nrk.no

Hvilken journalistikk ønsker du deg?

Kategori: Journalistikk


NRKbeta vil gjerne ha deres eksempler på god forklaring av det som har skjedd på Krim siden slutten av februar iår.

Når fungerer det best for deg?

For tiden prøver vi å lære litt av ulike mediers forklaring av Krim-Ukraina-Russland. Saken er et godt eksempel på en nyhet som kan være så enkel eller så komplisert man bare vil; utfordringen man står overfor journalistisk, er å gi tilstrekkelig bakgrunn til at man kan forstå, men ikke lesse ned med så mange detaljer at hendelsene drukner i historie, storpolitikk eller lengde, eller at lysten til å forklare blir så stor at det virker som det som utfolder seg er det eneste logiske – nærmest historiske nødvendigheter.

Vi vet at mange NRKbeta-lesere er opptatt av nyheter, glade i god journalistikk og – ikke minst – at dere liker å hjelpe oss til å gi dere et så godt tilbud som mulig. Derfor ber vi dere om denne tjenesten:

Hvis du husker en god forklaring / innføring i Krim; del den med oss i kommentarfeltet og si hvorfor du synes den er god. Er det ting som kunne gjort den enda bedre, nevn gjerne dette også. Tusen takk! Vi har noen eksempler på ting vi har likt godt, men deler bevisst ingenting av det foreløpig, fordi vi er mer opptatt av hva dere mener.

12 kommentarer

  • Tormund (svar til Harald)

   Utrolig interessant! Gode kart savner jeg ofte i nyhetssaker. Har hele tiden lurt på plasseringen og størrelselsorden på denne russiske basen på Krim. Å få en god oversikt over grenser og infrastruktur kan være nyttig i mange nyhetssaker for å få en bedre forsåelse av hvilke interesser de forskjellige landene har. Det er jo tydelig at Krim har en meget strategisk plassering for Russland.

  • Lars Magne (svar til Harald)

   Takk for en konkret og solid artikkel. Den historiske koblingen i kombinasjon med kartene ga en oversiktlig og fin presentasjon av konflikten. Hjertelig!

 1. Jan-Tore Berghei

  Det jeg har savnet mest i norske midtstrømsmedier er en bedre forståelse for den russiske folkefølelsen og patriotismen som forklaring på det som skjedde, og generelt mer nyanserte fremstillinger enn de sorthvitt-bildene man blir foret av NATO-strateger.

  Kanskje den største elefanten i rommet, som vi fortsatt ikke har sett en god forklaring på: Hva skjedde egentlig i prosessen forut og under EU-forhandlingene Ukraina hadde før jul og under protestene i etterkant som provoserte Kremlin så enormt?

  Se f.eks.
  http://aeon.co/magazine/living-together/why-national-honour-trumps-rationality/

  Gode dybdeanalyser vært en mangelvare, spesielt i første fasen av krisen. Magasinet Kulturverk var raskt ute da det smalt i Kiev: http://www.kulturverk.com/2014/02/24/gatas-parlament-og-den-usynlige-verdenskrigen/

  Og Krim:
  http://www.kulturverk.com/2014/03/02/konflikten-i-ukraina-og-vestens-upalitelige-analyseverktoy/

  Ellers er Der Spiegel god for et mer nyansert bilde:
  http://www.spiegel.de/international/topic/russia/

  Og Al-Jazeera, f.eks. her:
  http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/03/crimea-whose-land-this-part-1-201431982818368453.html

  Pando Daily:
  http://pando.com/2014/02/24/everything-you-know-about-ukraine-is-wrong/
  http://pando.com/2014/03/17/the-war-nerd-everything-you-know-about-crimea-is-wrong-er/

  Ellers kan man finne svært gode forklaringer i godt bakgrunnsstoff. Eksempel: Et tidligere intervju med Aleksandr Solzjenitsyn som Der Spiegel gjorde før den kjente russiske og Sovjetkritiske dissidenten døde, hvor han blant annet går inn på nettopp Russland og Ukrainas rolle i den nye verdensordenen:
  http://www.spiegel.de/international/world/spiegel-interview-with-alexander-solzhenitsyn-i-am-not-afraid-of-death-a-496211.html

  Eller London Review of Books, som ser på patriotismen og religiøsiteten i Putins utrolig populære kjæledegger; MC-klubben The Night Wolves (Nochnye Volki):
  http://www.lrb.co.uk/v35/n19/peter-pomerantsev/forms-of-delirium

  Det er ganske tydelig at mange norske journalister og analytikere fortsatt oppholder seg i en binær kaldkrigs-modus (oss mot dem) når virkeligheten er adskillig mer kompleks. 25 år med bilateralt samarbeid etter Sovjetunionens kollaps burde nyansere bildet en smule. I Norge kan man vel bare peke på Morgenbladet og Klassekampen for å vise til hvordan det kan og burde gjøres.

  Svar på denne kommentaren

 2. Frederik M J V

  Jeg ble tipset om http://www.interpretermag.com/ via facebook. Det jeg liker med dem er at de refererer til artikler fra forskjellige nyhetstjenester, samt tweeter, og kommenterer dem.

  De kommer og med fakta og artikler fra russisk media slik at man kan sette seg inn i hvordan russere ser på saken og hvilke argumenter russisk side har (selv om det er helt klart at de er anti-russiske, særlig om man ser på eierorganisasjonen deres).

  Det er lett for vestlige medier å ikke gå det nye styret i Ukraina i sømmene og det er sannsynligvis litt naïvt hvis man tror de er guds beste barn.

  Svar på denne kommentaren

 3. Når det gjelder konflikter som denne, som dreier seg mye om folkegrupper, geografi og klinsjer om landegrenser mellom stater så kunne jeg gjerne tenke meg å se det presentert mer som et oversiktsbilde.
  Jeg trodde jeg hadde skjønt mye av andre verdenskrig helt frem til jeg så dokumentaren World War II from Space (https://www.youtube.com/watch?v=Pd7aJ7QSEmk). Uten all intetsigende fyllbilder hentet fra arkivet er det presentert med infografikk og piler på en globus.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.