nrk.no

Hjelp oss: Hvem er de digitale talentene?

Kategorier: Det sosiale nettet, Nettkultur & NRK

Kjenner du noen som står ut i mengden? Bildet er hentet fra Wikipedia, og har en Creative Commons-lisens

Hvilke unge, norske digitale stjerneskudd bør vi holde et spesielt øye med?

I NRKBeta prøver vi så godt vi kan å holde oss oppdatert på det som rører seg av trender innen teknologi, kommunikasjon og mediebruk.

Vi reiser på en del konferanser, bruker mye tid på å tråle internett etter nyheter fra teknologifronten og snakker med flinke fagfolk både innenfor og utenfor NRK.

I tillegg har vi et helt korps med smarte lesere som stadig gir oss gode innspill i kommentarfeltet, på Twitter og på Facebook. Generelt synes vi at vi henger greit med i svingene.

Ungdommer er vi likevel ikke – vi kan prøve å stikke hodet i sanden alt vi vil, men faktum er at Beta-redaksjonens aldersspenn strekker seg fra andre halvdel av 20-årene til godt oppi 40-årene.

Vi innser at vi knapt kan påberope oss førstehåndskunnskap om noe av det vi synes er aller mest spennende: Digitale vaner blant norske ungdommer.

For NRK er dette en spesielt interessant gruppe å følge med på, for det er de som i minst grad bruker tilbudene våre i dag. Som allmennkringkaster har vi et ansvar for hele befolkningen.

At vi selv er forbi den pure ungdom, er dog ingen grunn til å legge seg ned og dø.

Vi tror nemlig vi kan forstå mye hvis vi bare klarer å følge en del av de mest interessante folkene og trendene. De har vi nå lyst til å lage oss en liste over. Og vi har jo dere, våre fantastiske lesere, som et utvidet talentspeiderkorps.

Hvem ser vi etter?

  • Fra 12 til 25 år.
  • Utmerker seg med bruk eller forståelse av digitale kanaler på en eller annen måte – fra blogging til filmskaping, fra kommunikasjonsløsninger til mediestrategi, eller ved spennende måter å tenke på.
  • Interessante å følge med på!

Vet du om en eller flere som passer beskrivelsen? Legg igjen et tips i kommentarfeltet! Vi lover å publisere lista vår når vi har laget den, sånn at flere kan få nytte av den.

49 kommentarer

    • Ingeborg Volan (svar til Anne)

      Hei!

      Kan være enig i den – det var meningen å illustrere uniformitet i redaksjonen, rett og slett. Men jeg skal love at vi er på jakt etter de flinke jentene!

  1. Jeg kjenner en som ville være perfekt til dette. Personen er inne i alt fra twitter til youtube og er ekstremt tilstede på Internett. Er et geni i sin egen rett. Desverre er alderen to mnd over.. Jaja.. bedre lykke neste gang.

    Svar på denne kommentaren

    • Henrik Lied (NRK) (svar til Ruth Mariann Waage)

      Det var på ingen måte et bevisst valg, Ruth, og bare gjort fordi undertegnede hadde en vektorillustrasjon av en mann oppe til bruk i en presentasjon. Men jeg innrømmer gledelig at det var dumt, og har byttet ut illustrasjonen med et flott bilde fra Wikipedia!

    • Henrik Lied (NRK) (svar til Eline)

      Det er de absolutt! Illustrasjonsvalget var derimot veldig lite interessant, og er min feil. Det beklager jeg.

  2. Hei.
    Jeg må nevne Henrik Brendhagen (17) i Vixon Systems (http://vixon.no/ – hans egne firma).
    Som 14-åring laget han denne appen for meg:
    https://itunes.apple.com/no/app/skolene-i-fet/id517538706?mt=8
    som også finnes for Android – og som tillegg i Chrome.

    Han har utviklet Fetskolene.net i samarbeid med oss (bestillinger) – og vi bruker hans plattform i basis på nettbrettene i skole. Samtidig er han flink til å tilegne seg ny kunnskap og bruker dagene ved siden av skole, til å snekre og bygge et musikkstudio og konsertscene sammen med jevnaldrende ungdom i bygda (Fet). Ikke redd fysisk arbeid altså 😉

    Gjennom hjemmesidene våre har vi livestreamet bla kulturstafetter, skoleavslutninger og UKM – og som utplassert fra vgs 1 dag i uken er han løpende med i utviklingen av fremtiden løsninger for hjem/skole-kommunikasjon i bygda.

