nrk.no

En dag i en taxi-sjåførs liv

Kategorier: Forbruker, Journalistikk & Webutvikling

Skjermbilde av en Taxi-reise Fra: NYC Taxis: A Day in the Life

Har du noensinne lurt på hvordan en dag arter seg for en taxi-sjåfør? Hvor mye venting det er? Hvor mange turer man har? Hva man tjener? Hvor henter man og hvor levere man passasjerer?

I USA er dette data som man kan be om å få utlevert via en såkalt FOIL-request, i dette tilfellet fra Taxi and Limousine Commission(TLC), noe Chris Whong gjorde til sitt prosjekt «NYC Taxis: A Day in the Life«.

Screenshot av prosjektet
Screenshot av prosjektet

Ved hjelp av denne dataen har Wong laget en, i våre øyne, fantastisk visualisering av hvordan en NYC Taxi kjører gjennom døgnet, hvor mye penger han tjener, hvor mange passasjerer han har og hvor mye han betaler i bompenger. Alt vakkert visualisert på nettsiden http://nyctaxi.herokuapp.com/.

Datasettet

Datasettet Whong fikk gjennom sin FOIL-request inneholdt kun start og stopp-posisjoner, løyvenummeret på de ulike taxiene, GPS-posisjoner for av og påstigning, samt beløp for selve turen, tips og bompenger.

Screenshot av datagrunnlaget.
Screenshot av datagrunnlaget.

Tilsammen 170 millioner turer ble utlevert til Whong, og av disse ble 30 taxier valgt ut for prosjektet og visualisert.

trip_data_1.csv_—_chistat.demo_.socrata.com_

GPS-koordinatene for av og påstigning ble så kjørt gjennom Google’s Directions API, for å generere hvordan rutene høyst sannsynlig ble kjørt.

Som Whong selv påpeker på prosjektets About-side, er dette altså kun Googles beste gjetning, og ikke hvordan de ulike turene faktisk ble kjørt i virkeligheten.

En mer detaljert beskrivelse av prosjektet framgangsmåte, datasett og forklaringer finner du på Whongs blogg om prosjektet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.