nrk.no

Hva er egentlig Google Doodles?

Kategori: Moro

En av Googles mange Fotball-VM Doodles.

Du har helt sikkert lagt merke til dem når du har gjort et søk på Internett, men ikke nødvendigvis skjønt hva det var for noe eller hvorfor de var der?

Med jevne mellomrom endrer nemlig Googles logo seg til en såkalt doodle. Under årets Fotball-VM har søkegiganten gått mer eller mindre bananas på doodle-fronten.

Hva er en doodle

Så hva er en doodle, og hvorfor driver Google med dette? Og hva har «hippie-festivalen» Burning Man med det hele å gjøre?

På sine egne doodles sider skriver Google følgende om konseptet:

Doodles er morsomme, overraskende og noen ganger spontane endringer som er gjort med Google-logoen for å feire helligdager, jubileer og livene til berømte kunstnere, pionerer og forskere.

To festivaldeltakere på Segway under Burning Man-Festivalen. Foto: ImNotQuiteJack / Flickr (CC)
To festivaldeltakere på Segway under Burning Man-Festivalen i 2012. Lenge før dette ble lovlig i Norge :). Foto: ImNotQuiteJack / Flickr (CC)

Ideen til doodlene oppstod i følge den samme siden allerede i 1998 da Googles grunnleggere Larry Page og Sergey Brin deltok på den smått legendariske Burning Man-festivalen i Nevada-ørkenen.

Googles første Doodle viser et bilde av Google logoen i kombinasjon med Burnin Man-logoen, og fungerte som en slags avansert "out of the office" plakat.
Googles første doodle viser et bilde av Google logoen i kombinasjon med Burnin Man-logoen, og fungerte som en slags avansert «out of the office» plakat.

De to grunnleggerne endret Google-logoen slik at Burning Man-logoen inngikk som del av den siste o’en i Google, som en slags «out of office»-melding til Googles brukere på den tiden.

Etter dette har konseptet fått vokse seg god og fet, og antall doodles teller nå over 2000 i tallet.

Landspesifike doodles

Av de over 2000 doodlene som eksisterer, er det selvsagt ikke slik at hele verden får se alle.

Mange doodler har nesten hele verden som nedslagsfelt
Mange doodler har nesten hele verden som nedslagsfelt

Google har svært godt grep om hvilke doodler de styrer til hvilke land, og kan derfor leke seg litt ekstra når det skjer hendelser av nasjonal karakter rundt om i verden.

Mens de fleste av doodlene under Fotball-VM har nådd ut til svært mange land, distribuderes naturligvis doodler som er spesifike for Norge, kun til akkurat oss.

Doodle for 17. mai-feiring i Norge 2009
Doodle for 17. mai-feiring i Norge 2009
Kart som viser distribusjonen av en doodle. Denne er kun distribuert i Norge.
Kart som viser distribusjonen av en doodle. Denne er kun distribuert i Norge.

Google har også etter hvert opparbeidet seg et lite knippe med «norske»-doodles. (Et par av de som dukker opp i søket gir dog ikke spesielt god mening i norsk kontekst.)

Norske Doodles
Norske doodles

Hvilke av Googles 2000 doodles er din favoritt?

4 kommentarer

  1. Nelson Mandela Google Doodle | Moderna Museet

    […] NRK Beta har skrevet om Google Doodles her, selv om NRK Beta nok mer fokuserer på hvor lekne  Google er, uten å gå inn i betydningen av hvor viktig det er at verdens største søkemotor faktisk går med slike budskaper. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.