nrk.no

Slik holdt vi øye med Monsen på villspor

Kategorier: Gadgets,NRK & TV


På lørdag gikk første episode av den nye NRK-serien «Monsen på villspor» på NRK1, et programkonsept hvor eventyreren Lars Monsen settes på prøver i villmarka.

Med bind for øynene fraktes Lars fra Oslo med bil, fly og helikopter til et ukjent sted en eller annen plass i Skandinavia. Oppgaven blir deretter, ved hjelp av svært enkle kart og hjelpemidler, å finne fram til programleder Anne Rimmen som befinner seg i sin base.

Opptakene til programserien ble gjort over hele Skandinavia sommeren og høsten 2013 i til dels i svært utilgjengelige og grisgrente strøk, hvor både telefondekning og annen infrastruktur var mangelvare.

Lars Monsen, Anne Rimmen og Trond Strømdahl på tur. Foto: Håvard Svidal / NRK
Lars Monsen, Anne Rimmen og Trond Strømdahl på tur. Foto: Håvard Svidal / NRK

Behov for kontroll

I en TV-produksjon er det innimellom vanlig å jukse ved å ta enkelte snarveier for å få dramaturgien til å «gå opp». Så er ikke tilfellet med «Monsen på villspor». Den kontakten man ser Anne har med Lars, er den kontakten de to faktisk har. Den distansen som merkes av på kartet, er den distansen Lars faktisk går.

I tillegg til telefonsamtalene mellom Anne og Lars, ble det et par ganger i døgnet gjort en teknisk prat mellom Lars og regissør Håvard Jenssen for å koordinere sikkerhet og teknikk. Lars hadde med en IRIDIUM satellitt-telefon, som han skrudde på til to avtalte tider i døgnet.

Denne svært begrensede kontakten, og det faktum at et av fortellerelementene i serien er at Anne skal følge med på hvor Lars til enhver tid befinner seg, gjorde at vi hadde behov for å GPS-tracke eventyreren – En oppgave som ikke viste seg å være så enkel.

GPS-tracker montert på sekken til Lars Monsen. Foto: Marius Arnesen / NRK
GPS-tracker montert på sekken til Lars Monsen. Foto: Marius Arnesen / NRK

I utgangspunktet finnes det en mengde ulike måter å GPS-tracke noe på, men når man legger til kravene denne produksjonen satte til teknologien, ble utvalget av dingser vi kunne benytte oss av, straks mindre.

Enheten vi valgte å utstyre Lars med skulle, i tillegg til å være en referanse til Anne på hvor Lars var, også være en sikkerhetsinnretting.

Skulle ulykken inntreffe måtte Lars enkelt kunne bruke enheten til å sende ut nødvarsel og be om evakuering. (Ikke det at vi noensinne trodde det kom til å skje, men som alltid hva sikkerhet angår er det bedre å være føre var…)

Kravene vi satte til GPS-enheten var følgende:

 • Den måtte være vanntett og støtsikker
 • Den måtte kunne sende signal selv om det ikke var GSM-mobildekning.
 • Batteriene måtte enkelt kunne byttes, og helst være av typen standard lithium AA.
 • Den måtte være enkel å betjene, og sikker både med tanke på å få sendt nødmeldinger, men også at den ikke ved et uhell sendte ut nødmeldinger.
GPS-trackeren måtte tåle røff behandling. Her på svømmetur over et kaldt fjellvann. Foto: Lars Monsen / NRK
GPS-trackeren måtte tåle røff behandling. Her på svømmetur over et kaldt fjellvann. Foto: Lars Monsen / NRK

Tre alternativer

Vi valgte å se på tre ulike GPS-trackere som alle i utgangspunktet oppfylte kravene våre.

De fleste av konsumentløsningene som finnes der ute, ramler ut av konkurransen når et av kriteriene er at de skal kunne sende signal også på steder uten GSM-dekning.

