nrk.no

Interaktiv video på en, to, tre

Kategorier: Det sosiale nettet & Internett

Screenshot fra Bob Dylans interaktive Like a Rolling Stone video.
Screenshot fra Bob Dylans interaktive Like a Rolling Stone video.

Interaktiv video har i årevis vært en snakkis som aldri har tatt helt av.

Grunnene til dette er sikkert mange: Produksjonen av denne typen videoer er ganske intrikat, og det er heller ikke så mange som har laget en god måte å interagere med interaktive videoer på – det blir rett og slett fort for komplisert.

Det går da også relativt lenge mellom hver gang vi ser et interaktivt videokonsept vi biter oss merke i her i NRKbeta-redaksjonen.

En interaktiv musikkvideo fra Bob Dylan fikk oss imidlertid til å stoppe opp og bli sittende. Videoen, som tross alt er et år gammel, er svært enkel, men samtidig veldig vellaget, og vi ble sittende å «zappe» oss igjennom de ulike versjonene av musikkvideoen, i form av ulike TV-kanaler.

Dylans video er på ingen måte et stort og komplekst mesterverk av en interaktiv video.

Den er i grunnen svært enkel, og kanskje er det akkurat det faktum at det enkle ofte er det beste som gjør at denne typen interaktiv-video fungerer.

Enkelt verktøy

«Like a Rolling Stone» er laget med verktøyet Treehouse fra Interlude.fm.

Screenshot fra det web-baserte verktøyet Treehouse
Screenshot fra det web-baserte verktøyet Treehouse

Treehouse er et enkelt, men likevel kraftig web-basert verktøy som lar deg lage interaktive videoer, med blant annet mulighet for paralellevideospor, som vist i «Like Rolling Stone»-videoen. Gratis er det også.

Vi forsøkte oss på en kjapp test her i NRKbeta-redaksjonen, og kom opp med denne perlen av en interaktiv video:

Hvis du ikke ble slått i bakken av vårt lille forsøk, kan vi anbefale flere eksempler fra Interludes Galleri.

Galleriet til Interlude består av utvalgte interaktive videoer skapt med Treehouse
Galleriet til Interlude består av utvalgte interaktive videoer skapt med Treehouse

Har dere sett eksempler på enkle, men virkningsfulle interaktive videoer i det siste, tar vi gjerne mot tips i kommentarfeltet!

18 kommentarer

  1. Herû Ewasham

    Er det meningen å ta så lang tid fra man trykker på knappen og kameraet skifter på deres eksempelvideo (hvis man ikke kan gjøre byttingen fortere, er den ikke så bra til akkurat å skifte mellom kameraer)?

    Svar på denne kommentaren

    • Ingar Arntzen (svar til Frank)

      Frank – Norut+MotionCorporation i Tromsø gjør MYE mer av dette. Vi bygger web-native, interaktive (linære) medieopplevelser. I tillegg (vesentlig) gjør vi det multi-device! Dvs at du kan åpne så mange browservinduer som du ønsker – og innholdet er perfekt synkronisert i alle vindu. Vi synkroniserer multiple HTML5 video spor i en browser – eller på kryss av Internet om du vil det. Dette åpner for samseing og collaborativ interaksjon over Internet. Det åpner også for synkronisert secondary screen, eller lyd på mobil lip-synket med video du ser på på PC, eller live synkronisert annotering av subtitles til NRK sin Web TV, eller tid-sensitiv fjernkontrollering av web-baserte sjakk brett – eller hva det skal være… Forresten så enablet vi kollaborativ viewing av NRK sin nettv + secondary screen for noen år siden, men den demoen er litt rusten nå.

      Hvis dere har lyst å se demo så fikser vi det…

    • Marius Arnesen (NRK) (svar til Karantene)

      Det hadde vi.

      Nå er det imidlertid slik at det ikke vi som styrer hvordan den selges inn på forsiden av NRK.no, så her får rett og slett forsiden vår ta støyten 😉

  2. Simon W. Hall

    Fra TOS:
    Treehouse Services does not, by itself, transfer to us any intellectual property rights in and to the Uploaded Content and/or the Video Projects, but rather grants us with the limited, worldwide, non-exclusive, royalty free license and right to copy, publish, broadcast, distribute, publicly perform and display, and make derivative works of your Video Projects for the purposes of (i) providing the Treehouse Services to you; (ii) displaying the Video Projects on Interlude websites; (iii) displaying the Video Projects on other websites; (iv) allowing other end users to view, interact with and share the Video Projects; and (v) promoting and marketing our Treehouse Services.
    interlude.fm/company/services/legal-terms/treehouse-terms-of-service

    Også mye annet rart.
    Flott tjeneste, forferdelige vilkår…

    Svar på denne kommentaren

  3. Ina Madsen Granholdt

    Anbefaler dere å laste ned to apper til din iPad/iPhone:
    – Taylor Swift Experience (interaktiv musikkvideo der du styrer kameraet og beveger deg fra rom til rom)
    – Halibut (norskprodusert fersk kortfilm – du styrer kameraet)

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.