nrk.no

Hvordan du kan ha en smarttelefon og likevel være en hyggelig person – 10 gode råd

Kategorier: Gadgets,Gjestebloggere,Mobil & Plattformer

Skjermskudd fra videoen Look Up

Ifølge videoen «Look up!» bør vi legge bort telefonene våre og heller snakke med folk vi tilfeldigvis støter på ute på gaten.

Videoen påstår at du ikke kan utvikle en personlig sterk og ekte tilknytning til et annet menneske gjennom digitale hjelpemidler.

Jeg mener dette budskapet er gammeldags, eksluderende og svært asosialt.

Men videoen spredde seg i sosiale medier, og har i skrivende stund over 40 millioner visninger på YouTube, trolig fordi folk følte seg truffet. Kanskje noen følte at de endelig fikk et svar.

 

Hver dag leser eller hører jeg en variant av dette spørsmålet: Hva gjør smarttelefoner og sosiale medier med våre sosiale vaner? Blir vi rausere og flinkere til å fremsnakke? Eller blir vi løsrevet fra hverandre, der vi stirrer på hver vår skjerm? Klarer vi fortsatt å være sosiale i virkeligheten, eller tar sosiale medier over? Vi har Facebook-venner og instagram-følgere, men har vi fortsatt virkelige venner?

Digital folkeskikk

I 2014 er vi så heldige at vi kan kommunisere fra nesten hvor som helst til nesten hvor som helst, nesten hele tiden.

Det er blitt mye lettere å være glad i noen som ikke bor i gangavstand fra deg. Det overrasker meg at vi så ofte ser på det som et problem.

Digital folkeskikk er ikke egentlig så vanskelig. Du kan være et hyggelig menneske, med gode venner og vaner, selv om du eier en smarttelefon og har tilgang til internett. Slik gjør du det:

1. Ikke stirr kontinuerlig på en skjerm når du er sammen med noen som gadd å forflytte kroppen til samme geografiske posisjon som deg for å snakke med deg «i virkeligheten». (Med mindre dere ser på samme skjerm samtidig. Det kan være hyggelig. Men se også råd nummer 4).

2. Stirr gjerne på en skjerm når du reiser kollektivt. Dette er en god anledning til å oppdatere deg på nyheter, lese en bok, sende en beskjed til en venn, lese epost og gjøre alle mulige andre produktive og ofte sosiale ting. Du trenger ikke snakke med din fremmede morgengretne sidemann. I gamle dager så kollektivtransport slik ut:

Sosiale (Foto: Riccardo Romano, Creative Commons)
Sosiale (Foto: Riccardo Romano, Creative Commons)

3. Ikke gå ut fra at det å lese en bok nødvendigvis er bedre enn å se på en skjerm. Det kan være det samme, hvis du for eksempel leser bøker med Kindle-appen på telefonen din.

4. Nyt gode samtaler. De kan skje ansikt-til-ansikt, på telefonen, gjennom lange epostutvekslinger, med brev, via tekstmeldinger eller chat eller på Skype. Bare sørg for å bruke de tilgjengelige kommunikasjonsvirkemidlene til å utforske andre menneskers tanker og ideer. Bli kjent med de menneskene du kaller dine venner.

5. Du trenger ikke bli så godt kjent med alle menneskene som du kaller dine «Facebook-venner» eller «følgere». Facebook bruker ordet «friend» om dine aller nærmeste, han fyren du sa hei til en gang på fest, eksen din, eksen til vennen din og hunden til vennen til eksen din – men du vet forskjellen. Og det holder.

6. Vær takknemlig for at verden har gått fremover: Hvis du er lei deg og vil snakke med en god venn, kan dere snakke i telefonen, sende beskjeder eller til og med se hverandre i levende bilder på en skjerm. En klem er bedre enn en videokonferanse, selvfølgelig. Men en videokonferanse er uendelig mye bedre enn å ikke kunne kommunisere i det hele tatt fordi man ikke kan møtes fysisk.

7. Ikke del viktige personlige øyeblikk i sosiale medier i det de skjer. Når du nettopp har avsluttet en universitetsgrad, forlovet deg eller fått et barn, bør du dele det med de som er til stede først. Og tenke litt på det for deg selv også. La det synke inn.

