nrk.no

Len deg tilbake og se 1000 års endringer av Europas grenser

Kategorier: Internett & Video


Landegrenser har vært i stadig bevegelse gjennom historien. Men av og til kan det være vanskelig å forstå disse endringene i ren tekstform, da kan man ønske seg et kart som viser endringene over tid – for eksempel om man vil være bedre rustet med noe av den geografihistoriske bakgrunnen for situasjonen mellom Ukraina og Russland.

Så da Alexandra sendte oss et animert europakart fra LiveLeak virket det veldig aktuelt å dele det med dere:

EDIT: Kartet vi opprinnelig lenket til er fjernet (vi vil gjette at rettighetsårsaker ligger bak), så vi har erstattet det med et som viser selve historien, men der årstallene dessverre ikke ligger oppå. Men dere får ihvertfall se NOE.

Kartet er en variasjon over en tidligere versjon som ikke hadde innlagte årstall (tallene som er lagt på viser at det nok ikke er nøyaktig 1000 år som pløyes gjennom).

EDIT: Årene som tikker er lagt på i etterkant for å gi en pekepinn på hvor man er i historien; han som har lagt dem på skriver at f.eks. slutten på 2. verdenskrig treffer litt dårlig, så man må tenke på årstallene som periode mer enn eksakte år.

Men: Er det ikke deilig når man kan føle seg litt klokere på drøye tre minutter? 🙂

33 kommentarer

  • misiok (svar til Stian)

   Det skar seg flere ganger.

   Man kan se Hertugdømmet Warszawa (1807-13) allerede i 1794, et år før den siste delingen av det kjempestore Polen-Litauen samveldet (i klipet kalles kun for Polen helt siden 1600-tallet). ;-D

   Siden grensene flyttes pga. enkle okkupasjoner så burde Moskva være innen polsk-litauiske grenser tidlig på 1600-tallet.

   Flott idee, men krever mye mer arbeid. 🙂

 1. Anders Hofseth (NRK)

  Har lagt inn en liten korreksjon i teksten – årene er lagt på i etterkant og han som har gjort det er åpen på at han ikke har truffet nøyaktig – bl.a. slutten på WWII – takk for at dere passer på 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • misiok (svar til Patrick)

   En stor del av grensenes utviklin var faktisk fredlig politikk, unioner og dynastisk ekteskappolitikk. På 1300-tallet vokste Polen seg på lave skatter, og senere pga. ekteskap. Østerrike ble flink på det siste og. Det er ikke bare krig som utgjør endringer.

 2. Skjønner at kartet er under lupen og forbedres hele tiden. Er det pga. plassmangel at Norden er kappet av under beltestedet? Vi som bor mye lenger nord vil så gjerne ha hele Norden med, for interessen her oppe for landegrensene gjennom de siste 1000 år er meget stor – mye pga. grenseløse sammensmeltinger av nordboere gjennom tidene. Kanskje et eget kart for Nord-Europa?

  Svar på denne kommentaren

  • Konstabel Larsen (svar til Aimoka)

   For å svare på dette: Slike kart ser du titt og ofte.
   Det er fordi alt nord for Stockholm er av absolutt ingen interesse for noen.
   Eneste grunnen til at Norge er med er at en liten del av det er på breddegrad mellom Køben og St.hlm.

   Danmark og Sør-Sverige er der Europa slutter for de fleste.
   Resten er ødemark. Hele Norge inkludert. Oslo er en patetisk småby i den større sammenheng.

 3. Det var jeg som laget originalen av de to videoene i sin tid, men produsenten av kartprogrammet (Centennia) la inn en copyright strike hos YouTube så videoene ble utilgjengelige der. (Dette var etter videoen hadde fått oppmerksomhet bl.a. på Reddit.) Her var man av den gamle skolen og så ikke nytten av gratisreklamen.. Jeg kappet Norden fordi det strengt tatt ikke skjedde kjempemye der i forhold til på kontinentet, for å få litt mer zoom. (Men det skal legges til at årstallene i hvit skrift nederst er ikke fra min versjon, det er det noen andre som har lagt til senere.)

  Svar på denne kommentaren

 4. Frode P. Bergsager

  Leter man litt på YouTube finner man flere andre animerte kart, både Europa og andre områder.
  Håper slike kart blir en del av pensumet i historietimene i skolen, de er en kjapp måte å visualisere det man leser i pensum.

  Svar på denne kommentaren

 5. Store endringer ja, det er noe vi har måttet leve med. Det er jo kanskje bra at ikke alle folkeslag gjøre det samme som palestinerne, og krever at grenser fra fjern fortid skal gjenopprettes, og at de selv har et selvsagt krav på å kunne bosette seg der deres forfedre en gang skal ha bodd…

  Svar på denne kommentaren

 6. For en gammel mann gikk dette i hurtigste laget. Kan man på noen måte sette ned hastigheten på presentasjonen. Jeg har tid til rådighet. I hvert fall flere ganger tre minutter.
  Mvh

  Svar på denne kommentaren

 7. Interessant video, men det desidert beste hadde vært et interaktivt kart, som man kan bla frem og tilbake på etter eget ønske. Det har jeg håpet at noen skal lage i lenger tid nå. Kanskje finnes det alt??

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Anders)

   Ja. Det opprinnelige kartet var fjernet. Har lagt inn et alternativt et (viser dessverre ikke årstall). Takk for at du sa fra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.