nrk.no

Bli med NRKs korrespondent på jobb

Kategorier: Foto,Journalistikk,NRK & Trådløst

Korrespondent Espen Aas redigerer på hotell Corinthian i London sentrum. Foto: Espen Aas/NRK

Hvordan jobber egentlig en NRK-korrespondent så langt hjemmefra? Bli med NRKs mann i London bak kamera.

– Teknologisk er jeg er kanskje den mest bortskjemte korrespondenten, for London byr på gode muligheter, sier korrespondent Espen Aas.

Han har drevet NRKs London-kontor i snart et år, og etablerte nylig en egen Facebook-side for å gi publikum et innblikk i korrespondent-tilværelsen i Storbritannia fra en annen vinkel enn den som vises i den daglige nyhetsproduksjonen.

Korrespondenten må ofte kaste seg rundt for å dekke aktuelle hendelser i øyriket, og vi lurte derfor på hvordan dette påvirker jobben.

Live-rigg på ulike stadier. Testoppsett hjemme, ute i solskinn og ute i regnvær. Foto: Espen Aas/NRK.
Live-rigg på ulike stadier. Testoppsett hjemme, ute i solskinn og ute i regnvær. Foto: Espen Aas/NRK.

– Arbeidsflyten er ytterst varierende, det kommer an på hvor full avtaleboken er, og hvordan nyhetsbildet ser ut. Det eneste som er helt sikkert, er at det aldri er en dag som er tom. Skal det ikke lages reportasje, skal det planlegges reportasje, eller gjøres opp korrespondentregnskap eller andre administrative ting, forteller Aas.

London-kontoret befinner seg praktisk nok hjemme hos Espen i London. På den måten blir det lettere å sjonglere noe med tiden, slik at middag med barna og leksehjelp blir en mulighet – så fremt det ikke skal redigeres ferdig noe frem til sendinger med eksempelvis Her & Nå eller Dagsrevyen.

Korrespondent-døgnet starter gjerne 6.15 engelsk tid, 7.15 her hjemme, med en forespørsel fra noen i NRK.

– Den ender vel aldri, egentlig, det er ofte noen små eller store ting som skal ordnes på kvelden også, sier Aas.

One man band

– Vi leverer jo til radio, tv og nett, noe som ikke er noen enmannsjobb egentlig, men som må gå når du er one-man-band. Noen ganger betyr det at et medium må prioriteres ned, f.eks. kun levere direkterapport og ikke reportasje til radio, levere sitater/bilder kun til nettreporter i Oslo som skriver ut osv. Men jeg foretrekker å skrive ut sakene selv, så de er klare for å deskes i Oslo, sier Aas.

Videojournalist på flomtur i februar. Foto: Espen Aas/NRK
Videojournalist på flomtur i februar. Foto: Espen Aas/NRK

Aas bruker mobilen, en Iphone 5, svært mye. Med den tar han bilder, formidler sitater samt legger ut stoff på sosiale medier som Twitter, Instagram og Facebook:

Liten selfie før live i Kveldsnytt, første live via nye pc’n i bakgrunnen, litt spennende…

Bildetekst fra et av Espen Aas’ bilder på Instagram

Aas har også brukt mobiltelefonen til å filme for Dagsrevyen.

Korrespondentens hjem-skjerm, side to er minst like tettpakket. Foto: Espen Aas/NRK.
Korrespondentens hjem-skjerm, side to er minst like tettpakket. Foto: Espen Aas/NRK.

– Jeg har telefonen stappfull av apper som jeg bruker hele tiden, noe som dessverre har fylt opp mye av de tilmålte 16GB i øyeblikket, så jeg skulle hatt en med større plass. Det er særlig diverse reise- og kart-apper jeg bruker mye, slik at alt går så effektivt som mulig, i tillegg til noen redigeringsapper for bilde/video – og en bråte nyhetsapper selvsagt.

Dette er noen av Espens mest brukte apper, med en liten forklaring til noen av dem:

 • Hootsuite, for å betjene Twitter
 • Facebook
 • Instagram
 • Snapseed, bilderedigering
 • Stillshot, tar stills fra video
 • Skype, rapportering for radio
 • Speedtest, sjekker wifi-hastighet på 4G modemet der jeg er
 • Wifi Map Pro, finner åpne Wifi-steder
 • Citymapper, finner ruter gjennom London uansett transportmiddel
 • Google maps
 • National Rail
 • Waze, glimrende når jeg kjører bil
 • En bråte engelske nyhetspapper, som BBC, Times, Guardian og SkyNews
 • BBC Iplayer, streaming av BBCs tv og radio
 • TuneIn-radio, for all annen radio
 • Amazon, leverer alt av overganger, duppedingser, batterier m.m. superkjapt

16 kilo utstyr

– Jeg filmer med et velbrukt, og nok litt gammelt Panasonic P2HD kamera, HPX171E. Det er litt stort å jobbe på i en del situasjoner og du stikker deg litt ut. Samtidig er det bra å bruke til live-opptredener da vekten gjør det stødigere, forklarer Aas.

Hele kamerabagen, inkludert laptop til redigering, veier rett over 16 kilo. Dette er mindre enn tidligere grunnet en ny og lett datamaskin. Kameraet vil også bli oppgradert om ikke lenge.

Hør korrespondentbrev om høflighet og store ryggsekker mer utstyr:

– Fordelen med P2-kameraet i øyeblikket er at jeg kan det «i blinde», og det snakker godt med redigeringsverktøyet jeg bruker, Marco, laptop-versjonen av Quantel (Et digitalt produksjonsverktøy for fjernsyn, brukt av NRK jou.adm). Marco leser P2-filene direkte, og jeg slipper å konvertere dem, slik jeg må med andre filformater.

