nrk.no

Hvorfor kjøpte Facebook aktivitetsappen Moves?

Kategorier: Apps,Forbruker,Kommentar & Nettjenester


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Melding om oppdaterte bruksbetingelser
Melding om oppdaterte bruksbetingelser

Hva skal en av verdens største teknologibedrifter med det lille finske femmanns-selskapet bak en aktivitetsapp for mobil? Og hvorfor endret de brukerbetingelsene? Er det velkommen til George Orwell-land?

I midten av april kjøpte Facebook ProtoGeo OY, selskapet bak den populære aktivitetsappen Moves. Igår fikk vi brukere mail om at betingelsene var endret:

email fra Moves om endrede betingelser
mail fra Moves om endrede betingelser

Naturlig nok undrer man seg; hva vil Facebook med dette oppkjøpet? …og er Moves på vei til The Dark Side?

H V O R F O R ?


NRKbeta har spekulert litt rundt noen mulige grunner til oppkjøp. Grunn nummer fire er den mest spektakulære. Men kanskje er den også den mest sannsynlige. La oss likevel starte litt bredere:

Grunn 1: Investering

Fisk 1 Tegning Anders Hofseth CC 2014

Det er sunn økonomi å pløye en god del av inntektene sine tilbake i virksomheten. Men når produktet blir «ferdig» nok og virksomheten blir stor nok, er det ikke plass til alle pengene i eget produkt; det er en grense for hvor mye ressurser det er meningsfylt å putte i videreutvikling av Facebook.

Så da sprer man seg utover i andre produkter, kjøper opp nyskapninger som kan bli konkurrenter, som kan gi avkastning osv. Ekstremutgaven av dette ser man f.eks. i General Electric, som på et drøyt hundreår har utviklet seg fra Thomas Edisons lyspærefabrikk til et globalt beist som driver med alt fra bankvirksomhet til helseprodukter.

Den enkleste måten å se Facebooks oppkjøp av Moves, WhatsApp og Oculus Rift, er som rene pengeplasseringer: Investering i lovende firmaer i vekstbransjer.

Grunn 2: Kjøpe kunder

Fisk 2 Tegning Anders Hofseth CC 2014

Mange nystartede firmaer sitter på attraktive brukere. De kan være yngre, mer mobilbrukende eller i territorier der man selv har dårlig fotfeste. Vi ser stadig oppkjøp av nyskapninger med stor og god kundemasse.

Facebooks kjøp av Instagram kan sees som kjøp av unge, høyfrekvente mobilbrukere. WhatsApp likeså – i tillegg til at mye av WhatsApps kundemasse er i nyere markeder som India, der det representerer et billig alternativ til teleoperatørenes SMS- og telefontjenester.

Grunn 3: Kjøpe teknologi og ressurser

Fisk 3 Tegning Anders Hofseth CC 2014

De siste årenes rush av satsing på nett, mobil og teknologi har samlet mye ressurser i nyskaping og utvikling. Dels har det gitt mange ideer og patenter som en dag kan bli nyttige eller verdifulle, dels har det gitt mye ekspertise og dels har det gitt hard kamp om kompetente folk. Så det er også mulig å kjøpe firmaer for å tømme dem for patenter, kunnskap og ansatte.

Skjermskudd fra LinkedIn
Skjermskudd fra LinkedIn

Grunn 4: Data

Fisk 4 Tegning Anders Hofseth CC 2014

Et av de store trylleordene det siste året har vært Big Data; en snappy og av og til misvisende betegnelse som i denne sammenhengen betyr bruksdata.

Telefonene våre er fullstappet med ulike sensorer. Helt fra de åpenbare, som mikrofonen og kameraet, via GPS, kompass og aksellerometer til den lille lyssensoren som slukker skjermen når du holder telefonen til øret.