    Svar på denne kommentaren

    • Roger Wangberg (svar til Madeleine)

      Er det ikke bedre å vise dem feil, gjennom å presentere disse jentene – i stedet for å angripe illustrasjonsbruken?

    • NRK har godt av å bli gjort bevisst på at illustrasjonsbruken skaper reaksjoner, og det kan man gjøre selv om man ikke har noen aktuelle kanditater å foreslå. Illustrasjoner som dette er generaliserende og forsterker ideen om at menn er kjønn1 og kvinner er «de andre».

    • Jarle Hammen Knusen (svar til Henrik Lied)

      Hvilket bilde var det som lå der før? Jeg skjønte ingenting da jeg leste innleggene. Hallo, hva er problemet med noen sauer, liksom.

  3. Setter pris på at dere endret illustrasjonsbildet! Det ser imidlertid ut som dette ikke ble endret på hovedsiden til Nrk, oppfordrer til å endre også på dette. Lykke til med talentspeiding! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  4. Hei. Jeg er ikke akkurat objektiv her, men sjekk ut
    https://www.facebook.com/4bitgames
    http://gamermag.no/orbit-arets-store-indiespill/

    Dette er 4 gutter som etter nyttår dannet elevbedriften `4bit Games` på spill-linja ved Sunnhordaland Folkehøyskole, og har på kort tid laget Indie-spillet Orbit. Disse vant førsteprisen på årets The Gathering (foran bl.a. Krillbite`s «Among the sleep» ) Disse guttene er nå tilbake på folkehøyskolen dette skoleåret for å finpusse på spillet ( som stipendiater ) og fremtiden ser veldig spennende ut ! De skal også promotere spillet sitt med egen stand på Gigacon , Telenor Arena nå i oktober.

    Svar på denne kommentaren

    • Ingeborg Volan (svar til Frode Fredriksen)

      Hei Frode!

      Vi jobber absolutt med å holde oss oppdatert – hele tida. Men i likhet med resten av NRK liker vi i NRKBeta å få tips fra publikum. Derfor synes vi dette er en grei måte å be om innspill på. Lover likevel at vi skal gjøre alt vi kan også på egenhånd for å holde fingeren på pulsen på hva som skjer likevel.

  5. NRK er utrolig sidrompa når det gjelder rekruttering. Vi møter mange digitale talenter i videregående medier og kommunikasjon og Norge har gode rammer for å ta inn elever som søker læreplass. Men tar Norges desidert største mediebedrift inn medielærlinger på offentlig lærekontrakt? Svaret er et rungende nei! Siden MK startet i 2002 har NRK ikke tatt inn en eneste medielærling!!! Noen verre???

    Svar på denne kommentaren

  6. Martine Torstad Arnø

    Jeg legger ut meg selv jeg 🙂
    Går 2. året på media og kommunikasjon ved Olav Duun videregående skole i nord trøndelag, driver også en blogg og har alt av facebook, twitter og tumblr.

    For å være ærlig skjønte jeg ikke helt hva dette gikk ut på, men håper det er noe spennende? Og siden det sto fra 12 til 25 år så tror jeg at jeg kan være en interessant person. Har mange spennede medierelatert prosjekt på skolen også.

    Svar på denne kommentaren

  7. Theodor Karlsen

    Hvis det skal lages en liste over norske digitale talenter må Jonas Amberg stå øverst. Hvorfor?

    Først og fremst er han et multitalent på den digitale arenaen. Han har mye kunnskap og forståelse hvordan han skal nå ut til målgruppen sin.

    Amberg er bare 16 år, og driver sin egen butikk på nett. Han eier Rethink Clothes, som du finner her: http://www.rethinkclothes.com/

    Han har vært med på å utvikle Spillprat.no sin nettside, i tillegg til å sende livesendinger og lage videoreportasjer fra spillverden.

    Han vet også hvordan han bruker sosiale medier får å nå ut til sine brukere, og var svært aktiv med å markedsføre spillodromen.no sammen med meg. Sammen klarte vi å få 100 daglige lesere. ( Siden er dessverre lagt ned i dag. Siden var for det meste et prøveprosjekt)

    Nisjesiden til VG, godt.no, har han også vært innom: http://www.godt.no/#!/oppskrift/1649/meksikansk-pizzapai

    Svar på denne kommentaren

  8. Kommer med et tips til; Theodor Karlsen.

    Han er 15 år og kommer fra Harstad.

