nrk.no

Smartklokkene kommer

Kategori: Gadgets

Sony Smartwatch 3

Det siste året har det vært mye snakk om smartklokker. Avanserte armbåndsur som får funksjonalitet som vi ellers forbinder med mobiltelefoner og nettbrett. Det hele har toppet seg med apples lansering av sin egen klokke.

Vi skrev om Kickstarterstjernen Pebble i fjor. Siden den har Samsung, Sony, Motorola og mange flere kommet med liknende produkter. På den store konsumentelektronikkmessen IFA i Berlin viste flere av produsentene frem sine produkter. Vi fikk tittet på noen av dem.

Sony Smartband Talk
Sony Smartband Talk

Sony har to modeller. En som minner en del om Pebble. Med sin skjerm av elektronisk blekk og minimalistiske design. Denne har hovedfokus mot treningsapplikasjoner og helse.

Sony Smartwatch 3
Sony Smartwatch 3

Men de har også en større variant med fullfarge berøringsskjerm.

Som klokke føles den relativt stor, men det er begrenset hvor skikkelig man får testet noe som er lenket fast på en messe. Den gir deg informasjon fra telefonen og du kan svare på for eksempel SMS med talestyring.

Samsung sin modell har en buet skjerm som er imponerende skarp. Den har SIM-kort og kan også brukes uten at den kommuniserer med en telefon.

Moto 360 (Bilde: By G 4 Games [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons)
Moto 360 (Bilde: By G 4 Games [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons)

Rent designmessig har vi så langt likt Motorolas klokke best. Det runde og rene virker mer tiltalende enn det firkantede.

Det er ingen av disse klokkene som har blitt umiddelbare gullgruver og massive salgssuksesser for selskapene som har laget dem. Likevel har det vært knyttet store forventninger og en massiv mengde rykter rundt det som Apple eventuelt måtte komme med i denne kategorien.

Selveste epleklokken, eller Apple Watch. I kveld stod ledelsen på scenen og viste stolt frem sitt produkt. Og dette virker lovende. På klassisk Apple-vis har de tenkt gjennom denne typen produkt en ekstra gang. Å navigere med fingrene på skjermen dekker store deler av den. Derfor har de flyttet deler av navigeringen til kronen på siden av telefonen. Knotten som du ellers ville brukt for å trekke opp eller stille en gammel tradisjonell klokke. De har også utvidet berøringsgrensesnittet slik at det kjenner forskjell på et lett og et hardt trykk. 

Apple Watch (Bilde: Justin Sullivan / Getty Images / AFP)
Apple Watch (Bilde: Justin Sullivan / Getty Images / AFP)

Klokken kan også gi deg tilbakemelding ved en form for berøring. Nesten umerkbare vibrasjoner som bare den som bærer klokken merker.

Apple kan se ut til å ha gjort det de tradisjonelt har vært flinke til. Å bygge en helhet mellom maskinvaren, brukergrensesnitt og design.

Det gjenstår å se hvordan alle disse klokkene vil fungere i daglig bruk. Og om massemarkedet trenger eller vil ha slike produkter. Personlig ser jeg absolutt nytten og har likt selv den begrensede funksjonaliteten i min Pebble. Men den havnet også i skuffen etter hvert. Mest fordi det var irriterende å ha enda en dings å måtte lade. Og fordi bluetoothkommunikasjonen med telefonen gjorde at telefonen også ble tom for strøm fortere. Så for min del må jeg ha enda høyere nytteverdi og eller langt bedre batterikapasitet. Klokkene fra Apple, Sony, Samsung og Motorola ser ut til å prøve seg på det siste. Fargeskjerm, mikrofon, simkort osv. Mer funksjonalitet, men nok en dings som du sansynligvis må lade minst en gang om dagen.

Apple sin klokke vil bli tilgjengelig til neste år. Og det er vanskelig å si om detaljene Apple har lagt inn gjør at markedet for slike enheter tar av. Vi vet ikke noe om reell batterilevetid eller hvordan den føles å bruke.

Hva tror dere? Vil dere kjøpe en smartklokke fra Samsung, Apple, Motorola, Sony eller en av de andre leverandørene?

23 kommentarer

 1. Jeg har ikke lyst på en klokke som man må lade ofte. Det er nok med andre ting man må lade.

  Hvordan kan man egentlig bruke en sånn liten skjerm.
  Likte godt at den nye iphone 6 og 6+ har blitt større.

  Svar på denne kommentaren

 2. Utfordringen med alle disse klokkene er batterilevetid. Som early adaptor av seilutstyr fikk jeg de første GPS klokkene til SUUNTO og her spiste GPS så mye power at klokka var ubrukelig.