Alle disse sensorene kan settes i arbeid til å fortelle veldig mye; kombinerer du det de måler på en smart måte, kan du – slik ProtoGeo har gjort med Moves – finne ut at «nå går Anders 300 skritt, nå løper han 200 skritt. Han startet på punkt A, så gikk han til punkt B, der var han i 10 minutter. Etterpå løp han tilbake. Der var han i to timer før han syklet til punkt C.»

Utsnitt av aktivitetsdata fra Moves
Utsnitt av aktivitetsdata fra Moves

Alt dette kan Moves finne ut bare med sensorene i telefonen, fordi bevegelsesmønsteret mitt (og hastigheten) varierer.

Og for å riktig kunne se hvor flink jeg har vært til å røre på meg vil jeg gjerne pynte litt på dataene mine. Derfor forteller jeg Moves at punkt A er hjemme (det kunne appen sikkert også gjettet, ettersom jeg stort sett er der om natten). Punkt B er Rema 1000 (som jeg enkelt velger fra en 4square-basert liste). Punkt C er NRK. Moves har merket seg GPS-koordinatene underveis og kan også bruke WiFi-nettverk for å finjustere posisjonen.

Ukentlig aktivitetsoversikt fra Moves
Ukentlig aktivitetsoversikt fra Moves

Smo-o-oth

Alt dette til sammen gir en flott app som blir smartere jo mer jeg bruker den. Den gir meg oversikt over hvor mye jeg beveger meg, og kanskje kan den gi meg et lett tupp i ræva for å gjøre en innsats for å komme inn i bikinien før sommeren. Det Moves får tilbake fra meg, er et detaljert datasett som viser mine vaner over tid – hvor jeg bor, hvor jeg handler, hvor jeg jobber, hvor jeg reiser, hva jeg gjør når jeg reiser, hvor ofte jeg går i klesbutikker. Hvordan Moves virker i praksis kan du lese mer om i Når dine små data blir store.

Om Moves sammenholder mitt datasett med andre brukeres data, kan de lære ganske mye om hvordan livet mitt likner på og skiller seg fra andres liv. Moves er slett ikke den eneste appen som samler inn denne typen data, vi hadde en gjennomgang tidligere iår i artikkelen Slik kommer du i form med apper og dingser.

Hvis jeg var Facebook og skulle drevet business

Utsnitt av stedsdata fra Moves
Utsnitt av stedsdata fra Moves

Hvis jeg hadde vært Facebook, ville denne grunn nummer fire, eie Anders sine data veid tyngst i min vektskål; her ligger det stort potensiale og evnetuelt masse penger. Hadde jeg også klart å trykke grunn 3, kjøp av teknologi og ressurser inn i miksen, og lansert en nedskalert versjon «I form med Facebook», ville kundemassen plutselig kunnet være alle Facebook-brukere, og ikke bare dem som bruker Moves. Da kunne jeg tjent betydelig mer, om enn med risikoen for at et allerede overlesset produkt ville blitt enda mer utydelig.

Men HVA SKAL JEG MED Å VITE ALT DETTE?

Hvorfor? Vel, jeg er Facebook. Verdens største sosiale nettverk med en bazilliard brukere over kloden. Jeg tjener ganske gode penger på salg av annonser som liksom skal treffe veldig godt (selv om du neppe gjetter det når du ser på annonsene). Men la oss si at jeg i tillegg til å vite alt jeg vet om deg fra før; alderen din, hvor du gikk på skole, hvem vennene dine er, hvilke nettsider du bruker, hva du deler, hva du har trykket liker på og alt det der plutselig får vite vesentlig mye mer om deg:

Plutselig kan jeg vite hvor du er og hvor du pleier å være. Til enhver tid. Med detaljpresisjon. Fra før visste jeg mye om deg, nå øker presisjonen betraktelig. Jeg følger deg tettere enn overvåkingspolitiet kan drømme om. For det er jo ikke bare aktivitetene dine Moves tracker, men alle dine bevegelser gjennom døgnet.

