grensene mellom TV og spillefilm er i ferd med å oppløses helt. Og det er bra.

90 minutter fag

Jeg tror folk setter pris på at vi åpner opp – det er få andre som er i en situasjon der de kan gjøre det. Manusforfattere sitter ofte alene, så det er også en anledning til å treffe kolleger. Filminstituttet har noen arrangementer, men de er større og sjeldnere. ManusLab er 90-minutters-arrangementer, så da sier det seg selv at vi ikke kan fly inn en amerikaner for å snakke. Men vi prøver å ha en ManusLab i måneden.

Vi gjør også noen arrangementer sammen med Filminstituttet, litt senere i høst kommer et seminar om Kampen for tilværelsen, f.eks.

2 kommentarer

  1. Hvordan planlegger scenografen en stor TV-serie?

    […] Langdalen står bak scenografien på Kampen for tilværelsen. I forbindelse med et ManusLab-arrangement om Kampen for tilværelsen fortalte hun norske manusforfattere om hvordan hun gjorde […]

    Svar på denne kommentaren

  2. Kampen for tilværelsen: Ullevål Hageby minutt for minutt

    […] å styrke og dyrke det norske manusforfattermiljøet etablerte NRK Drama ManusLab i 2012. En av hensiktene er kompetansedeling. Vi synes at det å dele kompetanse i et lite land er […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.