nrk.no

Sommerteknologi: Her er dingsene som gjør ferien din enda bedre

Kategori: Gadgets

Vil du egentlig dykke spesielt dypt med et vanntett hus til 140 kroner?

Hva er deres beste teknologitips til folk som skal ut og reise?

Vi rasket sammen noe av det vi har liggende og sparker igang med en litt tilfeldig rekke dingser som kommer til å havne i bagasjen til flere av oss i sommer. Men her vet vi at dere der ute også har mange gode tips. Så fyll opp kommentarfeltet!

Mobius Action Cam

_DSC0016
Lite og lett kamera til ca 400,- kroner. Kvaliteten kan sammenlignes med litt eldre modeller av GoPro. Sånn ca. Hero 2. Kan festes på bil, sykkel, hjelm og det du måtte ønske. Men sommer betyr ofte vann. Og da må du ha et vanntett hus…

Vanntett hus til Mobius

Ganske vanntett hus til Mobius
Ganske vanntett hus til Mobius

Det er ikke så stort utvalg vanntette hus til Mobius ennå, men vi har anskaffet JooVuu sitt hus til den nette sum av  kr 140,- Vi har ikke fått testet det annet enn i et glass vann. Og konklusjonen er at det er tett. Men du må være meget nøye med pakningen i fronten av linsen. I første test lakk det vann inn der. Og et glass med vann på kontorpulten er ikke akkurat en spesielt hard test. JooVuu påstår at det skal være vanntett til 30 meter. Men der må vi si oss skeptiske. Vi er vant til kvaliteten på GoPro sine undervannshus og dette er ikke i nærheten. Vi får komme tilbake med flere resultater når vi har vært ute og snorklet med Mobius og JooVuu.

Mer beskyttelse

EwaMarine kvalitetspose til nettbrett og billig pose til mobil.
EwaMarine kvalitetspose til nettbrett og billig pose til mobil.

Det finnes mange fine deksel til mobiltelefoner og nettbrett. Harde plastdeksel sitter tett rundt mobilen, men er som oftest spesialtilpasset hver enkel model. Da kan det være greit med beskyttelse i form av en solid pose med god lukking. Ewa-Marine er en favoritt. De er ikke blant de billigste, men både plast og lukkemekanisme er av høy kvalitet. På bildet over ser dere også en telefonpose til kr. 40,- fra DealExtreme. Den gjør jobben den også. Vi liker de gjennomsiktige. Da kan du fortsatt fotografere, selv om du taper litt kvalitet siden myk plast ikke har de beste optiske egenskapene. Men det tar tid å få varer fra Kina. Så hva om du skal på stranden i morgen?

Billig beskyttelse

En ZipLoc eller bare en brødpose kan være fin beskyttelse for elektronikk.
En ZipLoc eller bare en brødpose kan være fin beskyttelse for elektronikk.

En gjennomsiktig plastpose kan spare deg for mye trøbbel. Pakket godt rundt din telefon eller ditt nettbrett gir den beskyttelse mot både vannsprut og sand. Og for de fleste kombinasjoner av pose og telefon så fortsetter skjermen å fungere gjennom posen.

Ekstra strøm

Batteripakke med både 2.1 A og 1 A
Batteripakke med både 2.1 A og 1 A

Batterikapasiteten på mobiltelefonene har ikke økt i takt med økt bruk. Så lange late dager langt fra lader krever litt ekstra strøm. Sørg for å kjøpe en batteripakke med minst 2.1 ampere utgang. Da lader den de fleste telefoner fortere og for mange nettbrett er dette nødvendig for å få ladet i det heletatt. Vi har jo en forkjærlighet for billig ræl fra Kina og to av redaksjonsmedlemmene har god erfaring med denne. Mens sistemann som bestillte fikk en som ikke virket. Til 90,- kroner inkludert frakt kan du eventuelt bestemme deg for å ta den sjansen. Ellers er Hypershop en butikk som er kjent for eksterne batteri med litt høyere kvalitet (og pris) enn det rimeligste fra de mer lurvete nettbutikkene.

