nrk.no

Moment – Appen som måler hvor mye tid du bruker på mobilen?

Kategori: Apps


Mobilen er den nye PC’en… eller noe i den duren. Nordmenn, og verdensborgere forøvrig, trykker den lille dingsen til sine klamme fingre og bruker stadig mer tid med øyne og fingre klistret til miniskjermen.

Spaltemetre både opp og ned skrives om mobilavhengighet, mangel på sosiale ferdigheter rundt mobilbruk og dommedagsprofetier rundt våre mobilvaner. Der vi på 80-tallet skulle få firkantete øyne av TV-titting, skal vi nå få senebetennelse, bli venneløs, arveløs, nærsynte og det som verre er av mobilbruken.

Les også: Hvordan du kan ha en smarttelefon og likevel være en hyggelig person – 10 gode råd

Og med rette. Mange kan sikkert, med god grunn, føle at mobilbruken med jevne mellomrom tar overhånd. For vet du egentlig hvor mye tid du bruker på mobilen gjennom dagen? Hvor lang tid i timer, minutter og sekunder bruker du med fingrene på skjermen?

There’s an app for that!

Nå finnes det selvsagt en app som kan fortelle deg akkurat dette. En liten programvare som ligger i bakgrunnen på telefonen din og registrerer hvor mye du er på mobiltelefonen.

moment-iphone

Moment heter Appen og den finnes foreløpig bare for iPhone. (Android-versjon er visstnok på vei) Alternativ kan man bruke BreakFree for Android, som gjør mye av det sammen.

Moment gir det en oversikt over hvor mye du har brukt mobilen hver dag, hvor du har brukt den og gir deg varslinger om hvor lenge du har brukt mobilen. (Sistnevne kan kjøpes in-app for 14 kroner)

Våre tester viser at den er relativt nøyaktig når det kommer til tiden du bruker på telefonen, men totalt ute hva geografisk plassering angår. Det er likevel både overraskende og interessant å få en oversikt på denne måten. Vi skulle også ønske at det var mer data tilgjengelig. Hvilke app’er bruker jeg tiden min på? Og med hvem kommuniserer jeg?

meg-moment

At jeg skulle tilbringe over 300 minutter på mobilen på en helt vanlig mandag, var likevel litt overraskende. Nå brukte jeg både mobilen som navigering i skogen på jakt etter nye stier i nordmarka, og som oppslagsverk på Clas Ohlson, men det forklarer vel på ingen måte alle de minuttene.

Mobiltelefonen er blitt et såpass viktig og altomfattende verktøy i hverdagen, og de mange av oss bruker den både som verktøy i jobbsammenheng, til trenging, kommunikasjon og lek. Å finne ut hva som er nyttebruk og hva som bare er å slå ihjel tid eller som avkobling er kanskje vanskelig?

Hvor mye tid bruker du med telefonen hver dag? Og hva er greit? Hva er ikke greit?

16 kommentarer

  • MortenO (svar til Fredrik)

   Litt på sida, men jeg la in Raptr på PC, et verktøy fra AMD som kan optimaliserer innstillinger på spill etc.
   En liten sideeffekt av dette er at man en gang i uka får en mail på hvor mye man har spilt… Det var ikke en bra mail å få, sånt vil jeg ikke vite ned på minuttet 😉

 1. Det finnes flere lignende apper til Android også. Sjekk ut BreakFree. Det finnes også en enkel app som viser hvem du sender oftest SMS med. Hvem som oftest starter samtaler, hvor lang tid de bruker på å svare osv. Søk etter Textalyzer på Play Store.

  Svar på denne kommentaren

 2. Vil bare nevne at tilsvarende finnes for PC: https://www.rescuetime.com/

  Kort sagt så følger den med på hvilke programmer man bruker og tittel på websider fra nettleseren for å registrere hvor mye tid man bruker på mer eller mindre produktive vs uproduktive aktiviteter. Det finnes sikkert en del andre lignende verktøy også, men denne har iallfall eksistert en stund og bygget seg opp et stort bibliotek for å vite hvilke programmer/nettsteder som anses som produktive og ikke. Jeg bruker den ikke aktivt for tiden, men det er interessant å se konkrete tall på hvor mye tid man bruker på f.eks NRK.no eller Reddit i løpet av en dag…

  Svar på denne kommentaren

 3. Vel vel, det er selvsagt kjekt å vite hvor mye tid man bruker på mobilen. Ikke minst er det kjekt for de som har laget appen å selge denne informasjonen videre til selskaper som vil vite mer om deg. Jeg ville vært svært betenkt med å installere denne type apper, man vet aldri hvem som får tilgang til den informasjonen.

  Svar på denne kommentaren

  • Dette var det første jeg også tenkte. Folk burde være mer bevisste over mulige baktanker ved disse ‘uskyldige’ appene.

 4. Ole-Kristian

  Apple og Google har sikkert god oversikt over hvor mye tid du bruker på forskjellige aktiviteter på telefonene din. Bare kontakt dem og utgi deg for å være en annonsør som vil spesialtilpasse og personliggjøre reklamen, så får du det sikkert opplyst på direkten.

  On a more serious note:
  En slik app ville vært interessant dersom den hadde litt flere kapasiteter som å vise tidsbruken spesifisert for apper, spill, SMS, telefonsamtaler osv. På den annen side er jeg skeptisk til å samle all den informasjonen i en app og så forvente at ikke noen får tilgang på dataene og kan lese en hel del om meg utifra dem.

  Svar på denne kommentaren

 5. I Android kan man sjekke hvor lenge skjermen har vært i bruk etter at man tok mobilen ut av laderen. Dersom man lader over natten er dette et ganske nøyaktig mål på bruken. Denne metoden gjør at man slipper å installere en app som skal krever tilgang til SMS og slikt.

  Sjekk tiden ved å gå til Settings->Power Management ->Battery Usage ->Screen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Takk for tipset. Interessant konsept, men virker ikke optimalt grunnet begrensningene i iOS (appen må være åpen i bakgrunnen uten å være for langt bak i listen, så i går var jeg angivelig 0 minutter på telefonen).

  Vil også nevne at appen ikke er gratis lenger. Nå er den satt til 28 kr, men for de som rakk å laste den ned gratis er premium-pakken nå gratis å laste ned (kontra 14 kr tidligere), så for meg er det vinn-vinn.

  Svar på denne kommentaren

 7. Frank Eivind Rundholt

  Trenger ikke vite hvor mye tid jeg «sløser» bort 🙂 Nintendo Wii/U har liknende funksjon. En grei måte å finne ut hvor lang tid man har brukt for å klare et spill.

  Svar på denne kommentaren

 8. Mobilavhengig? Slik «slår du opp» med mobilen i jula | SOL

  […] Appen «Moment» (finnes for iPhone) gir det en oversikt over hvor mye du har brukt mobilen hver dag, hvor du har brukt den og gir deg varslinger om hvor lenge du har brukt mobilen, skriver NRK. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.