De tre GPS-trackerne vi forsøkte til prosjektet. Foto: Marius Arnesen / NRK
De tre GPS-trackerne vi forsøkte til prosjektet. Foto: Marius Arnesen / NRK

The SPOT Personal Tracker

NRK Nyheter har i mange år hatt behov for å utstyre sine fotografer med trackere for bruk i krigs og katastrofeområder, og i første omgang valgte vi å teste disse for «Monsen på villspor»-prosjektet.

SPOT Foto: Marius Arnesen / NRK
SPOT Foto: Marius Arnesen / NRK

Undertegnede har brukt SPOT ved flere turer til Afghanistan, og jeg må vel ærlig innrømme at jeg var noe skeptisk etter gjentatte problemer med SPOT der nede. SPOT bruker Globalstar-satellitt-systemet for å både posisjonere og sende meldinger.

SPOT oppfyller i utgangspunktet de fleste kravene vi hadde til en tracker for Monsen på vilspor. Den er dog ikke vanntett, men det kunne vi kommet rundt hvis vi måtte.

SPOT lar deg enten sende pre-konfigurerte meldinger ved å trykke på en knapp, eller kan settes til å sende en posisjon hvert N’te minutt.

Det største problemet vi opplevde med SPOT er at den rett og slett er svært ustabil. Enheten later til å fungere som den skal, og gir ingen indikasjon på at den ikke har satellitt-dekning eller andre problemer, men sender likevel ikke oppdateringer.

Dette er selvsagt svært frustrerende, og på ingen måte holdbart – verken for tracking på TV eller i en nødsituasjon.

Etter store problemer på pilot-innspillingen av «Monsen på villspor» droppet vi derfor SPOT, og startet jakten på andre løsninger.

Pieps Global Finder

Det andre alternativet vi kikket på var enheten «Pieps Global Finder». Østerrikske PIEPS er kanskje mest kjent for fjellutstyr blant annet skredsøkere og annet turutstyr.

PIEPS Global Finder. Foto: Marius Arnesen / NRK
PIEPS Global Finder. Foto: Marius Arnesen / NRK

Pieps Global Finder er deres forsøk på å lage en GPS tracker som bruker IRIDIUM-satellitt-systemet for å både posisjonere og sende meldinger om hvor den befinner seg.

PIEPS Global Finder har en litt anderledes utforming enn de fleste andre trackere, og har en utslagbar antenne, noe som gjør at den er mindre egnet til å henge passivt på en sekk.

Showstopperen for oss ble imidlertid det faktum at enheten ikke har utskiftbart batteri, og en heller obskur lademekanisme som jeg tror du gjør svært lurt i å ikke miste. (Hvorfor ikke bare ha micro-USB rett i enheten?!)

Lademekanismen til PIEPS. Foto: Marius Arnesen / NRK
Lademekanismen til PIEPS. Foto: Marius Arnesen / NRK

Vi fant heller ingen mulighet til å låse den lille joy-sticken som opererer menyen, noe som heller ikke er spesielt gunstig når enheten skal henge å slenge på en sekk gjennom store deler av Norge.

DeLorme InReach

Valget falt for vår del tilslutt på DeLormes InReach. I tillegg til å oppfylle alle kravene vi hadde satt, viste den seg også svært stabil, driftsikker og enkel i bruk.

DeLorme InReach ferdig montert på sekken til Lars Monsen. Foto: Marius Arnesen / NRK
DeLorme InReach ferdig montert på sekken til Lars Monsen. Foto: Marius Arnesen / NRK

Systemet bruker på samme måte som PIEPS Iridium-satellitt-systemet og krevet et abonnement hvor man betaler for hver melding enheten sender. På en egen nettside kan du følge med på bevegelsene til enheten, be om å få kontakt med den hvis den ikke har sendt signal på en stund og i tillegg laste ned trackene til GPX eller KLM-filer.

Vi satte opp enheten slik at den oppdaterte posisjonen til Lars hvert tiende minutt når han bevegde seg, og hver fjerde time hvis han lå i ro. Dette viste seg å være en bra kombinasjon, og gav oss til enhver tid god oversikt over hvor han befant seg.

