nrk.no

Verden sett via utenriksreportere på Twitter

Kategorier: Det sosiale nettet, Internett & Nettjenester


Twitter har lenge nesten vært et lite nyhetsbyrå i seg selv. Med enkle grep er det mulig å følge utviklingen på andre siden av kloden direkte fra flinke journalister fra alle verdens medier. Her er noen få interessante profiler, vet du om flere gode eksempler legg gjerne igjen et tips i kommentarfeltet!

Øyvind Bye Skille (@Byeskille) er nyhetsjournalist for nrk.no med arbeidssted ved NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo. I arbeidet bruker han Twitter aktivt som verktøy for å jakte nye opplysninger, kilder og tips.

Jeg skaffet meg Twitter-konto høsten 2008, og den første store internasjonale nyhetshendelsen jeg fulgte spesielt gjennom tjenesten var terrorangrepet i Mumbai.

Siden har Twitter vært et nyttig verktøy som brukes aktivt i journalisthverdagen. Kanskje spesielt er Twitter nyttig i arbeidet med utenriksdekning.

Ved større hendelser er erfaringen at det både kan finnes vanlige folk som oppdaterer på Twitter som øyenvitner og journalister som dekker saken. Etter litt tid kommer det gjerne til et stort antall journalister, og mange av dem oppdaterer svært aktivt på Twitter.

Da kan det være nyttig å bygge lister på Twitter med journalister som faktisk er på bakken der det skjer. Dette har jeg gjort aktivt i forbindelse med flere ulike hendelser og saksområder med stort hell.

Det siste året har jeg laget lister for ulike hendelser og Ukraina-krisen og Gaza-krigen er to av dem.

Gaza

Innsamlingen av mulige relevante twitterbrukere i forbindelse med Gaza begynte jeg på i 2012, under forrige Gaza-krig.

Når konflikten i løpet av sommeren igjen ble svært spent, og det til slutt brøt ut direkte krig, ble Twitter-listen oppdatert med relevante brukere.

Se Twitter-listen: Gaza av @Byeskille

Hvis slike lister ikke oppdateres, inneholder de fort journalister og andre som egentlig har reist fra stedet. Listen over er ikke helt oppdatert, og den vil derfor ha en del twittermeldinger om helt andre ting.

Da Hamas-rakettene fløy ut av Gaza og bombene regnet inn fra Israels forsvar IDF, var det faktisk mulig å se at en eller flere journalister kunne tvitre om rakettutskytinger i Gaza. Få minutter senere kom det twittermeldinger fra journalister like over grensen i Israel om at rakettalarmene gikk.

I tillegg til listen har jeg valgt ut et par eksempler på journalister som bruker Twitter aktivt i dekningen av konflikten.

@aymanm er Twitter-brukeren til NBCs utenriksjournalist Ayman Moheyldin.
Moheyldin bruker sosiale medier svært aktivt mens han dekker konflikter som Gaza-krigen. Ved aktiv bruk av bilder og skildringer gir han rapporter direkte fra steder der hendelsene faktisk skjer.

Under Gaza-krigen i sommer ble det også betydelig kontrovers rundt Moheyldin fordi mye tydet på at han ble tatt av lufta etter å ha rapportert bombingen av fire palestinske gutter på en strand i Gaza. Her er noen av meldingene han la ut:

En annen interessant journalist å følge i forbindelse med Gaza-konflikten er den israelske journalisten Barak Ravid.

@barakravid er Twitter-brukeren til avisa Haaretz sin korrespondent for diplomati, Barak Ravid. Ravid er aktiv på Twitter, og følger de politiske prosessene rundt konflikten svært tett. Gjennomgående har Ravid ofte opplysninger om forhandlinger, israelsk politikk og informasjon fra regjeringskilder i landet svært tidlig.

Slike opplysninger tvitres ofte rett ut via kontoen, gjerne minutter før den samme saken er slått opp på Haaretz sine nettsider.

Her er et eksempel med en melding der Ravid har fått bekreftet at statsråder i Israel akkurat var informert om den siste våpenhvilen med Hamas:

Ukraina

Et annet tema vi har fulgt mye via Twitter i år, er krisen i Ukraina. Både under hendelsene i Kiev, og etter hvert også det som har skjedd på Krim og øst i landet, har vært mulig å følge gjennom Twitter-profilene til journalister som reiser til de ulike områdene.

Se Twitter-listen: Ukraina av @nrknyheter

Denne listen er ganske dårlig oppdatert, men har fortsatt noen journalister som er i landet.

Først kan jeg nevne en utenriksjournalist som har gått til Buzzfeed som det snakkes en del om i mediekretser.