  Senere smartwatch har alle hatt samme utfordring – de har gjerne kule funksjoner – men klokka er ikke noe du tar av og lader på nattbordet.

  Husk at klokker er objects of desire, på lik linje med vesker, sko og smykker. Sloganet til Patek Phillipe er treffende; You never actually own a Patek Phillipe – You merely look after it for the next generation . På mange måter viser det ideen bak en klokke – det er et produkt som er ment å vare en stund. Smartklokker, som telefoner, er forbruksvare – og selv min nå ett år gamle iPhone 5 er i dag passe.

  Min påstand er at smartklokker aldri vil bli «must have» gadget – men kan hende «nice to have» – med ulike sensorer. Hvorvidt main stream konsumenten er interessert i å årlig betale noen tusenlapper for å se kul ut i tillegg til å ha siste modell av smartphonen er meg usikkert.

  The next big thing er etter mitt syn kroppsnære sensorer med strømforbruk så lavt at lading ikke er nødvendig. Slike uten display = kulere å ha enn en litt harry klokke på armen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg har Samsung Gear 2, og den holder 2-3 dager på hver ladning. Da er den på hele dagene med skritteller mm. Jeg er superfornøyd. den bruker lite bluetooth kommunikasjon, slik at jeg ikke føler at mobilen blir så veldig belastet. Mange kule apper som kan lastes ned. Aldri noe kommunikasjonsproblemer.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg synes tvert om den krone-løsninga virker ganske ikke-applesk. Klokka må vise seg å være bra genial før jeg som venstrehendt vil la meg overbevise om at det er verdt å ta valget mellom å bære den på feil arm eller å betjene den i blinde.

  Svar på denne kommentaren

  • Rasmus (en annen enn han over) (svar til ad)

   Ikke noe problem! Du kan selv velge orientering av skjermen, og lenkene kan settes begge veier, så du kan fint sette klokka på høyre håndledd – med kronen på venstre side av skjermen. Og «utskriven» vil være orientert rett vei for venstrehendte.

   Enkelt og greit.

 5. Smartklokke kommer til å bli et must på linje smartphone om få år. Den vil på flere områder overflødigjøre å ha mobil med seg som er deilig, og den fyller på med viktig helse og treningsinformasjon som kommer til å få stor anvendelse. Selvagt må jeg ha Apple´s klokke

  Svar på denne kommentaren

 6. Thomas Erstad Pettersen

  Har vel hatt alle sine Sony (Sony Ericsson) klokker oppgjennom årene, og bruker nå i tillegg Sonys Smartband.
  Hvor ofte en lader har bare blitt bedre og bedre, og lader nok ikke hverken klokken eller Smartbandet oftere enn hver 4-5 dag.
  En kjekk og nyttig ting å ha, og som jeg garantert vil bruke i årene som komme.
  Dog så blir det Omegaen eller Breitlingen jeg ifører meg utenom hverdagen:-)

  Svar på denne kommentaren

 7. Med tanke på hvor «primitiv» den første generasjonen av iPhone’n var kontra alt den kan gjøre i dag, bør vi gi klokka noen generasjoner før det egentlige potensialet kommer til syne. Tror det er hva apputviklerne klare å komme opp med som kommer til å gjøre klokka interessant… det og kommunikasjon med laptop’en, telefonen, AppleTV, Carplay, osv, osv… Er ikke lenge siden mange ikke skjønte poenget med iPad’en heller 😉

  Svar på denne kommentaren

 8. Ole Thomas Sætre

  Det var spennende å følge med på lanseringen av Apple Watch igår og en del ting er nyskapende og lovende. Allikevel, det er flere ting til att jeg ikke har så stor tro på med denne klokka:

  For det første, den skal bli lansert en gang i begynnelsen av 2015. Når det gjelder smartklokker så er det laaanng tid. Mest sannsynlig vil det komme endel nye modeller som vil kunne ta igjen det eventuelle forspranget som Apple nå har.

  prisen; 349 USD er visstnok prisen for den mest ribba versjonen, får å få safirglass, stål i klokke og reim vil sannsynligvis bli mye høyere (enkelte snakker om 550-600). Da vil prisen være den dobbelte av Moto360 med stålreim!

  Når det gjelder programvare, det ser ut som att de fleste har en visjon om att bare det lesses på med nok funksjoner, så vil folk kjøpe produktet. Det var riktignok imponerende å følge presentasjonen og se hvilke muligheter som åpnet seg, men Apple watch er fremdeles et produkt som stort sett er avhengig av en Iphone i nærheten. Hvorfor skal en da knote med ting som en mye enklere å gjøre på mobilen?

