Kappløpet mot framtidens historiefortelling på digitale medier er i gang. En filmskaper med Snapchat-konto ligger i tet.
Tidligere i sommer oppdaget vi at brukeren @caseyneistat hadde registrert seg på Snapchat og begynt å legge ut stories – åpne oppdateringer som alle følgere kan se, ikke bare venner du bestemmer på forhånd. Den oppmerksomme NRKbeta-følger på Twitter vil ha fått med seg følgende tips fra oss i juni:
NRKbeta-protip™: Følg filmskaper @CaseyNeistat på Snapchat MT just posted a new story to snapchat. pic.twitter.com/KUOVHPmlWd
— NRKbeta (@NRKbeta) 26. juni 2014
Les også: Nå kan du få NRKs nyheter på Snapchat
Imponerende
Vi har tidligere skrevet om filmskaper Casey Neistat, en svært dyktig historieforteller på nye medieplattformer. Han har hatt stor suksess med sine filmer på Youtube, hvor mange har fått over 10 millioner visninger.
Nå har det gått en liten sommer og vi har fulgt Neistats små historier hele veien – på jobb, fly, buss og bil. Skjønt små er historiene hans egentlig ikke, i hvert fall ikke i Snapchat-målestokk. Ofte varer oppdateringene hans i godt over tre minutt – en evighet på mobilen. Ikke minst på Snapchat.
Likevel fungerer det oppsiktsvekkende bra.
Måten Neistat fletter sine daglige gjøremål sammen med mobilens muligheter og Snapchats unike uttrykksform er nytt og friskt. Denne kombinasjonen av historie, teknologi og medie gjør at vi koser oss når vi ser Neistats historier.
Videosnuttene hans ser derfor ut til å være en god indikasjon på hvordan historiefortelling på digitale plattformer kan se ut i framtiden.
Redaktør Michael Carney i Panodaily skriver at Neistat har vist ham hvor kraftfullt Snapchat kan være som et historiefortellende medie:
In Neistat’s usage, perhaps more than anything I’ve seen before on Snapchat, I saw a glimpse into the power of the platform as a storytelling medium.
Michael Carney, Panodaily
Så, hvordan ser det egentlig ut?
I en av de første Snapchat-historiene tar Neistat med sin sønn til et enormt innendørs badeanlegg i Tyskland.
I en annen video får vi se hvordan det går for seg når han deltar i et triatlon:
Etter et annet triatlon ba Neistat om spørsmål fra publikum via Twitter. Han la ut skjermbilde av spørsmålene, og besvarte dem direkte i Snapchat-storyen.
Fra Snapchat til Youtube
Neistat sier han lenge har blitt spurt om å lage en videoblogg, men at han ikke har funnet en løsning som har fungert godt nok for ham. Med Snapchats inntok virker det som det meste har klaffet for Neistat.
En Snapchat-story ligger kun ute i 24-timer etter at den har blitt lastet opp, og Neistat tyr derfor til sitt foretrukkne medie YouTube for å forevige historiene.
Han laster opp alle videoene i kanalen Casey Neistat’s Snap Stories – med den talende URLen www.youtube.com/snapstories.
Høydevideo
Alle Snapchat-videoene Neistat lager er i høydeformat. På veien til YouTube oppstår dermed fenomenet «vertical video» (som både elskes og hates i vår redaksjon). Ser du videoen på en mobilskjerm vil videoen fylle hele skjermen, men sitter du på en datamaskin vil ikke videoen fylle hele skjermen. Dette er Neistat den første til å beklage:
Et smart grep han har gjort i videoene er å bruke Youtubes «annotation»-funksjon, som lar deg legge på interaktive element. Med to sorte felt på hver sin side av videoen, putter han inn interaktive muligheter og mer informasjon direkte i videoen.
Om du også vil eksperimentere med Snapchat kan det være verdt å tenke på at det vil kreve mye av mobilbatteriet ditt, noe Neistat selv viser på sin Facebook-side:
PS: Ikke glem å add @nrkp3nyheter for å se NRKs nyheter på Snapchat.
Kjenner du til andre som bruker Snapchat stories kreativt? Har denne typen historiefortelling en framtid?
Roger
Noen som vet hvordan han får filmene på snapchat over til YouTube?
Ståle Grut (NRK)
Nei, har spurt ham, men enda ikke fått tilbakemelding. Tror nok han lagrer hver enkelt film i galleriet på telefonen og redigerer dem sammen på maskinen før han laster opp. Som du ser på videoene han legger ut er det ikke noen snap-nedtelling i øverste høyre hjørne på noen av dem. Videoene hakker heller ikke som de pleier å gjøre når du spiller dem av eksternt via AirPlay.
henriko
Som Ståle sier så har han nok garantert videoene på mobilen før han lager snappen. Alle kan snappe bilder/videoer fra arkivet på mobilen – ikke bare nye bilder.
Ståle Grut (NRK)
Tror nok han faktisk filmer med snapchat-appen, men er skråsikker. I det tilfellet lagrer han klippet lokalt (ved å trykke save to gallery) før han legger til klippet i storyen. Det finnes apper som Snaproll og Snappy hvor man kan laste opp egne bilder til storyen, og det virker som han har brukt den løsningen flere ganger. Enkelte av tekst-lagene hans er ikke laget i Snapchat-appen i hvert fall:
Dette bruker blant annet P3nyheter når de lager snaps:
Roger Hjelmstadstuen
Takk for svar og info.