nrk.no

Kampen for tilværelsen: Ullevål Hageby minutt for minutt

Kategorier: Film, NRK & TV

skjermskudd fra YouTubevideo – foto NRK CC 2014

Gir du tre forfattere bukten og begge endene, får du annerledes serier. NRKbeta har blitt med på en busstur gjennom Ullevål Hageby og fått høre litt om hvordan Per Schreiner, Erlend Loe og Bjørn Olaf Johannessen har tenkt og arbeidet med Kampen for tilværelsen, som startet på NRK1 denne uken.

Erlend Loe - skjermskudd fra YouTubevideo - foto NRK CC 2014
Erlend Loe – skjermskudd fra YouTubevideo – foto NRK CC 2014

Kampen for tilværelsen – ny serie i 16 episoder

Onsdag startet Kampen for tilværelsen, en ny drama/komedieserie på NRK1 – de første to episodene er allerede tilgjengelige på tv.nrk.no. Det norske twitteratet mente dette skilte seg fra tidligere norske serier:

 

 

 

En av tingene som skiller Kampen for tilværelsen fra endel andre norske serier, er at den er forfatterstyrt, ikke regissørstyrt.

Nå vil NRKs dramasjef at forfatterne skal få bestemme mer enn tidligere, og ha avgjørende innflytelse både når det gjelder valg av skuespillere og regissører, samt ha et tett samarbeid med produsenten underveis.

NRK Drama vil gi forfatterne mer makt og regissørene mindre i Dagbladet 15. november 2012

Forfattere i fri dressur

Det er en frukt av denne strategien vi får se, når det trehodede trollet Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen har blitt gitt frie hender til å skape sitt skrudde Ullevål Hageby-univers.

Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen - skjermskudd fra YouTubevideo - foto NRK CC 2014
Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen – skjermskudd fra YouTubevideo – foto NRK CC 2014

Deling

For å styrke og dyrke det norske manusforfattermiljøet etablerte NRK Drama ManusLab i 2012. En av hensiktene er kompetansedeling. Vi synes at det å dele kompetanse i et lite land er en bra ting. Og selv om noe av ManusLab-samtalen dramaforfattere imellom nødvendigvis blir spesialisert, tror vi endel av det som deles er interessant for en større del av vårt publikum.

Dermed slang NRKbeta seg på da ManusLab inviterte til guidet busstur gjennom Ullevål Haveby med påfølgende gjennomgang av scener, prat om hvordan prosessen hadde fungert og hvordan det ble tenkt rundt studiodelen av produksjonen.

Vi er ikke ferdig med å fikse opp alt videomaterialet ennå – det kommer mer neste uke, men vi begynner med den guidede turen allerede idag:

Spoiler Alert

De tre manusforfatterne snakker om ting som kommer til å skje videre i serien, så om du er fullstendig allergisk mot å vite noe om fremtiden, får du vente med å se til begge sesonger er ferdigspilt.

Men om du er interessert i hvordan det tenkes og arbeides og tåler at noen karakterutviklinger avsløres; her er Ullevål Hageby minutt-for-minutt:

Mer Kampen for tilværelsen-mat på NRKbeta og på tv.nrk.no:

Selve serien ser du her: Kampen for tilværelsen på tv.nrk.no

Forfatterne presenterer miljø og hovedpersongalleri i Kampen for tilværelsen: Ullevål Hageby minutt for minutt – en busstur gjennom miljøet med presentasjon av hovedkarakterene og hvor de bor.

Scenograf Siri Langdalen, kvinnen bak hvordan det ser ut hjemme hos de ulike personene i serien, forteller om valgene som er gjort og hvorfor familien Loe bor på badet i Hvordan planlegger scenografen en stor TV-serie?

