nrk.no

Grunnloven minutt for minutt

Kategori: Minutt for minutt

Eidsvollsbygningen er for tiden scene for en 24 timer lang forelesningsrekke om grunnlovsjubileet. Foto: Sindre Skrede

200 år etter at grunnloven ble diskutert og formulert i dette rommet, fortelles det nå om historien og bakgrunnen for det som skjedde. Foto: Sindre Skrede
200 år etter at grunnloven ble diskutert og formulert i dette rommet, fortelles det nå om historien og bakgrunnen for det som skjedde. Foto: Sindre Skrede

I anledning grunnlovsjubileet har NRK inngått samarbeid med museet Eidsvoll 1814, og sender sammenhengende foredrag og folkeopplysning i 24 timer. 

Rundt i den nyoppussede Eidsvollsbygningen finner en spor av TV-produksjon hvor enn en går: en kabel der, en lyskaster der og et kamera her: det tekniske utstyret står i sterk kontrast til interiøret fra begynnelsen av 1800-tallet.

To team fra NRK jobber på skift for å få sendingen på luften. Foreløpig går alt etter planen, men prosjektleder Thomas Hellum er spent på om tidsskjemaet holder.

— Forbausende nok ser det foreløpig ut til at  50 akademikere kan holde tiden, flirer prosjektleder Thomas Hellum når vi spør hvordan sendingen går. Det å holde tiden på direktesendt TV er selvsagt viktig for å ikke forrykke sendeskjemaet for kanalen man sender på.

— I tillegg er været bra, og vi hadde publikum på besøk her gjennom hele natten. Det hadde vi jo selvsagt håpet på, men man vet jo aldri hvordan slike prosjekter blir mottatt, sier han.

Kontrollrommet ligger i tilknytning til rikssalen. Foto: Sindre Skrede
Kontrollrommet ligger i tilknytning til rikssalen. Foto: Sindre Skrede

Hellum mener likevel den største verdien i prosjektet ligger i nettopp det at de som ikke orker å sitte og se på TV 24 timer i strekk, kan få med seg foredragene senere:

— Alle foredragene blir lagt ut på nett, og vil være tilgjengelige der i minst 200 år fremover, sier han.

Du kan se resten av sendingen direkte på NRK2, og tidligere foredrag i nettspilleren. På twitter bruker vi emneknaggen #NRK2014.

4 kommentarer

 1. Kommentator

  Dette er off-topic, men har et spørsmål til dere i NRK om nettsidene: Hvorfor tar det så lang tid å oppdatere nettsidene med ny layout og nye menyer? Tenker spesielt på nrksuper.no. Det er litt krevende å navigere rundt på disse sidene. Grunnen er at det er forskjellig layout og menyer på hver side. Om man på forsiden trykker foreks på spill blir man kastet rett inn i den gamle layouten. Her (om man velger program) blir man tatt til en side med en liste over programmer (som ikke har blitt oppdatert på årevis!?). Det samme gjelder om man trykker på snarveier oppe (gamle programmer og mange døde lenker). Denne er morsom! nrksuper.no/super/program/amigo/ Kun ett lite vindu! Tror dette programmet sluttet for mange år siden. Og om man trykker på tv, ser man at det er «en tidligere versjon». Også denne Barne-tv flash siden har vel stått uten utvikling i flere år?! Det var lenge ulike menyer på nrk.no også, men ser at der begynner det å bli bedre. Spørsmålet er som sagt: Hvorfor tar ting så lang tid? Er det de samme personene som jobber med for mange prosjekter samtidig? Har ikke sett på super-siden ofte, og synes å huske at ting var ganske likt for ett år siden også (rotete og uferdig). Siden er jo for barn, og da bør vel siden være ryddig? Ellers takk for et godt nettilbud! (Sorry for lang post)

  Svar på denne kommentaren

  • Ulrik Amundsen (NRK) (svar til Kommentator)

   For NRK Supers del vil jeg stort sett henge meg på det Vegard sier.

   Vi har vært gjennom en større endring på nrksuper.no – noe etter resten av nrk.no – både hva gjelder uttrykket du ser på websiden og hvordan vi internt tenker omkring nettpublisering. Som konsekvens av dette er en hel del av nettsidene vi tidligere brukte lagt på is. Og siden vi ikke har for vane å slette gamle sider, vil det kunne se rart ut hvis man følger en gammel lenke.

   Utover det er det selvsagt, som du påpeker, ikke bra at uttrykket på de ulike aktive sidene våre ikke harmonerer. Dette jobber vi kontinuerlig med å fikse på, og er nok vel så frustrert som deg over ikke å være i mål ennå!

   Spillsiden er det viktigste her, og en ny variant bør være på plass i løpet av sommeren. Da vil toppmenyen også harmonere på tvers av alle aktive sider. Et tilbud som erstatter de utdaterte Barne-TV-sidene er også på trappene, men her kan vi dessverre foreløpig ikke anslå lanseringstidspunktet.

   Takk for interessen, og si gjerne fra om det er noe annet du lurer på omkring vårt tilbud!

   Hilsen
   Ulrik Rongved Amundsen
   prosjektleder webutvikling
   nrksuper.no

  • Kommentator (svar til Ulrik Amundsen)

   Takk for gode svar fra begge to! Da skjønner jeg at det er langt fra noe latmannsliv dere driver med 😉 Blir morsomt å følge med på all utviklingen!

 2. Vegard Storstad

  Hei!

  Takk for off-topic, men relevant spørsmål.

  Jeg sender NRK Super-spørsmålene dine til en kollega, men kommenterer kort på det mest generelle.

  NRK.no består av ganske mange «deler». Noen er begrensede satsinger/prosjekter som starter og slutter, mens andre forbedres og videreutvikles jevnlig.

  De siste årene har vi forsøkt å samle nettilbudet mer, slik at dere som bruker oss ikke kastes mellom ulike løsninger, navigasjonsprinsipper og interne tidsepoker. I tillegg har vi de fleste steder gått over til felles, responsiv uttegning, slik at det blir færre systemer å vedlikeholde.

  Vi har fortsatt mye å gå på, men øver oss hver dag på å tenke helhet og konsistens, og dermed enkelhet i brukeropplevelsen.

  Vi jobber samlet sett med ganske mange prosjekter samtidig, og med ulik fart. Derfor blir noen deler kjapt oppdatert, mens andre ligger på is.

  Flott at du likevel liker mye av nettilbudet vårt 🙂

  Hilsen
  Vegard Storstad
  Produkteier NRK.no

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.