Back-end til InReach gav oss Lars Monsens posisjon med ti minutters nøyaktighet. Foto: Skjermdump DeLorme
Back-end til InReach gav oss Lars Monsens posisjon med ti minutters nøyaktighet. Foto: Skjermdump DeLorme

Kun ved et enkelt tilfelle feilet systemet, og da fordi Lars glemte å skru på enheten etter et batteribytte på en av sjekkpunktene han var innom. Ut over det gav InReach både oss i redaksjonen og Lars en trygghet når han var ute å gikk i til tider svært ulendt terreng.

I tillegg til å tracke posisjonen hvert tiende minutt, satte vi opp en av knappene på InReach’en slik at Lars trykket på denne for å gi beskjed når han slo leir. Dermed fikk vi beskjed om at nå hadde han slått seg til ro, og at det ikke hadde inntruffet en ulykke selv om det ikke kom nye meldinger om bevegelse.

Programleder Anne Rimmen sjekker Lars Monsens posisjon på en iPad. Foto: Marius Arnesen / NRK
Programleder Anne Rimmen sjekker Lars Monsens posisjon på en iPad. Foto: Marius Arnesen / NRK

Fra villmarka til TV

GPS-trackingen av Lars er en viktig del av serien «Monsen på villspor» og seerne får gjennom programmene mulighet til å være med å gjette underveis på hvor i Skandinavia Lars befinner seg i hver episode.

TV-grafikk basert på GPS-tracket. Foto: NRK
TV-grafikk basert på GPS-tracket. Foto: NRK

Etter hver episode ble GPX-trackene lastet ned fra web-grensesnittet til DeLorme, og brukt i TV-grafikken som i løpet av programmet viser hvor Lars befinner seg. Grafikken på TV er derfor svært lik den faktiske ruta som Lars valgte, og gir derfor et meget realistisk bilde av både tiden Lars brukte, og hvordan har, som den erfarne turmannen han er, velger å gå i terrenget.

«Monsen på villspor» ser du på NRK1 klokken 19:55 fem lørdager framover. Serien kan også selvsagt ses på NRK Nett-TV.

Screen Shot 2014-03-20 at 16.03.00

34 kommentarer

 1. Siden dere har flere radioamatører i staben på NRK så kunne dere benyttet APRS løsninger for å tracke Monsen. F.eks vil jeg tro polaric tracker vil kunne vært ett godt alternativ. Man kunne utplassert digipeatere for å oppnå ønsket dekning for aprs tracker i området.

  Svar på denne kommentaren

  • Lars Henrik Jensen (svar til Ole)

   Dessverre så er APRS ikke så veldig bra å kjøre tracking på, jeg er radioamatør og kan stå stille og se at APRS er på villspor med bevegelser mange hundre meter unna der jeg faktisk er på en plass. Ellers ville nok NRK satset på APRS dersom den hadde vært stabil nok til proff bruk. Her teller sikkerheten og nøyaktig tracking i øverste hylle og det hadde vært surt om redningspersonell hadde blitt sendt 4 mil unna der man faktisk er….

  • Dette var et skikkelig tåkesvar. Det er masser av grunner til å velge DeLorme enheten fremfor APRS i en slik setting, men APRS fungerer helt fint. Det kringkaster kun de data du sender inn, i dette tilfellet GPS. At du ikke har korrekte GPS signaler i ditt tilfelle har ikke noe med ARPS å gjøre. Jeg har brukt APRS i mange sammenhenger (blant annet søk sammen med politi og redningssentral) og det fungerer utrolig bra, bare en har rett utstyr – riktig konfigurert. 73.

  • Solo (svar til Ola D)

   Det lurer jeg også på og grunnen til at jeg kom inn på denne siden. Svar mottas med stor takk! 🙂

 2. Spennede å lese! Som orienteringsløper og geomatikkstudent er det morsomt å se trackingen til Lars, litt som sakte-TV sitt svar på vanlig Orientering.