  Selv om det ulike klokkereimene var fine og forseggjorte, så synes jeg selve klokka ser kjedelig, altfor tjukk og firkantet ut. Sammelignet med Moto 360 ser den ut som et leketøy. Om folk trodde att Apple skulle sette standard og vise verden hvordan en smartklokke skal se ut, så bør de være skuffet. Og «kronhjulet» mer som en gimmick spør du meg .(Personlig synest jeg min 6 mnd gamle Pebble Steel er mer vellykket (det er definitivt rom for forbedring der også), og den vil sannsynligvis være 1 år gammel innen Apple Watch er tigjengelig! For øyeblikket virker Moto360 og Asus sin smartklokke som de mest forseggjorte designmessig.

  Pebble har hatt den riktige innstilling til hvordan en smartklokke skal være, levere varsler ifra mobilen på en enkel og rask måte, styre enkle funskjoner på din mobil og fungere som en ekstra skjerm for hva du måte ønske. Mer avanserte ting kan også gjøres i kombinasjon med annet utstyr og programvare, Jeg styrer f.eks enkelt min hjemmekino ifra klokka om jeg. Poenget er allikevel å fokusere på enkle basisfunksjoner.

  Hvorfor skal en smartklokke nødvendigvis ha en touch fargeskjerm? fysiske knapper fungerer mye bedre og er raskere, kan betjenes uansett om du står med hendene halvveis nedi vann eller med tjukke hansker på.

  Bare en sånn liten ting som alarmklokke f.eks. For meg er den gull verdt. Jeg bruker min Pebble steel som vekkerklokke, som gjør att jeg lydløst vekkes uten att andre legger merke til det. Men 1 dags batteritid og obligatorisk lading om natten, så kan en glemme en sånn funksjon.

  Kanskje Apple kommer på banen igjen med et produkt som setter alt annet i skyggen, men Apple watch er ihvertfall ikke det produktet.

  Svar på denne kommentaren

 9. Kommer nok ikke til å kjøpe og skal det kjøpes så skal det ikke være fra 1.Gen hvor alle sammen sliter med å luke ut bugs og feil de har gjort med sitt første produkt.

  Motorola sin klokke ser mest estetisk attraktiv, Apple sin klokke er ganske klumpete og med en knapp/dreiehjul? Jeg hadde en illusjon at knapper var noe man ikke gikk for i Apple og at det skulle være one-button-to-rule-them-all.

  Svar på denne kommentaren

 10. Har en Pebbles Smart Watch som fungerer helt utmerket. Brukstid 4 til 5 dager mellom hver ladning. 3 timers ladetid. Batteriindikator, dato ,dag , kalender, utetemperatur. Du kan velge mellom mange forskjellige watchfaces. Varsler om mail (kan leses på klokken ) og SMS.
  Meget bra alternativ.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg er iallefall der at jeg ikke helt klarer å se denne i bruk i praksis med mindre batteritiden overstiger *iallefall* en uke. Har da nok av devicer å lade. Så enn så lenge holder jeg meg til gode, gammeldagse tannhjul og fjærer på armen for å se tida. Jeg har ikke behov for kart, se kontaktliste eller lese meldinger på et ørlite display på håndleddet – det er jeg rimelig sikker på at telefonen gjør mye bedre.

  Svar på denne kommentaren

 12. Eg sliter fortsatt litt med å skjønne korleis ei smartklokke er meir praktisk når den krever to hender for å betjene mens ein mobil krever kun ei. Til å sjekke om ein har fått epost/sms er den sikkert grei, men syns ikkje det er funksjonalitet som er verd verken prisen eller innsatsen. Dette gjelder for øvrig ikkje kun apple si klokke, men smartklokker generelt. Eg utelukker ikkje at eg tar feil, men eg forstår ikkje kva for problem denne dingsen eigentlig skal løse.

  Svar på denne kommentaren

  • Har en Sony Smartwatch 2 selv, og jeg kan med hånden på hjertet si at det jeg bruker den mest til er… å se hva klokken er. Den ser også ut til å telle steg via en app på telefonen, men vet ikke hvor nøyaktig den er.

   Som klokke er den helt all right. Batteriet varer i 4-5 dager når den bare sitter på hånden.

   Forøvrig fikk jeg min helt gratis, da det var premie i en konkurranse. Hadde nok ikke brukt penger på dingsen.

  • De klokkene som har sånn lades jo hele tida så lenge du har den på armen, så i praksis varer «batteriet» uendelig om du ikke lar den ligge stille for lenge 😉

 13. apple og andre prøver å skape et nytt behov som jeg absolutt ikke engang vurderer. skal jeg ha en gadget for å styre musikken på tlf som igjen skal styre musikken på pc osv ???
  Aldri aldri aldri….

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.