Bilstativ

Enkelt stativ til mobilen i leiebil.
Enkelt stativ til mobilen i leiebil.

Om du skal leie bil der du kommer kan det være greit å ha med et enkelt stativ til mobilen. Både fordi det er sikrere enn å ha den liggende å slenge og fordi du da enkelt kan bruke ditt eget navigeringssystem på mobilen. Husk også å ta med deg en overgang fra sigarett-tenner til USB slik at du har strøm til mobilen. Der er det også viktig å skaffe en overgang som støtter 2.1 ampere. Da lader telefonen fortere og du kan også lade nettbrettet ditt.

Hold støyen ute

Bose Quiet Comfort 15
Bose Quiet Comfort 15

Ørepropper og hørselvern er alltid effektivt. Men vi tar med den litt mer avanserte varianten, som også gir deg lyd fra filmen eller musikken du vil ha. Aktivt støydempende hodetelefoner har en innebygget mikrofon på utsiden som hele tiden lytter til støyen i rommet du er. For så å legge den samme støyen i motfase sammen med musikken du hører på. Resultatet er at støyen på magisk vis forsvinner. Vi har prøvd en del forskjellige varianter og har på det nåværende tidspunkt Bose sine Quiet Comfort 15 som favoritt. Cnet har en test av flere.

Ulempen i en del situasjoner er at slike hodetelefoner er ganske store. Skal du sove på fly kan det være ubehagelig. For ikke å snakke om andre situasjoner der du for eksempel skal ha på deg en hjelm eller et annet hodeplagg. Da kan såkalte In Ear Monitors være løsningen. Formstøpte øreplugger som passer perfekt i ørene dine. Skikkelige varianter av slike er også ganske dyre, men holder støyen ute på mesterlig vis siden de sitter perfekt i ørene. Og kan i mange situasjoner være vesentlig mer komfortable enn store øreklokker.

Stativ til mobilen

Fotostativ til mobiltelefonen.
Fotostativ til mobiltelefonen.

Mange velger å ikke ta med seg et ekstra kamera men tar alle bildene sine med mobilen. For å få gode bilder når det er lite lys eller for å kunne ta gruppebilde med selvutløser kan det være bra med et lite stativ. Stativet vil også hjelpe deg om du skulle komme til å få lyst til å leke deg med for eksempel timelapse.

Overganger og ekstra strøm

Ta med overgang til strømuttak i landet du skal til.
Ta med overgang til strømuttak i landet du skal til.

En ganske åpenbar og gammel traver. Men et par tips til: ta med en skjøteledning med forgrening til fire eller flere kontakter også. Da setter du skjøteledningen i overgangen, så har du flere norske kontakter tilgjengelig. På hotellrom så bør du også huske å sjekke hvilke kontakter som har strøm på etter at hovedbryteren for rommet er slått av.

Lommelykt

Kraftig men liten lommelykt
Kraftig men liten lommelykt

Det finnes mange rimelige, små og lette LED-lykter som er kraftige og som varer lenge selv på bare ett eller to små batterier. Kan være kjekt å ha siden en del land og steder ikke nødvendigvis har like stabil strømtilførsel som oss her hjemme på bjerget. Når du våkner midt på natten og strømmen i bungalowen din er borte kan det være kjekt med litt bedre lys enn det lommelyktappen på telefonen din kan gi.

Dette var noen av de dingsene vi fant her nå. Hva er deres favoritter og hvilke har vi glemt?

17 kommentarer

 1. Mye bra her. Batteripakken jeg kjøpte i år er Powerocks Magic Cube på 12000 mAh fra en stor norsk nettbutikk. Litt vel dyr, men verdt pengene på lengre reiser.