  Artikkelen sier at «Pieps Global Finder er deres forsøk på å lage en GPS tracker som bruker IRIDIUM-satellitt-systemet for å både posisjonere og sende meldinger om hvor den befinner seg.» Men har Iridium støtte for posisjonering? Det kan godt hende at den brukes til å laste ned data for å hjelpe GNSS delen av enheten, men at den bruker iridium, og ikke GPS, GLONNAS, Galileo eller lignende, for å finne posisjonen, kan vel ikke være riktig?
  Og dersom den gjør det, så vil den jo ikke være en GPS tracker, fordi den ikke har noe med GPS systemet å gjøre.

  Det er mulig alt sånt allerede er produsert, men det kunne vært fint med en mer lettlest indikasjon av tilbakelagt distanse i grafikken, f.eks «antall hele Km gjennomført i dag».
  Gleder meg til neste lørdag!

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Eirik)

   Heisann Eirik og takk for kommentar!

   Du har helt rett. InReach bruker selvsagt GPS til å posisjonerer seg, og Iridium til å kommuniserer med omverdenen 🙂

   Ser at det er litt dårlig presisert i artikkelen, så det skal fikses.

 3. øystein nilsen

  Digget den første episoden, og den inspirerer veldig! Håper det blir vist enda flere klipp i de neste episodene der Lars ligger og slapper av i teltetleiren. Det gir skikkelig tur følelse og glede !

  Svar på denne kommentaren

 4. Hans-Olav Aarflot

  Bra program. Jeg liker den type underholdning og friluftsinteresser ellers i året også. Går mye på tur selv i egen regi og da gjerne i 14-dager i slengen .Håper mange får lære mye av Monsen på villspor.

  Svar på denne kommentaren

 5. Rasmus Enemark

  Hej Marius Arnesen
  Tak for fedt program! Vi er også mange fra Danmark der følger Lars Monsen.
  Det kunne være sjovt hvis I kunne lægge hans pakkeliste ud til os der følger ham hver lørdag. Hvor mange kilo slæber han mon på? Og tager han ekstra meget med fordi han er sponsoreret af nogle teltfirmaer og andre?

  Svar på denne kommentaren

  • Håvard Jenssen (svar til Rasmus Enemark)

   Hei Rasmus
   Takk for innspill, vi tar det med oss videre til en evt ny runde. Sekken veide 17-20 kg på turene, avhengig om han hadde med seg telt og primus, og hvor mye mat han fikk i sekken.
   Og, nei, ingen sponsing her! Alt av utstyr er enten hentet fra lageret eller kjøpt inn for anlendingen.

 6. Ida E.N.Hvoslef

  Hei,

  Jeg ser dere har lagt ut kartet som viser hvordan Monsen gikk i det første programmet. Jeg har lett, men ikke funnet kartet for den andre episoden, hvor han gikk i detalj.
  Det kan være jeg ikke har lett nok, men det hadde vært artig å kunne studere områdene mer nøye i etterkant hvor han gikk. Dette viser jo ganske for mange ukjente steder og uansett spennende å se hvor forskjellig terreng og vegetasjon arter seg for de forskjellige områdene.
  Har NRK-beta eller ordinær NRK noen mulighet til å få lag ut dette ??

  Svar på denne kommentaren

 7. Jon Carlstedt

  Yo!
  Hvor mange kameraer er serien filmet med? Er det noen som er med Lars, evt. sirkler rundt ham? Eller fotograferer han virkelig alt selv? I episode 3 krysser han f.eks. en elv med kameraet stående igjen, går Lars tilbake og henter kameraet etterpå eller hvordan gjør dere?

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Jon Carlstedt)

   Hei Jon!

   Serien er i utgangspunktet filmet med flere ulike kamera, litt avhengig av i hvilken setting vi er i.

   Det er ingen som er med Lars. Han filmer alt han gjør selv. Når han i episode 3 krysser en elv, setter han først opp kameraet, krysser elva og å så gå tilbake over elva for å hente kameraet.

   De eneste gangene vi filmer Lars er når Anne og Trond spionerer på ham på de ulike postene for å se hvordan det går med ham.

   I tillegg bruker vi endel GoPro kameraer som vi monterer på de ulike båtene Lars bruker. Disse starter han selv når han kommer fram og skal starte båtturen.

