nrk.no

1,2 milliarder passord er på avveie – slik sikrer du deg

Kategorier: Forbruker & Internett


Ved å bruke mobilen kan du drastisk øke din passord-sikkerhet.

En kriminell gruppe i Russland skal i følge et amerikansk sikkerhetsfirma ha fått tilgang til 1,2 milliarder internettpassord og over 500 millioner epostadresser. Så lenge du har data ute på internett er det høyst sannsynlig at du er rammet, skriver New York Times.

Vi anbefaler derfor å ta en titt på guiden NRKbetas Marius Arnesen skrev for ikke så lenge siden, hvor han beskriver hvordan du kan aktivere et ekstra lag med sikkerhet på dine nettkontoer, kalt multi-faktor autentisering:

Sikrer du en digital konto med kun én sikring har du i praksis ingen sikkerhet og står i fare for at uvedkommende får tilgang til kontoen. Sikrer du den med to, har du enda et lag av sikkerhet som kan ta «fallet» ditt. Som man vel ville sagt på klatrespråket.

Fra artikkelen Two is One. One is None – Slik sikrer du deg enkelt på nett

Les hele saken her Two is One. One is None – Slik sikrer du deg enkelt på nett

10 kommentarer

 1. Ref. artikkelen, så er jo bare en promille av promille av tjenestene på nettet som støtter tofaktorautentisering..

  Uheldigvis så må man ha ett passord for hvert enkelt sted.

  Eneste som da er mulig, er å lagre alle passordene på ett felles nettsted (mange slike tjenenester).

  Så hver gang man skal logge inn på en tjeneste en har en random passord på, så må man logge inn her og hente ut det riktige passordet.. utrolig mye jobb, men utrolig viktig.. Uheldigvis så er nok ikke jeg så smart enda… :-/

  Svar på denne kommentaren

 2. Sigmund Vegheim

  Viktig, viktig tema!
  Dette blir jo alle brukere av internett sin svøpe vil jeg tro: samme, eller bare litt forskjellig passord på alle pålogginger. Praktisk og dødelig.
  Anbefaler å bruke applikasjoner lik 1Password (ja, jeg bruker dette, men lages av mange andre også) som kan generere forskjellig passord på alle pålogginger og huske det på «alle» dine duppeditter du surfer på så lenge du kan bruke skya til å lagre databasen.

  Alt dette er jo sikkert allmennkunnskap i dag for mange internettbrukere, men jeg tar meg sjøl i det hver gang jeg lager en ny login at jeg gjør det alt for enkelt for bøllene når jeg repeterer gamle passord.

  Så kast på to-faktor, men ikke glem å bruke forskjellige passord. Hver gang.

  Og når det gjelder Google (som Marius Arnesen skriver litt om i sin artikkel), så hjelper ikke to-faktor veldig når NSA uansett sitter på baksida av de krypterte sesjonene og titter 🙂 Din informasjon er uansett ikke bare din. Kan være lurt å bruke rene europeiske leverandører av mailtjenester.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.