nrk.no

3D-printede blodårer

Kategori: Forskning

Modell av 3D-printede blodårer
Modell av 3D-printede blodårer

Da vi i NRKbeta bygde vår egen 3D-printer var det i grunnen bare en ting folk spurte oss om: «Hva kan denne egentlig brukes til da?».

Som alltid med ny og ukjent teknologi er det lettere å stille det spørsmålet, enn det er å faktisk besvare det.

Etter timesvis med printing av forvokste Star Wars-legofigurer i plastikk, reservedeler til GoPro og andre mer eller mindre meningsløse plastdingser, var det derfor greit med dagens nyhet fra Universitetet i Sydney.

Noe av det mest spennende innen 3D-printing om dagen er såkalt bio-printing. Print av menneskelig vev. Dette er forskning på høyt nivå som har foregått siden slutten av 90-årene, og har tatt baby-steps fram til dagens nyhet fra Australia.

Forskerne har opp gjennom årene printet deler til hjerter, vev til bruk i forskning, og allerede i 2010 printet firmaet Organovo en fungerende blodåre.

Det å kunne printe et organ med et fungerende blodåresystem har imidlertid fram til nå ikke vært mulig.

3D-printet blodsirkulasjonssystem

Noe av problemet med å klare å 3D-printe organer med fungerende blodtilførsel er at hver eneste celle i et organ befinner seg mindre enn ett hårstrås bredde fra en blodåre som kan tilføre cellen blod.

3D-printet blodåre. Foto: Brigham and Women's Hospital Public Affairs department.
3D-printet blodåre. Foto: Brigham and Women’s Hospital Public Affairs department.

Det er altså dette svært finmaskede og intrikate systemet av blodårer man har slitt med å få 3D-printet. I et samarbeid mellom forskere ved University of Sydney, Harvard, Standford og MIT er nå også denne barrieren er brutt.

“While recreating little parts of tissues in the lab is something that we have already been able to do, the possibility of printing three-dimensional tissues with functional blood capillaries in the blink of an eye is a game changer,”

sier forsker ved University of Sydney, Dr Luiz Bertassoni.

“Of course, simplified regenerative materials have long been available, but true regeneration of complex and functional organs is what doctors really want and patients really need, and this is the objective of our work.”

Forskerne printet først en støpeskje bestående av tynne fibre, som deretter ble dekket med et celle-rikt proteinmateriale, som så ble stivnet ved å utsette det for lys.

Til slutt ble de bio-printede fibrene fjernet, og man satt igjen med et nettverk av tynne kanaler dekket med menneskelige endotelceller, som så organiserte seg til stabile blodkapillarer i løpet av en uke.

Gjennombruddet baner vei for forskernes ultimate mål: Å kunne bio-printe fullverdige organer med blodsirkulasjonssystemer tilpasset hver enkelt pasient.

Bio-printer . Foto: Brigham and Women's Hospital Public Affairs department.
Bio-printer . Foto: Brigham and Women’s Hospital Public Affairs department.

Forsker ved University of Sydney, Dr Luiz Bertassoni oppsummerer det hele slik,

«Imagine being able to walk into a hospital and have a full organ printed — or bio-printed, as we call it — with all the cells, proteins and blood vessels in the right place, simply by pushing the ‘print’ button in your computer screen. We are still far away from that, but our research is addressing exactly that. Our finding is an important new step towards achieving these goals. At the moment, we are pretty much printing ‘prototypes’ that, as we improve, will eventually be used to change the way we treat patients worldwide.»

Ta en titt på denne videoen som forklarer litt om hvordan bio-printing faktisk foregår:

NRKbetas svært begrensede 3D-printer kan selvsagt ikke under noen omstendighet printe menneskelige organer. Men 3D-printing som konsept har vi hatt troen på svært lenge, og vi synes det er meget spennende å følge med på hvordan blant annet dette kan utnyttes og brukes innen medisinen.

Les mer: 3D-printing på NRKbeta

Kilder:

http://sydney.edu.au/news/84.html?newscategoryid=1&newsstoryid=13715&utm_source=console&utm_medium=news
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140630103136.htm
http://3dprint.com/7729/3d-print-organs-vascular/

5 kommentarer

  1. Jeg kom over en 3D bio-printer som skrev ut med celler fra kyr forleden. I denne ble kulde brukt for å få utskriften til å stivne. Tror denne teknologien er ganske gammel, men nå står det altså slike på IKEA der man kan skrive ut i kjekssylindere selv 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Glenn Christiansen

    Ja , Bra da kan de snart printe meg en helt NY meg ! he he, men sjela mi får de vell ikke printa..? om jeg har sjel da …. da blir de Nye oss helt sjele løse da… oopps kansje er vi det alle , SJELE LØSE. vel da blir det jo en tro kopi da ! Så Bra ! skulle vi først printe oss noen Nye oss`r ville det jo vert bra om vi kunne printe oss selv på ny MED SJEL ! ser frem til det med store forventninger.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.