Jeg kjenner deg bedre enn du selv gjør

En dags rusling på Manhattan kartlagt
En dags rusling på Manhattan kartlagt

Etter noen uker kan jeg forutsi rutinene dine ganske presist. Da kan jeg plutselig begynne å selge reklame for noe helt annet enn byggevarer til folk som ikke skal bygge – og til en helt annen pris.

Offers You Can’t Refuse


«Hei, Deli de Luca! Hva tenker dere om et 20% på kaffe og cronut-tilbud til folk som kommer til å gå forbi dere imorgen – mens de sitter på bussen på vei mot jobben?»

«ICA? Hei! Hva tenker dere om å kjøre et tilbud på bleier til en småbarnsmor? Hun pleier gå rett forbi dere, men vanligvis handler hun på Rema.»

«Hei XXL. Folk i 30-årene som driver med spinning og har BMI 20% over normalen. Hva med å tilby dem et par gode spinningsko rett etter middag dagen før de skal på trening?»

Såvidt jeg kan huske har du ikke gitt Moves tilgang til mikrofon og kamera. Men data fra mikrofonen finnes f.eks. hos Shazam dersom du har skrudd på «alltid på»-musikkgjenkjenningsfunksjonen der. Slenger jeg inn det også i miksen, vet jeg også hva du omgir deg med av musikk, TV og radio, og kan skreddersy pakkene enda mer. Tror jeg skal ta en prat med Shazam om de føler seg modne for å cashe ut.

…og snart kaster investeringen i Moves godt av seg og du får bare håpe at jeg ikke plutselig blir ond, for nå vet jeg plutselig mer om deg som privatperson og vanene dine enn science fiction-forfattere noensinne turde finne på…

Endringer i brukerbetingelsene

Etpar uker etter oppkjøpet fikk som nevnt brukerne mail om at brukerbetingelsene og personvernpolitikken var endret, og at disse måtte aksepteres om man ønsket å være med videre. De nye betingelsene åpner for at Moves kan dele data med Facebook. Og for NRKbetas personvern-opptatte lesere: Det ser også ut til at døren er vidåpen for å dele informasjonen med ymse myndigheter – se om du klarer å finne på et case som ikke dekkes av denne passasjen:

We may access, use, preserve, and share your information, including your personally identifying information, with third parties when we have a good faith belief that it is necessary to: detect, prevent and address fraud and other illegal activity; protect ourselves, you and others, including as part of investigations; or prevent death or imminent bodily harm. We may also share such information if we believe that you have abused your rights to use the Services or violated an applicable law, or in connection with any dispute between you and us with respect to the Services.

Who cares?

I NRKbeta-redaksjonen spenner synet på dette fra «At Facebook allerede vet så mye om meg at det ikke spiller noen som helst rolle. Den største bekymringen min hva Moves angår er batterikapasitet. Men det er jo ikke Facebooks skyld.» til dyp prinsippiell bekymring over markedsmakten og misbrukspotensialet som følger med slike datamengder. En i redaksjonen sier «vel er jeg teknologioptimist, men her går grensen; takk for meg.» Selv rives jeg mellom at jeg liker appen godt og at jeg ikke liker å gi noen dette nivået av tilgang til mitt privatliv, på tross av at jeg har blitt så gammel at jeg sjelden gjør noe galt.

Men før eller siden ville sikkert en av de store aktørene gjort dette uansett. Er det verre at Facebook sitter på det enn at Google gjør det? Eller Apple?

Hva tenker NRKbetas lesere? bekymrer dette deg, eller er det greit?

8 kommentarer

 1. Geir Ottesen

  Slå opp begrepet ‘bear hug’ når det kommer til økonomi.

  For å gi det en anaologi.
  De ‘store’, som nå også gjelder Facebook er ikke uforskjellig fra rene kjøpelag i fotball.
  Den dag når de faktisk drev med utvikling internt er borte. Nå bruker de kun sin kapitalfordel, og posisjon til å hindre noen form for konkurranse.