8. Når du deler viktige øyeblikk med hele internett, vær helt sikker på at det er greit for alle som faktisk er del av disse øyeblikkene (du vet, personen som fridde til deg, eller barnet ditt som ikke vet hva Google er ennå).

9. Se på telefonen din når du er på fest eller ute på andre ikke-digitale arrangementer – ikke hele tiden, men med jevne mellomrom, for eksempel en gang i halvtimen. Kanskje noen har gått seg bort på vei til festen. Kanskje det har skjedd en ulykke. Det holder imidlertid å sjekke selve telefon-delen av telefonen og kanskje mail eller Facebook-beskjeder. Ikke se på Facebook Newsfeed, Twitter, Pinterest eller Instagram. Hvis en krise er på gang, og du er den eneste som kan redde verden, får du neppe den beskjeden på Snapchat.

10. Ikke tenk så mye på hva andre deler i sosiale medier. Bilder av andre menneskers frokoster (eller hunder eller føtter eller fargerike negler) er ikke en trussel mot deg eller samfunnet du lever i. Bruk heller krefter på å lese faktiske nyheter.

Og husk dette:
Dumme mennesker skaper mer problemer enn smarte telefoner.

Sånn. Det var vel ikke så vanskelig?

8 kommentarer

 1. Det er virkelig flott at vi nå må gi fra oss personvernet vårt og donere all informasjon om våre privatliv til enorme amerikanske selskaper for å kunne finne eller beholde venner.

  Svar på denne kommentaren

  • Julie R. Andersen (svar til anonym)

   I videoen kommer han såvidt, såvidt inn på dette, når fortellerstemmen sier «where information gets sold by some rich, greedy bastard». Her tenkte jeg at videoens kritikk mot sosiale medier kanskje kunne blitt interessant, men nei, da. Videoen går straks videre til den vante kritikken rettet mot folk som bare deler hyggelige ting på Facebook, og ikke deler de tristeste sidene av livene sine.
   Om du er skeptisk til sosiale medier fordi du ikke vil at Facebook eller annonsører skal vite for mye om deg, er det en helt annen – og etter mitt syn, mer legitim – bekymring enn den det er snakk om i videoen.

 2. SOME dreper den «gode gamle» samtalen av typen «øi hør nå her, i går så …».

  Jeg vet hva du drev med i går, og nå blir det bare dritkjedelig at du gjentar deg…

  Så sitter man igjen med været som tema da.

  Før man stuper inn i skjermen og konstaterer at «Joda, det skal klarne opp sånn om en times tid».

  I mellomtiden får man X drive by likes og gratulasjoner for bursdagen sin, og knapt ens egen bedre halvdel er i stand til å si «gratulerer med dagen» ansikt til ansikt.

  Og er man engasjert så liker man alle varianter av «se så forferdelig fenomen Y er …!», men man slipper å faktisk gjøre noe mer med det. Samvittigheten blir jo god av slikt, man har da brydd seg!

  Så dere forresten den siste … Nei glem det, det har dere jo selvfølgelig sett.

  Joda. Mange fremskritt her.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristin (svar til navn)

   Du må være en ekstremt kjedelig person, eller ha utrolig kjipe venner eller en kombinasjon av de to hvis du ikke klarer å holde i gang en samtale med folk fordi Facebook finnes.

   Jeg ville også tatt en prat med kjæresten.

 3. Internett, sommeren 2014 | Kaffe og internett

  […] Forrige blogginnlegg omtalte blant annet den bredt spredte YouTubevideoen «look up» om hvordan det var sykt viktig å komme seg offline, leve i nuet og holde det sosiale livet ditt til de du har i gangavstand, så du slapp å være ensom og forlatt med smarttelefonen din resten av livet. Heldigvis var det flere enn meg som var uenige i det underliggende budskapet, nemlig at det ikke går an å ha ekte tilknytning til andre mennesker over internettet. Julie R. Andersen skrev et flott gjesteblogginnlegg om dette på NRK Beta med tittelen «Hvordan du kan ha en smarttelefon og likevel være en hyggelig person – 10 gode råd« […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.