    Theodor har stor kunskap i å bruke digitale medier for å filtre ut viktige og interesanne nyheter fra utlandet før norske medier plukker de opp. Han utmerker seg med god forståelse på medie strategi og digitale kanaler.

    Theodor har også erfaringer som journalist og dermed frilanset for bl. a Nettavisen og Nordlys. Se eksempel: http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/–jeg-var-redd-for-at-venner-skulle-forlate-meg/8467988.html

    Han har utviklte Spillprat sammen med meg og Andreas Håkensen, der han skrev flere artikkler. Se eksempel: http://spillprat.net/knipser-super-mario-melodien/

    Karlsen er en aktiv bruker av digitale medier som Twitter, Reddit, og en rekke andre forumer for å jakte opplysninger, kilder og tips.

    Du kan følge Theodor på Twitter @UngJournalist og på Instagram @TheoKarlsen.

    Svar på denne kommentaren

  9. Andreas Røise Håkensen

    Jeg er kjip nok til å nominere meg selv.

    Jeg heter Andreas Røise Håkensen, og jeg er 16 år. For øyeblikket går jeg Medier og Kommunikasjon på Hamar Katedralskole, nettopp fordi jeg har en over gjennomsnittlig interesse for akkurat dette området.

    Sammen med blant annet Daniel Andrè Terlecki og Jonas Amberg har jeg vært med på skape og forme Spillprat.net.
    Spillprat er et web-basert magasin som for det meste fokuserer på det brilljante (men ofte undervurderte) digitale underholdningsmediet kjent som dataspill. Selv om Jonas og Daniel står for alt det tekniske, er det jeg som forsyner nettsiden med innhold.

    Hva dette innholdet er, varierer. Det kan for eksempel være nyhetsartikler, reportasjer, anmeldelser, kommentarer, og alle med en ting til felles – de omhandler spillmediet. Nå nylig har vi også satt i gang et engasjement vi kaller SPTV, som enkelt og greit er en form for TV på internett.

    Har vært aktiv med dette lenge før Spillprat kom på banen – begynte kanskje først med et par lurvete anmeldelser for Spill.no, før Theodor Karlsen (ekstremt dyktig kar!) inviterte meg til sitt prosjekt, Spillfreak. Deretter har jeg (og Theodor) vært innom Spillodromen.no (som dessverre er lagt ned), før vi satte i gang med podcasting. Podcasten ble avsluttet etter ganske få episoder, men senere har den blitt omgjort til nettmagasinet Spillprat i samarbeid med Geekmag Media.

    Skolen er røff, og jeg merker godt at det gir meg litt mindre tid til å skrive enn det jeg har hatt før. Mengden innhold på siden har minsket i det siste, men det betyr ikke at vi har gitt opp. Vi har en god del artikler oppe allerede, og jeg har flere idéer til fremtidige tekster på siden. Nettop derfor tror jeg det er spennende å følge med på oss; fordi vi kommer til å komme med nytt, muligens spennende innhold du kanskje ikke ser så ofte fra andre aktører i Norge.

    Må også få lov til å legge inn et godt ord for mine kolleger: Jonas Amberg, Daniel André Terliecki og Theodor Karlsen. Spillprat hadde aldri blitt det det er uten disse fantastiske herrene. De er helt ekstremt flinke på det de driver med, og har mer enn fortjent en nominasjon hver!

    http://spillprat.net/

    Svar på denne kommentaren

  10. Aleksander Wishman

    Hei 🙂 Eirik Backer – tidenes mest sinnsyke unge tekno-dude fra Norge! Lagde en 10 minutt lang animasjon av sitt eget OS i Powerpoint (!!) i 2004-2005! Virkelig briljant fyr! Han også skrevet sin egen web CMS (se: https://www.google.no/search?q=web+cms&biw=1097&bih=621&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=I1cUVJixMsn4yQOHuoH4Bg&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_ for et inntrykk av hva det er for noe) i php tror jeg. Og denne CMS’en var det noen i Google tror jeg, som gjerne ville kjøpe, for en mange-siffers sum. Og dette i en alder av under 20 år! Sier ikke mer… Noen stikkord: webdesigner, brukergrensesnitt, design, musikk, logoer, grafisk, trondheim symfoniorkesters nettsider, Ted-X talk, frilanser. +++

    http://www.kirie.no/

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.