nrk.no

Nå er «Google-glass-hjelmen» her

Kategori: Gadgets

Skully AR-1 teknologisk spesifikasjon
Skully AR-1 teknologisk spesifikasjon

I April 2014 testet vi Google Glass, Googles svært inovative, men akk så nerdete briller.

Vi likte selve konseptet svært godt den gang, men var ikke like begeistret for det sosiale stigmaet det faktisk er å ha en datamaskin stroppet fast til hodet.

Som så ofte med teknologi som er tidlig ute, baner Glass vei for mer praktisk anvendbare produkter. Nå ser vi de første virkelige produktene som har hentet mye inspirasjon fra Google Glass.

Motorsykkelhjelmen Skully AR-1 viser virkelig fram nytteverdien av teknologien Google har stappet inn i sine Glass. Hjelmen kjører en spesialtilpasset versjon av Googles Android operativsystem, og deler mye av funksjonaliteten vi finner i teknologi-brillene.

https://www.youtube.com/watch?v=ZdcWd594lRw

 

Det er viktig å få med seg at Skully AR-1 ikke har noe som helst med Google å gjøre, men var en IndieGoGo kampanje som i løpet av de første åtte minuttene etter åpning hadde oppfylt målet på 250.000 amerikanske dollar, og hadde fått 340 forhåndbestillinger innen lunch.

Nå er altså produktet ferdig utviklet, kan forhåndsbestilles, og ventes levert i midten av 2015.

En liten smakebit av hvordan det ser ut innenfra hjelmen får du her:

https://www.youtube.com/watch?v=jpeGOqFIcOc

 

Selv om hjelmen har flere likhetstrekk med teknologien vi finner i Google Glass, vil ikke grunnlegger og CEO Marcus Weller være med på at dette er et produkt som er veldig likt Googles tekno-briller. Han sier i et intervju med CNet at deres tilnærming er «fundamentalt forskjellig».

«They’re trying to create a new type of user interface that you use while walking around. We want to capitalize on the familiarity you have on your smartphone.»
– CEO og grunnlegger Marcus Weller til CNet.

Spekket med teknologi

Skully AR-1 Inneholder godt med teknologi.
Skully AR-1 Inneholder godt med teknologi.

Og det er ikke småtteri som er dyttet inn i hjelmen: Heads-Up-display i visiret, stemmestyring, vidvinkelkamera som peker bakover, GPS-navigasjon, Bluetooth, mulighet for tilknytning til mobiltelefon for telefonsamtaler og musikklytting.

Alle programvareoppdateringer skjer via internettet og visiret kan selvsagt tintes elektronisk.

Det mangler fortsatt et par sensorer for å matche storebror Google Glass, men til å være et av de de første «normale» produktene som tar i bruk mye av filosofien fra Google Glass, synes vi dette virker både spennende og gjennomført.

Noe for utviklerne

Hjelmen kommer i utgangspunktet med et knippe ferdiginstallerte applikasjoner, men gjengen bak Skully AR-1 forteller via sine nettsider at det planlegges et API, slik at det blir mulig å utvikle egne applikasjoner for hjelmen.

Har du innspill eller spørsmål finnes det også et forum hvor brukerne har mulighet til å være med å foreslå funksjonalitet, diskutere ideer og på andre måter følge med på hva som skjer rundt Skully AR-1.

Så hva tror dere? Ser vi endelig lys i enden av tunnelen for praktisk anvendelse av «Google Glass»-teknologien?

13 kommentarer

  1. Spennende, men jeg tror de tenker feil. Fordi:

    – Det er mange ulike typer hjelmer der ute, for forskjellig bruk, ulike hoder, ulike stiler og ulike lommebøker. Skully lager neppe en hjelm som er like god som min Schueberth/BMW/AGV/whatever.
    – GPS: Dessverre er ingen i nærheten av Garmin på GPS til mc. Håper noen snart kommer dit, men tror neppe det blir Skully som får meg til å bytte. GPSen har dessuten en fin skjerm, jeg har ikke noe ønske om så mye visuell støy direkte i synsfeltet.
    – De klarer neppe å konkurrere (eller kommunisere) effektivt med Cardo og de andre spesialistene på intercom/bike2bike-kommunikasjon heller.

    Dette blir mao som smartphones før iPhone: Gjør «alt», men gjør ikke noe brukbart. Mens alt jeg ønsker er å kunne stemmestyre GPS, telefon og kamera.

    Svar på denne kommentaren

  2. Det er ingen selvfølge at denne hjelmen vil være like lett, komfortabel eller stille som den favoritthjelmen du har i dag, men det er heller ingen selvfølge at den IKKE vil være det.

    Den er jo åpenbart rettet mot øverste hylle.

    Svar på denne kommentaren

    • Petter Budt (svar til Internets)

      Jeh digga head uppen og al det andre på visiret, Det kan høres ut som veldig distraherende men når man ser på veien så ser man ikke hudden. Man må fokuser på puntket(vinduet) der hudden blir prosjektert for å se hudden/ og fokusere å¨veien, man slipper se ned, kan sjekke klokka, få mail lest,høre musikk og logge alle durene, antakelig kan man spille inn i HD. For motorsykkel er dette ett bedre produkt enn gopro om videokvaliteten holder,

      jeg vil ha en

  3. Stig Rune Framsteg

    All den elektronikken rundt hjernen er jo bare helt skivebom og meget skadelig helt sikkert. Vi vet nå at mobiltelefoner er skadelige og her er det snakk om å ha mobiltelefon, gps + masse annen elektronikk som arbeider på sine respektive frekvenser permanent så nær hjernen under kjøring.

    Svar på denne kommentaren

    • Denne hjelmen er sikret med metallfolie. Beskytter også mot chemtrails. Forøvrig er GPS-enheter passive mottakere av signaler fra satelitter. Hjelmen kommuniserer med telefonen du har i lomma (riktignok via de 2,4 GHz-bølgene du er så redd for), akkurat slik de hodesettene mange av oss allerede har i hjelmene gjør. Og det er fortsatt ingen seriøs forskning som har påvist at dette er farlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.