nrk.no

NRK og IP versjon 6

Kategorier: Internett,NRK,Software & Spørsmål og svar

IPv6 Foto: Thierry Ehrmann , Creative Commons

NRKbeta har i det siste fått flere henvendelser angående NRKs støtte for IP versjon 6. Det er gledelig at våre brukere er opptatt av dette, da denne overgangen vil bidra til å sikre en bedre utnyttelse og bedre tilgang på internettbasertetjenester for fremtiden.

Det er først og fremst behovet for flere IP-adresser som har drevet den nye versjonen frem og i en tid hvor vi prater om at alt skal være tilkoblet nettet er behovet økende. NRK har stilt seg positive til overgangen og her er en liten status på vårt arbeid.

Vi har allerede i dag flere sider og tjenester som kan svare på IPv6. Det gjenstår derimot noe arbeid før vi er helt klare. Dette gjelder blant annet noe justering av brannmur og DNS.

Vår nettverksavdeling kan fortelle at de er på saken, og at om arbeidet går som planlagt, vil vi ha full IPv6-støtte klar i løpet av høsten. Med andre ord: Vi er på ballen, men noe arbeid gjenstår.

Vi lover å holde betaleserene oppdatert så snart flere av brikkene faller på plass.

16 kommentarer

 1. Ola Thoresen

  Veldig bra! Synd dere ikke har større tempo på prosessen, da innholdsleverandører er de viktigste brikkene for å få drevet etterspørselen opp hos konsumentene.
  Hvis dere vil være ekstra frampå, så lanserer dere (kanskje dere i beta-redaksjonen?) noen IPv6-only tjenester. Gjør det litt kult, og litt nyttig, så øker presset på tjenesteleverandørene drastisk, noe som er viktig når man ser sånne holdninger som f.eks. denne:
  facebook.com/homenet/posts/554309318023752?comment_id=554312441356773&offset=0&total_comme…

  Svar på denne kommentaren

 2. Husker før den nettadressen som kun virket på IPv6.
  «Hei! Dette er bilde av xxxx i fra Cisco, hvis du aksesserer denne adressen fra en IPv6 adresse så fjernes sladden» 😀

  Svar på denne kommentaren

 3. Ola Thoresen

  Det er PowerTechs «killer app» med Merete fra Cisco: ip6.no/

  Dessverre ble den ikke SÅ killer-app som vi hadde håpet. Det ble nok ikke et folkekrav å få IPv6 hjem eller på kontoret av den…
  Men NRK har jo faktisk mulighet til å lage noen skikkelige killer-apps. I alle fall som et stunt.
  Eller gi IPv6-brukere tilgang til en eller annen form for innhold en dag eller en uke før alle andre eller noe annet morro.

  Svar på denne kommentaren

 4. Tore Anderson

  Bra! Men kva med TV-straumen på NRK TV? Denne har de såvidt eg veit outsourca til Akamai, og Akamai støttar IPv6. Men dei aktiverar det dessverre ikkje som standard, kundane må aktivt be om det.

  Så etter kva eg kan forstå, er alt som skal til for å aktivere IPv6 på straumen dykkar er å sende ein kjapp e-post eller ticket til Akamai der de ber om nettopp dette. Det burde vel være ei lågthengande frukt for dykk som faktisk vil ha svært stor effekt på kor mykje norsk innhald (målt i bandbreidde) er tilgjengeleg på IPv6, og dermed resultere i eit stort incentiv for ISP-ar til å rulle ut IPv6 (då det vil føre til at dei slepp å rute NRK TV-trafikken gjennom dyre sentraliserte NAT44-boksar).

  Det er heller ikkje naudsynt å dual-stacke sjølve tv.nrk.no-websida først eller samstundes, det kan fint kome på eit seinare tidspunkt. Nettlesarane vil opportunistisk bruke IPv6 om mogleg, men automatisk feile attende på IPv4 der IPv6 ikkje er tilgjengeleg. Lesarane dykkar vil ikkje merke noko til dette.

  Så kva seier de?

  Tore

  Svar på denne kommentaren

 5. Bjarne Andre Myklebust (NRK)

  Takk for tilbakemeldingene!
  Vi er enige i at dette har tatt lang tid og vi får ta vår del av kritikken for ikke å ha kommet fult på bane riktig ennå. Skal sjekke litt om det er noen «quick wins» i forbindelse med streamingdelen. Takk for tipset Tore.

