nrk.no

Google Maps: Nå er hele Oslo i 3D

Kategori: Nettjenester


Google har rullet ut en ny versjon av sin karttjeneste Google Maps, og en av de store nyhetene er at du nå får 3D-visning av mange av verdens byer rett i nettleseren din.

I Norge er det foreløpig bare Oslo som har fått på plass denne funksjonaliteten, men vi lar oss smått sjokkere og imponere over hvor bra det både ser ut og oppleves i nettleseren.

Her er en video av vårt første møte med nye Google Maps:

Google har lenge hatt 3D-modeller av enkelte bygninger både i applikasjonen Google Earth, men også som enkle modeller når man zoomer seg langt nok inn i den enkle maps-visningen.

Nyheten nå er imidlertid at alle 3D-strukturer i de områdene som er dekket har riktig tekstur og utseende. Det hele ser faktisk en smule dataspillaktig ut og har fått navnet Earth View.

kartgif

Screen Shot 2014-04-24 at 07.18.23
Zoomer du langt nok ut i kartet får du til slutt se hele jordkloden, hvor både lysforhold og skyer er lagt på i realtid, og viser derfor jorden slik den faktisk ville sett ut fra verdensrommet akkurat der og da.

Screen Shot 2014-04-24 at 08.59.27

WebGL

For å få til 3D i nettleseren benytter Google seg av WebGL-teknologien. Man må derfor ha en nettleser som støtter WebGL for å ta del i moroa.

Screen Shot 2014-04-24 at 07.23.22

I praksis betyr det altså at du enten må ha Google Chrome eller Firefox som nettleser, og kjøre enten Mac OS 10.8.3+, Windows 7/8 eller Chrome OS. I tillegg lønner det seg å ha en relativt sprek maskin, og et grafikkort av nyere dato.

Oppfyller du ikke kravene til WebGL, vil knappen nederst i venstre hjørne på Google Maps fortsatt hete «Satelite» og ikke «Earth» og vil gi deg de klassiske satellittbilder.

10 kommentarer

 1. Fungerer i dei nye Opera-versjonane også (som i bunn og grunn berre er Chrome i et nytt skall), sånn for å spikke litt fliser. Sånn for oss stakkarar som tviheld på nettlesaren dei har øydelagt…

  Svar på denne kommentaren

 2. Sesam 3D brukte teknologier fra C3 som Apple eier, men norske myndigheter tillot ikke 3D modeller av Oslo fra Apple fordi Apple var ikke norsk. C3 var heller ikke norsk men dataene var antakelig levert og oppbevarte via Finn? Se f.eks. Apple nektes å flyfotografere Oslo. Siden Google nå legger ut 3D modeller av Oslo så antar jeg at det har nå blitt tillatt, eller at Googles modeller er ikke av høy nok kvalitet til å bli rammet av det regelverket.

  Svar på denne kommentaren

 3. Men i Google Earth-appen ligger det fremdeles en svær sladd over hele Oslo sentrum når man velger 3D-layer. Må vel vente på en oppdatering for å få fjernet denne, selv om det er de samme dataene som fores…

  Svar på denne kommentaren

 4. Egil Kvaleberg

  Bare sånn til orientering så har Here (Nokia) hatt denne funksjonen i Oslo ganske lenge. Bruker også WebGL, og ser ut til å funke på flere plattformer (kjører selv Firefox på Ubuntu, den er ikke støttet av Google). Her er det også er et 3D-modus for rød/grønne briller.

  http://here.com/59.9129618,10.7321391,18,347,66,3d.day

  (Velg «Choose view», «Maps 3D» i øverste høyre hjørne, naviger med mus og kontrollene nederst på midten. Under «Cities» i øverste hjørne er det en del ferdige sightseeing-«reiser»)

  Egil
  (jobber hos Nokia, så det er sagt)

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Egil Kvaleberg)

   Hei Egil og takk for tips om Nokia Here.

   Den var vi ikke klar over. Ser at blant annet Lutvann er «sensurert» på kartet til Nokia. Synes også modellene holder litt lavere kvalitet enn Google Maps, men det er kanskje ikke så rart hvis det er noen år imellom de to løsningene.

   et du noe om hvilken teknologi Nokia har brukt for å lage disse 3D-modellene.

   Snakker vi her om skråfoto fra fly kombinert med data fra for eksempel plan og bygningsetaten?

   Hører gjerne mer om hvordan Nokia-har gjort dette her. Spennende saker! 🙂

  • Henning Spjelkavik (svar til Marius Arnesen)

   Nokia Here er basert på de samme data som Sesam / FINN 3D hadde. Da C3 solgte til Apple, beholdt Nokia rettigheter til å bruke datasettet videre. Det tyske kontoret, som idag er Nokia Here, var også de første jeg kjenner til som brukte WebGL istedetfor en spesiell plugin, flash eller java applets.

   Utifra tilgjengelig informasjon ser det ut til at Googles nyere 3D-modeller er generert på lignende måte som C3 gjorde, med stereofotogrammetri [1] [2].

   Retusjering av flyfoto er omtalt mange ganger, så det interessant hvilke bilder Google har bastert seg på. [3].

   [1] http://cubecities.blogspot.no/2013/03/comparing-google-apples-3d-building.html
   [2] http://3dmodeling4business.com/the-story-behind-google-earths-new-3d-cities/
   [3] http://www.digi.no/298952/forsvaret-fikser-paa-norske-flyfoto

 5. Flott å se Google endelig har fått det til.

  Det jeg lurer på er hvilken maskin dere brukte.

  OS
  Gfx
  CPU
  RAM

  Har lenge tenkt på å oppgradere men har ventet, men vil gjerne få tips om hva dere bruker.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Daniel)

   Hei Daniel.

   Testen av Google Maps og videoen vi grabba til saken over er gjort på en tre år gammel Mac med Mavricks 10.9.2, 2.5 GHz Intel Core med 8 GB RAM med et AMD Radeon HD 6770M 1024 MB grafikkort.

   Mao ikke en råtass av en maskin på noen måte 🙂

   Vi brukte ScreenFlow til å grabbe video av skjermen mens vi navigerte rundt i Maps.

 6. Mener å huske at norske Forsvaret hindret Apple i å legge ut sin 3D-modell av Oslo grunnet noe svada rundt «rikets sikkerheten»… Vil dette si at iOS Maps straks også vil ha 3D-modell klar for Oslo? Håper det 😉

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.