Til radiobruk kombineres Iphone (selv om Aas synes den har litt for dårlig lyd), kamera og en håndholdt Nagra.

– I tillegg har jeg alltid med meg et 4G-modem, som gjør at jeg har bredbånd nesten overalt, iallfall i deler av Storbritannia. Det fungerer dessverre ikke i Irland da det er låst til en britisk leverandør. Via dette kan jeg gå live med Skype til radio (og også TV med litt lavere kvalitet enn vi ellers ser, det er pga. Skype, ikke 4G).

Her går Aas live via Skype og 4G fra Earl’s Court t-banestasjon i august i fjor:

Siden den gangen har det kommet et ganske raskt og godt Wifi-system på de fleste t-banestasjonene i London.

Krystallklare bilder

Opplastningshastigheten med det ordinære liveutstyret, Livewire og kameraet er typisk på mellom 6 og 18 Mb/s, noe som gir krystallklart bilde når Aas går live. Fordi sekken veier det den gjør, er det ikke alltid han har mulighet til å ha alt dette med seg.

– 4G-jobbingen har vært en type «finn-ut-av-selv»-affære for meg, selv om det har vært gode råd underveis fra NRKs teknikere. Det har også blitt testet ut en del av nylig avgåtte USA-korrespondent Anders Tvegård. Fordi 4G-signalene kan forstyrres av bygninger, biler, trafikk og lignende, har det også handlet om å vite litt hvor det er bra å bruke. Det er uvurderlige for å sende over saker til Oslo, ikke minst TV-saker som fort er på 1GB.

Aas bruker en «pay-as-you-go»-ordning, slik at han kjøper data etter behov.

– Noen måneder kan jeg blåse mange GB, andre mindre. Sammenlignet med de tradisjonelle satellitt-livene vi har kjøpt fra selskaper er dette så godt som gratis. 4GB data betaler jeg £15 for og kan holde til mange liver og overspillinger, ti minutter satelittid koster tusener.

På det året Aas har vært korrespondent, har han kun fire ganger gått live på «gamlemåten» – 4G erstatter altså gammel teknologi.

– 4G gjør også at jeg kan velge live-posisjoner fritt, foran parlamentet, utenfor Scotland Yard, flomområder i rurale England, utenfor turntreningen til datteren min hvis jeg må være der osv.

4G router som sørger for oppkoblet utstyr. Foto: Espen Aas/NRK.
4G router som sørger for oppkoblet utstyr. Foto: Espen Aas/NRK.

4G ble rullet ut omtrent samtidig med at Aas ankom London. Dette gjorde det mulig å slippe å stå utenfor sitt eget hus, slik han gjorde i begynnelsen, men kunne finne mer relevante bakgrunner for sine live-reportasjer.

 

 

Han går nesten alltid live alene, hvilket betyr at lys, lyd, bilde og teknikk må ordnes på egen hånd, slik at det er ingen tvil om at han er utsatt hvis noe gå galt, men i nesten alle tilfeller går det bra.

– Dog har lysstativ blåst i hodet på meg rett før sending, kamera blåst ned, laptop bryter sammen på grunn av for fuktig vær og slikt. I dette klippet bryter tilslutt utstyret sammen på grunn av alt regnet:

Aas laptop bryter sammen på grunn av regnværet under direktesending på Dagsrevyen. Foto: Espen Aas/NRK
Aas laptop bryter sammen på grunn av regnværet under direktesending på Dagsrevyen. Foto: Espen Aas/NRK

 

Hjelpsomme kolleger

Slik ser live-rigg utenfor Scotland Yard med hhv. resultat og oppsett Foto: Espen Aas/NRK
Slik ser live-rigg utenfor Scotland Yard med hhv. resultat og oppsett. En hyggelig lysmann fra Sky hjalp Aas med lyset. Foto: Espen Aas/NRK

– Når jeg går live fra populære steder som utenfor Westminister, Scotland Yard osv., møter jeg ofte kolleger fra Sky, BBC og ITN som lar seg imponere av one-man-band opplegget, og som gjerne tilbyr å hjelpe til med å stille utsnitt, lys eller lignende.

Mye gratis Wifi

London har mye bra og gratis Wifi som Aas av og til benytter for overspilling av innhold, generell oppkobling osv. Han går sjelden live via det, selv om han har gjort det, fordi det kan være litt ustadig. På kontoret fins fiber-abonnement, som gir fri tilgang til en rekke wifi-hubber over hele landet.

I tillegg har Aas et mobilabonnement som gir fri wifi hos mange butikkjeder/cafeer, i tillegg til den tidligere nevnte gratis WiFien på nesten alle undergrunns-stasjonene.

– Dermed er jeg online via wifi nesten overalt i London. De få gangene mitt eget fibernett har fallt ut av drift på kontoret, har jeg kunnet koble meg til en av hubene deres i nabolaget, og får fortsatt god hastighet – men, den må jeg dele med mange, fiberlinjen er bare min. Du merker at hastigheten på delte internettlinjer faller dramatisk fra klokken 18 og utover når barn begynner å streame barne-tv på nettbrettene sine, og senere voksne benytter seg av Netflix, BBCs iPlayer osv.

Formidler også til P3nyheter

– P3-nyheter-redaksjonen har vært veldig bra til å pushe meg i gang med video-rapporter på Instagram og slikt, det får jeg veldig god respons fra ute blant publikum. Ellers handler det jo om å forsøke å finne de små øyeblikkene hvor du har tid til å bruke sosiale medier for å formidle det du driver med – men det jeg aller mest trenger er en app som sørger for flere timer i døgnet, sier Aas.

Les også: P3nyheter på alle plattformer

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.