nrk.no

Lær alt du trenger om tabelldesign i én gif

Kategorier: Design & Utdannelse

Dark Horse Social

I dag ser vi på en glimrende måte å lære om design.

Det er Dark Horse Analytics som står bak gifs som følger mantraet «Data looks better naked».

Slik kan en enkel tabell presenteres enklere, slik at innholdet kommer mye bedre fram:

Clear Off the Table

Joey hos Dark Horse henviser til den amerikanske statistikeren Edward Rolf Tufte. Han sier at vi alt for ofte fenglsler dataene våre bak en vegg av linjer og ruter. Vi bør istede la dataene formes til å bli lesevennlige ved å bruke mellomrom og justeringer.

Data looks better naked.
Joey, Dark Horse Social

De har også vist hvordan et søylediagram virkelig kan skinne ved hjelp av denne teknikken.

Noen huskeregler for god tabelldesign er altså:

 • Fjern farger
 • Fjern skillelinjer
 • Venstrejuster tekst
 • Høyrejuster tall
 • Gjør kolonner brede nok for innholdet
 • Avrund tallene
 • Fjern repreterende oppføringer
 • Uthev nøkkeltall
 • Hvilke andre ting kan godt illustreres via gifs?

  9 kommentarer

  1. Anders Grendstadbakk

   Helt enig i at det ble en mye stiligere og penere tabell, men i mange situasjoner vil en sånn løsning gå utover lesbarheten og brukervennligheten.

   Forskjellige farger på oddetall/partalls-linjer gjør store tabeller mer lesbare om man må følge raden bortover for å lese foreksempel.

   Svar på denne kommentaren

   • I dette eksempelet brukes rom mellom linjegrupper som henger sammen – i større, jevnere tabeller er det også mulig å gruppere linjene ved bruk av mellomrom. Det går fint å følge linjer bortover hvis man har grupper på fem linjer hver, fordi det er lett for hjernen å skille mellom så pass få posisjoner: øverst, nest øverst, midten, nest nederst, nederst.

   • Anders Grendstadbakk (svar til Jørn S.)

    Jeg er helt enig i at det fungerer veldig bra i dette eksempelet, men i andre tilfeller vil det ikke være like hensiktsmessig å gjennomføre alle de stegene.

   • Karl Ove Hufthammer (svar til Harald Groven)

    Denne boka til Tufte er, i likheit med alle bøkene hans, fantastisk, både i innhald og form, men når det gjeld spesifikt tabelldesign, ville eg heller sett på Stephen Few si bok Show Me the Numbers: Designing Tables and Graphs to Enlighten (andre utgåve). Ikkje ei direkte spennande bok (noko eg synest Tufte sine bøker er!), men svært nyttig for alle som på eitt eller anna tidspunkt skal laga ein graf eller ein tabell.

    Har du eit par minutt ledig, ta også hans grafdesign-IQ-test. Ein veldig kjapp og pedagogisk måte å læra det aller viktigaste når det kjem til utforming av grafar og tabellar!

  2. Tror nok ikke at GIF er der beste «mediet» å vise dette frem med… *blink and you’ll miss it* også må man se hele på nytt…

   Nei, GIF hører hjemme som memes eller annonser på på Teknisk museum.

   Svar på denne kommentaren

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.