  Når det gjelder sikkerhetsbekymringene med dette så er jeg nå veldig glad for at jeg helt i starten av google mail ikke signerte opp (selv om jeg hadde skaffet meg en invitasjon veldig tidlig) etter å ha lest brukerbetingelsene. Det samme gjelder i og for seg også når det kommer til Facebook og WhatsApp. Jeg vet om mange som bruker det, og som vil at jeg skal bruke det, men det er grenser hva man burde kunne akseptere.
  Stasi ville vært mektig imponert, og ganske sikkert en medeier av Facebook, og Google hvis tidslinjen hadde sett bare litt annerledes ut…

  Jeg får bare håpe at NoScript og Ghostery er nok til at jeg i den kommende framtid kan fortsatt føle at jeg har litt kontroll over min egen tilstedeværelse i det store internettet.

  Svar på denne kommentaren

 2. hva skal du som meneske med sånn app,vet du ikke selv hor lenge du hva hvor?
  det skulle aldri hett smartelefoner,folk blir jo stokke tette i hue av dem, slutter og tenke, slett appen, så slipper du bekymmre deg 😉

  Svar på denne kommentaren

  • FrodeFF (svar til espen furu)

   Det hjelper lite å slette app´en når du likevel har en smart telefon som rapporterer til gud og hvermansen hvor man er til en hver tid…..

 3. Moves er et strålende eksempel på «Less is more», og jeg gråter bitre tårer fordi jeg ikke kan akseptere de nye brukerbetingelsene.

  Mitt viktigste ankepunkt er at dataene mine kan deles mellom alle deler av (Facebook-)konsernet, og følgelig ikke lenger garanterer at de er låst innenfor visse geografiske grenser.

  Ha det bra, Moves, det var gøy så lenge det varte.

  Svar på denne kommentaren

 4. Én ting er at Anders Hofseth bruker bikini, en helt annen ting er om han/hun vet at også Nrk-appen krever tilgang til mikrofon og kamera?! Jeg slettet den da jeg fikk en oppdatering som krevde dét, som jeg slettet Facebook og WhatsApp, og ikke har godtatt oppdatering av Skype og andre. LINE derimot, krever ikke tilgang til mikrofon og kamera, så den bruker jeg inntil videre.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Reidar)

   Hehe. Bikini er en talemåte, ikke en av mine klesvaner. Til strandbruk velger jeg den klassiske «halvlang badeshorts». Men det er ved siden av hovedpoenget:

   Jeg visste at NRK-appen ber om tilgang til kamera. Det ligger en «Tips oss»-funksjon i NRK-appen så publikum skal kunne dele nyhetstips med oss. For at du skal kunne ta et bilde og sende oss, må appen spørre om denne tillatelsen. Hvordan det spørres varierer med hva slags telefon du har. IOS ber om tilgangene etter at appen er installert og ved førstegangsbruk (evt. senere om man har slått av tilgangene), mens på Android må man godkjenne tilgangene før man installerer appen. Dette er OS-spesifikke regler som man ikke kommer utenom når man benytter plattformsfunksjonaliteter som GPS eller kamera i en app (vi bruker også GPS for å kunne tilby nyheter fra ditt distrikt).

   Jeg har ikke testet Android-appen selv; jeg tror ikke den spør om mikrofon (det måtte isåfall være til videoopptak, men tipsfunksjonen støtter kun stillbilde såvidt jeg vet – men det er mulig Android har slått sammen disse tillatelsene fordi kamerafunksjonen gir tilgang til begge?), men kamera spør den altså om. Uten onde hensikter.

   Hvis dette gjør at du velger å slette appen er det selvsagt synd. Jeg kan forsikre deg om at NRK tar publikums personvern alvorlig – det ville vært vanskelig å overleve særlig lenge som mediebedrift eller lisensfinansiert almenkringkaster ellers. For bedrifter som har en forretningsmodell basert på å tilby produkter gratis, men å vite mest mulig om sitt publikum for å kunne spisse markedsføring eller selge informasjon om brukerne, kan dette regnestykket være annerledes, selv om tillit utvilsomt har en viss vekt også for dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.