nrk.no

En sjakkvideo til besvær

Kategorier: Media & Video


Sjakk er for de fleste kjent som et spill hvor man har ett brett bestående av 8×8 ruter. Men hva skjer når man skal klippe åpningsfilmen til Sjakk-OL, og har lyst til å bruke sjakkbrettet som utgangspunkt for filmen?

Hvordan håndterer man 2400 samtidige HD/4K-klipp på en tidslinje i dagens klippeverden?

Klipper Svein Sund ble sittende med akkurat denne utfordringen da han skulle klippe åpningsfilmen til Sjakk-OL, som i disse dager vises på NRK, for Gyro og Norges Sjakkforbund.

Final Cut Pro X


Da Apple i 2011 kastet sin gamle versjon av Final Cut på søppeldynga, og skrev om hele programvaren til det vi i dag kjenner som Final Cut Pro X, manglet det ikke på kritiske røster.

Final Cut Pro X var på ingen måte som de kjente og kjære klippeverktøyene bransjen kjente fra før, og det var mange som mente at det var kul umulig å bruke nyvinningen til noe fornuftig.

En kraftig spekket Apple Mac Pro ble løsningen
En kraftig spekket Apple Mac Pro ble løsningen

Mye vann har rent under broen siden den tid, og Final Cut Pro X har etter hvert vist seg fram som et annerledes, men svært brukbart klippeverktøy. Det var da også Fincal Cut Pro X Sund endte opp med, sammen med en svært kraftig spekket Apple Mac Pro, for å håndtere tusenvis av samtidige videospor til Sjakk-OLs åpningsvideo.

Sund har laget en liten video som viser og forklarer hvordan han har jobbet.

Fikk du ikke med deg åpningsvideoen på NRK, kan du også se den her:

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.