 8. Hei.
  Hvilken tarp var det Lars brukte i siste program? En rød en..
  Ville også gjerne visst hvilken sovepose og telt han hadde med seg. En generell pakkliste hadde vært gøy og sett 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Torbjørn)

   Hei Torbjørn!

   Lars brukte en tarp fra Hilleberg, men det finnes også en billigere (og litt tyngre) versjon fra Helsport.

   Soveposen må jeg nesten sjekke opp.

   Innspill om en generell pakkliste tas med inn i eventuell ny runde 🙂

   Takk for innspill og spørsmål.

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Arild)

   Hei Arild.

   Lars har ikke kamera montert på kroppen men bruket et Sony NX70 som han holder i hånden både når han filmer seg selv og omgivelsene rundt seg.

 9. Som geografistudent med en sterk interesse for kart og orientering likte jeg serien veldig godt. Men jeg skulle gjerne hatt litt mer informasjon om hvordan kartene som Monsen brukte ble laget.

  Svar på denne kommentaren

  • Håvard Jenssen (svar til André)

   Hei Andrè.
   Vi tok utgangspunkt i et digitalt kartgrunnlag, og bearbeidet det videre i bl.a Photoshop. Dermed stod vi fritt til å fjerne all informasjon vi ikke ville ha med. Målet var at kartet ikke skulle avsløre hvor han befant seg, og samtidig være mulig å orientere etter. Vi opererte med en ekvidistanse på 100 meter på noen kart, og på kartet fra Härjedalen fjernet vi all informasjon, utenom vannveiene og enkelte myrområder. Det var her han måtte navigere uten kompass, og han brukte vannveiene som referanser. Det som gjorde denne turen ekstra vanskelig var at han heller ikke hadde noen høyder tegnet inn.

 10. Hei !!! Det er en ting jeg har lurt på når jeg har sett på programmene. Det er jo litt juks med ting Trond og Anne sier og også med tanke på at Trond befinner seg på samme sted som Monsen på dem siste postene men allikevel klarer og komme seg til mål før han. Hvordan klarer han det ?? tenkte spesielt på Lomsdal-Visten ?? Også er det et program der Monsen orienterer seg i myr-terreng og tror han kommer til et vann som han trodde han lå ved,så sier Anne og Trond at han tror han ligger ved det vannet,hvordan vet dem det at Lars tror det ?? Har dem kontakt med han underveis da ?? siden dem vet at han tror han ligger ved det vannet ??

  Svar på denne kommentaren

 11. Hei !!! Det er en ting jeg har lurt på når jeg har sett på programmene. Det er jo litt juks med ting Trond og Anne sier og også med tanke på at Trond befinner seg på samme sted som Monsen på dem siste postene men allikevel klarer og komme seg til mål før han. Hvordan klarer han det ?? tenkte spesielt på Lomsdal-Visten ?? Også er det et program der Monsen orienterer seg i myr-terreng og tror han kommer til et vann som han trodde han lå ved,så sier Anne og Trond at han tror han ligger ved det vannet,hvordan vet dem det at Lars tror det ?? Har dem kontakt med han underveis da ?? siden dem vet at han tror han ligger ved det vannet ?? ???

  Svar på denne kommentaren

 12. Ane Marthe Grødal

  Hei!

  Jeg har et par kompiser som skal kjøre jorda rundt i en Lada Niva (les mer på kakanchik.blogspot.no/), starter denne mnd! De bruker Iridium 9555, og vi har i dag testet en tjeneste på MailAsail. Vi skal legge dette kartet inn på en blog, men sliter litt med å få bare kartet, ikke en link til hele siden (vil helst bare ha bevegelsesruta). Er det kanskje noen her som har erfaringer med dette?

  Svar på denne kommentaren

 13. Oppsummering NZ 2015 | New Zealand 2015

  […] på NZ, og spesielt i busjen, så vi hadde med oss en InReach SE (kjøpt etter anbefaling fra NRK), en satelittdings med to-veis kommunikasjon. Koblet opp mot en app (Earthmate) fungerte den godt […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.