@maxseddon er twitterbrukeren til en tidligere Moskva-korrespondent for nyhetsbyrået Associated Press (AP) ved navn Max Seddon.

Seddon har nå blitt utenriksjournalist for Buzzfeed, og er svært aktiv på Twitter når han er ute og dekker hendelser for nettstedet, som f.eks. Ukraina-krisen tidligere i år. Da preges twitterstrømmen hans av skildringer direkte fra der det skjer, gjerne også med bilder av de ulike militære kjøretøyene som alle skriver om.

Seddon virker ikke å være i Ukraina nå slik jeg leser twitterstrømmen hans.

En som derimot er der og som har vært der over lengre tid er Christopher Miller.

@ChristopherJM er twitterbrukeren til journalisten og redaktøren for det engelskspråklige ukrainske nettstedet KyivPost.

Sammen med ukrainske kolleger har de dekket landet over en del tid, og blant annet deltok de i det spesielle arbeidet med å samle og sikre viktige dokumenter funnet på eiendommen som tidligere president Janokovitsj flyktet fra.

Miller er selv ofte der det skjer, og i tillegg formidler han mye fra andre av journalistene til KyivPost. Som fast plassert i Ukraina gir hans strøm av oppdateringer ofte et litt annet bilde enn de journalistene som reiser inn og ut for å dekke hendelsene der.

En annen twitterkonto for å følge Ukraina er verdt å nevne fordi den fulgte litt i ånden til samarbeidet på tvers av medier for å redde Janukovitsj-dokumentene.

@ukrainedesk ble opprettet som et samarbeid/eksperiment mellom Vice News, Mashable, Digg, MotherJones og Breakingnews. Målet med kontoen var en felles kanal for å spre innholdet laget fra krisen i Ukraina. Kontoen har ikke nå lenger så mye aktivitet, men er spennende fordi den effektivt samlet rapporter fra landet med egentlige konkurrenter som kilder.

Andre

I NRK og en del andre norske mediehus er ofte hovedregelen at nyhetene skal rapporteres gjennom de ordinære kanalene først (nettsidene, avis, radio, tv) og så eventuelt via sosiale medier. Slik er det ikke nødvendigvis for alle medier. En del journalister tvitrer gjerne svært aktivt også de aller siste opplysningene de har fått inn.

Så jeg velger også på slutten å trekke fram to eksempler på litt hyperaktive journalister på Twitter som kanskje gjør akkurat det. De to er ikke nødvendigvis i felt, men via @acarvin og @matthewkeyslive kommer det ofte likevel en veldig rask strøm med det aller, aller siste som skjer innen de store verdensnyhetene.

@acarvin er twitteraliaset til journalisten Andy Carvin.Carvin er blitt kjent for sin helt spesielle måte å følge hendelser ute i verden på gjennom Twitter.

Blant annet dekket han den arabiske våren med aktiv bruk av Twitter til å samle inn informasjon om hendelser, finne øyenvitner og klarte å tegne gode bilder av hva som skjedde ved hjelp av en stor strøm twittermeldinger. Twitter-strømmen til @acarvin preges blant annet av ganske utstrakt bruk av retweet-funksjonen. Dermed gir han ofte gode pekepinner på andre brukere det kan være verdt å følge.

Carvin jobbet tidligere for det amerikanske radionettverket NPR, og er nå ansatt i medieselskapet First Look som ble startet med Snowden-profilen Glenn Greenwald i spissen og penger fra Ebay-gründeren.

@matthewkeyslive er annen til dels svært aktiv amerikansk journalist i sosiale medier. Matthew Keys har bygd seg opp teknikker for å følge med på store mengder informasjon, og henter ofte raskt opp ulike lokale kilder ved eventuelle hendelser.

Keys var tidligere ansatt som journalist for arbeid med sosiale medier hos Reuters i USA, men måtte slutte i jobben etter å ha blitt siktet for å samarbeide med hackergruppen Anonymous for å angripe nettsidene til en tidligere arbeidsgiver han skal ha hatt et dårlig forhold til.

Vet du om spennende utenriksjournalister å følge på Twitter? Legg igjen ditt tips i kommentarfeltet.

1 kommentar

  1. Skulle virkelig ønske at Twitter omfavnet lister fullt ut. Deres egen klient har visse muligheter tredje part ikke har, men rett og slett suger når det kommer til lister.

    Hadde dem gjort det mulig å bytte ut Oppdag og Aktivitet med lister så hadde jeg ikke vurdert noen annen klient.

    Men det virker som om lister ble innført for å komme Tweetdeck til livs før dem kjøpte dem opp, for så å bli gjemt bort.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.