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Bjarne Andre, var det nokre «quick wins» å oppdrive, eller? Og er IPv6-prosjektet på skinner generelt sett? Eg ser at ipv6.nrk.no eksisterar og svarar, men eg trur den ikkje er heilt operasjonell enno (forskjellig design frå http://www.nrk.no og det meste av innhald ser ut til å mangle).

   Helsing Tore

  • Tore Anderson (svar til Tore Anderson)

   Forøvrig så bekrefta nettopp Akamai sin «Senior Vice President of Networks and Chief Network Architect» Noam Freedman i ein post til NANOG-lista at det å aktivere IPv6 er noko som ikkje skal utløyse nokon meirkostnad.

   Gitt korleis tråden starta ser det dog ut som at det fins selgarar i Akamai som ikkje har fått med seg at dei har endra praksis på det punktet (evt. at dei er truande til å prøve seg på ein liten frekkis uansett). Så om utfordringa med å aktivere IPv6 på straumen dykkar skulle være nettopp at det kostar pengar, skulle det berre være å ta kontakt med Freedman og slik få hjelp «frå oven» til å setje selgaren dykkar på plass. 🙂

   Tore

  • Tore Anderson (svar til MortenO)

   Hei Morten. Det er i grunn ikkje meininga at du som «en vanlig fyr som sitter hjemme i stua» skal trenge å forhalde deg til IPv6, like lite som du treng å forhalde deg til IPv4. IPv6 er noko innhaldsleverandørane og internettleverandørane må forhalde seg til, på grunn av kapasitetsproblema med IPv4. Om me ikkje rullar det ut, vil nemlig du som «vanlig fyr» etter kvart oppleve at ting ikkje lengre fungerar optimalt – og nettopp det ønskar me å unngå!

   Du kan tenkje deg at IPv4 og IPv6 er som forskjellige dimensjonering på kloakksystemet i nabolaget ditt. Det kan være nærliggjande å spørre seg kva poenget med at vann- og avløpsetaten grev opp gata di er – dassen fungerar jo fint, den? – men at alternativet ville være at du ein dag våkna opp til eit tett avløp fordi kommunen ikkje hadde sørga for å auke rørdimensjonane i takt med befolkningsveksta i ditt nærområde…

   Ellers så både ISOC og Google har info-sider om IPv6 og kvifor det er viktig.

   Tore

 6. Tore Anderson

  Hei igjen! Denne artikkelen lova i fjor sommar at «[NRK vil] ha full IPv6-støtte klar i løpet av høsten». Det høyrdes fint ut den gong. Eit år seinare kan eg dog ikkje sjå at det har kome IPv6-støtte, full eller delvis, for noko av NRK sitt innhald på nettet. Kva skjedde?

  Helsing Tore

  Svar på denne kommentaren

 7. Bjarne Andre Myklebust (Jobber i NRK)

  Hei Tore !
  Takk for at du følger med og passer på oss her!
  Det er riktig at vi ikke har gjort nok her og ligger etter planen. Andre ting og tjenester har nok fått prioritet til fordel for IPV6 den siste tiden. Etter å ha sjekket litt bakover i organsiasjonen forstår jeg at mange av tjenestene våre er klare, men fortsatt mangler siste biten.
  Dette er selvsagt ikke godt nok og vi tar en runde på dette nå.
  Håper å komme tilbake med noen positive nyheter rett over sommeren.

  Bjarne Andre Myklebust
  NRK

  Svar på denne kommentaren

  • Hei igjen Bjarne!

   Eg gjev meg ikkje, eg. Einaste måten å verte kvitt meg på vert å rulle ut IPv6, så det er berre å setje i gong. Korleis ligg de an i løypa? No er det jo haust blitt, så då er det på tide med dei positive nyhende du lovde meg i juni…

   Helsing IPv6-plageanden Tore

 8. Tjaaa… Ser ut som de andre plageåndene deres har gitt opp, så da får jeg ta opp tråden.

  Begynner å bli noen år siden dere lovde «i løpet av høsten». Det er litt nærliggende å be dere spesifisere hvilken høst. 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.