nrk.no

VM-dødsing i sakte film

Kategorier: NRK & TV

RED Epic klart for NRK. Foto: Andreas Sundby

De står på toppen av stupetårnet på Frognerbadet i Oslo og kaster seg ut fra ti meter. Det ser ut som det hele ender i et mageplask. Men det er kontrollert. Det kalles Dødsing og det hele er over på under to sekunder. Utfordringen for meg som jobber med TV-formatet var å få frem detaljene som varte et kort øyeblikk.

Det var derfor jeg tenkte at slow motion kunne være tingen; altså flere bilder i sekundet.

Se reportasjen fra VM i Dødsing i Frognerbadet – og les nettsaken.

Jeg jobber hovedsakelig som fotograf i nyhetene, NRK Østlandssendingen. Vi jobber med formatet 50i, altså interlaced (på norsk linjefletting). Det er SD-kvalitet (ett hakk under HD) og vi filmer med 25 bilder i sekundet (fps).

Les også: Hva er interlacing?

NRKs utstyrspakke fra VM i dødsing i Frognerbadet. Foto: Andreas Sundby
NRKs utstyrspakke fra VM i dødsing i Frognerbadet. Foto: Andreas Sundby/NRK

Dersom man slower ned materiale som er skutt på 50i, blir det veldig hakkete og det ser ganske skrøpelig ut. Dersom man filmer i progressivt blir det litt bedre, men hovedproblemet er at det ikke er nok bilder i sekundet til å slowe ned. Flere kameraer tilbyr nå å skyte i slow motion.

  • GoPro Hero 3 (black edition) kan filme i 120 fps i 720p HD
  • GoPro Hero 4, som ryktes å komme senere i høst, skal kunne filme i 240 fps i 720p
  • Sonys ferske A7s kan filme 120 fps og kamerahuset vil koste rundt 20 000 kroner
  • Phantom Miro er et lite kamera som kan filme 1500 fps i 1920 x 1200 oppløsning og har en prislapp på over $27 400 (ca. 170 000 kroner)
Med nær 60 kilo utstyr måtte vi bruke tralle for å frakte det til Frognerbadet. Foto: Andreas Sundby/NRK
Med nær 60 kilo utstyr måtte vi bruke tralle for å frakte det til Frognerbadet. Foto: Andreas Sundby/NRK

For å virkelig få frem detaljene i dødsing, brukte jeg kameraet RED Epic. Kameraet kan filme opp til 350 fps, men jeg valgte å filme dødsingen i 240 fps med 2K oppløsning. Jo flere bilder man skyter i sekundet, jo saktere går bevegelsen når du spiller av.
Tips når man skal filme slow motion:

  1. Velg et element som har høy hastighet og som kan være kult å se i slow-motion.. f.eks hester som galloperer, bueskyting, skateboard eller annen idrett.
  2. Film ute i sola. Slowmotion krever ekstremt mye lys. Dersom man bruker kunstig lys, må man må bruke spesielle pærer som gjør at det ikke blir flimmer på bildene. Lukkerhastigheten bør være på mer enn 1/500 sekund slik at hvert enkelt bilde blir helt skarpt.
  3. Hvis det er mye bevegelse i bildet, er det smart å bruke liten blender (dvs f22, f16 eller f11) for da blir et større område skarpt, enn når man jobber nede på blender f2.8. Det samme gjør de som filmer fotball på TV, de bruker ofte liten blender. Det er nemlig ikke lett å følge med fokus når bevegelsene er raske, så ett lite tips er å filme bevegelsen fra siden og at bevegelsen skjer på en rett linje, for da blir det lite fokusendring.
  4. Bruk stativ for å få et stødig bilde.

Har du tips eller erfaringer med arbeid med sakte film?

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.