En tur under panseret til Kampen for tilværelsen – forfatterne forteller om manus-prosessen i et arrangement i regi av ManusLab

8 kommentarer

 1. Polakker i Norge føler seg stigmatisert i serien. Først ble deres liv presentert i serien «Brakkefolket» (Kan sees her Brakkefolket på tv.nrk.no). I Kampen for tilværelsen føler de seg nedgradert til en kjeller i Ullevål Hageby.

  Jeg forstå sårheten, men i Kampen er jo mye satt på spissen. Jeg tror ikke folk i Ullevål Hageby (bare) er som de framstilles her, og tror heller ikke serien viser den hele og fulle sannhet om polakkenes liv i Norge. Tror jeg for godt om seriens seere når jeg sier at det må gjelde flere enn meg?

  Svar på denne kommentaren

 2. Serien virker utdatert i fremstillingen av polakker. For ti–femten år siden ville den muligens føltes mer riktig. Polakker i Norge i dag driver firmaer, butikker, driver med boligutleie til nordmenn og jobber i barnehager i tillegg til å jobbe seriøst for norske firmaer. De har flyttet hit med kone og barn og bor ikke i kjellere. Den katolske kirken har messer på polsk samtidig som svært mange polakker snakker utmerket norsk. F.eks. scenene hvor Tomasz banker på og umiddelbart blir avvist og ikke kommer til orde fordi de ikke har arbeid til ham virker ganske fjern. Scenen med en bil som fylles opp i Warszawa med menn og kjøres opp til Norge virker pussig all den tid en flybillett til Rygge kan koste så lite som 129,–

  Svar på denne kommentaren

 3. jævla løgnere!!! siden når er det rent og pent på gatene i Oslo?? siden når polakker bor i kjelleren?? siden når er det så stygt i Warszawa?? NRK – jævla løgnere… ps. i hvilken episod kommer melk med smuggled whiskey??

  Svar på denne kommentaren

  • Stefdra (svar til JLK21)

   jævla kommentator! Siden når begynte orker å springe over skog og hei? Siden når kom roboter for å likvidere mennesker? Siden når ble det ulovlig å lage fiksjon?

 4. Hvordan planlegger scenografen en stor TV-serie?

  […] presenterer miljø og hovedpersongalleri i Kampen for tilværelsen: Ullevål Hageby minutt for minutt – en busstur gjennom miljøet med presentasjon av hovedkarakterene og hvor de […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Solbjørg Sviland

  Hvilke polakker føler seg stigmatisert? De jeg snakker med er stolte over de gode polske skuespillerne som blir eksponert på NRK. Det er nordmenn som er duster i denne serien. Jeg elsket scenen i første episode der vi fikk høre hva den polske selgeren tenkte om kundene sine i Warszawa.

  Svar på denne kommentaren

 6. I’m Polish, from Poland. Sorry, I don’t speak Norwegian. The series seems to propagate quite discriminatory if not racist image of the Poles in Norway as thieves and basement-dwellers. Wow! Who are the authors of the series, what is their ethnic background? Norwegians? Hard to believe. Why would Norwegians hate us, Poles? We in Poland have a good image of Norway: the Vikings, Grieg, Ibsen, the Nobel Prize, A-Ha and other fine bands, great skiers, the fjords. Couldn’t find the names of the director and script writer. Again: are they really Norwegians? Guys, you’ve got lots of immigrants from the Third World. Are they really better-behaved than the Poles? Would you dare to depict them as you do the Poles? It’s good some Norwegians here have seen through the falseness and bullshit and commented negatively on it. Some Europeans – the British, the Dutch – have new scapegoats today: the Poles. Don’t join them, Norwegians. in racist branding and abuse.

  Svar på denne kommentaren

 7. Solbjørg Sviland

  Mark: If you watched the series you would see that common Norwegian misconceptions of the Polish are exactly what the authors play with in this series. The main character is Polish: He is a witty, intelligent linguist looking for a Norwegian father he has never met. (The Polish actor is brilliant.) We laugh at the silly Norwegians, not the Poles.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.