  En favoritt for meg er min Kindle Keyboard 3G. E-ink skjermen er god å lese på, og batteriet varer i dagesvis. I tillegg fungerer den til lydbøker og musikk. Og med 3G kan jeg laste ned bøker, sjekke noe på wikipedia eller gjøre enkel nettlesing hvor som helst. Ellers er mp3-spilleren en favoritt på reiser framfor å bruke mobilen til musikk. Den jeg har er en Cowon j3 som kan spille musikk i 48 timer sammenhengende før batteriet dør.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til André)

   Bra innspill. Spesielt Kindle og eboklesere generelt er bra om sommeren. Mange av dem har skjermer som er usedvanlig mye bedre å lese på i sommersolen en tradisjonelle nettbrett og mobilen.

   Også et bra innspill at for eksempel en separat musikkspiller kan være fin på ferie fordi du da avlaster batteriet på mobilen.

 2. Mikkel Hansen

  Når man først skal drasse på så mye plastikk-tull kan man i det minste kjøpe et skikkelig kamera.
  Å dedikere et kamerastativ til en iPhone er som å invitere kongen over for å spise Gilde grillpølser.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kjell Are Refsvik

  Hei Eirik,

  Her var det mange bra tips som jeg tar med meg. Kan tipse tilbake om at jeg er svært fornøyd med RAM X-Grip for både nettbrett og smarttelefon i bil. De er ikke bundet til konkrete produkter og bør dermed var noen år. Dessuten er de solid bygget og det er også litt viktig.

  http://www.amazon.com/RAM-Universal-X-Grip-Holder-1-Inch/dp/B0055PH0XA/ref=pd_sim_indust_4?ie=UTF8&refRID=0X3DSQ1A31PFY94574CT

  Personlig fikk jeg også inn et sett med støydempende hørselvern med bluetooth fra Peltor igår for de som skal arbeide i støyfulle omgivelser i sommer, samtidig som de ønsker mulighet til å snakke i telefon, eller høre på musikk eller e-bøker 🙂

  http://www.amazon.com/3M-Communications-Headset-MT16H21FWS5UM581-Reduction/dp/B00DHVXI58/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1403093460&sr=8-1&keywords=peltor+bluetooth

  Fortsatt god sommer!

  Mvh,

  Kjell Are

  Svar på denne kommentaren

 4. Astor Helseth

  Dere må ta med den norskproduserte lampen «Sunbell» som går kun på solcellepanel og kan lade din mobiltelefon mens du går turer og den henger utenfor ryggsekken din eller henger i hytteveggen/teltveggen slik at du har lys og strøm inne.

  http://www.enklereliv.no/sunbell.html

  -3 dimmenivåer for lys fra 4,5 til 100 t
  -Solcellepanel med 3 meter kabel. Panelet kan henges ut mens lampen står tørt og trygt inne
  -Lades av solen på 5-6 timer

  Svar på denne kommentaren

  • gunnar (svar til Kirsti)

   Jeg har brukt øreklokker med motlyd fra Bose. Men på 12 timers flyreise blir man ganske varm og svett. Jeg antar øreplugger er mer behagelig.

 5. Silje Kolaas

  Hei!
  Hva med noen servietter for å tørke av disse dingsene våre. Samt tørt papir for å tørke linse osv. 🙂 🙂
  Slenger på at handsprit også er lurt. Samt egne musikkavspillere til barn. Slik at de kan høre på lydbok og musikk, så du kam ha ipaden din litt for deg selv:)

  Svar på denne kommentaren

 6. Vidar Hårvik

  Jeg glemte svært ofte mine hodetelefoner med støykanselering. Siden det var «klokker» og tok en del plass, ble det ikke til at jeg hadde dem i vesken hele tiden. Så kjøpte jeg «in ear» plugger fra Sony, også med støykanselering. De virker helt ok, selv om de ikke er de beste så fungerer de helt ok. Billig også, rundt 700 kr.

  Svar på denne kommentaren

 7. Glenn Hillstrand

  Når det gjelder strøm adapter/overganger anbefaler jeg å anskaffe Skross World Adapter Classic.
  Den passer til 150 land, så man slipper å ha en drøss av de vanlige adapterene liggende,
  Samt greit hvis man skal reise til flere land.
  I tillegg kan man bruke utlandske kontakter med den her i Norge hvis det behovet skulle melde seg.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.