nrk.no

Spill: Gjett hvor i verden du er

Kategori: Spill

Skjermskudd fra Geoguessr

NRKbeta liker BBCs det Google Street View-baserte geografispillet Geoguessr

Vi snakker ikke om et splitternytt spill, det kom i desember 2013 ble lansert i mai 2013, får vi vite av Even i kommentarfeltet, men det var såpass gøy at vi deler uansett:

Hvor i all verden er jeg havnet nå?

Geoguessr er et spill der du skal gjette hvor i verden du er, utifra bildene du ser. Du blir plassert etellerannet sted på kloden i Street View, og må så gjette deg frem til hvor du er ved å plassere en nål på kartet. Det er lov å rusle rundt, se seg om, og se om du finner ting som kan gi deg noen clues om hvor du er. Vil du gjøre det vanskeligere er det også mulig å sette tidsbegrensning. Men i utgangspunktet kan du bruke så mye tid du vil. Når du har gjettet får du opp et kart som viser hva du gjettet, hva som var riktig og avstanden mellom punktene. Etter å ha gjettet på 5 steder får du en score og mulighet for å utfordre venner.

Verden er stor

Vi havnet ganske mange ulike steder – på en bro midt i ingensteder, på en strand nordvest i England, inne i en butikk for italienske biler i Tyskland, på landeveien i Australia… Det er nok av utfordringer og nok av små clues å finne.

Skjermskudd fra spillet
Skjermskudd fra spillet

Det NRKbeta synes var lærerikt (utover det herlige ved at man kan lage et såpass underholdende spill basert på Google Maps-tjenesten), var at det er så mange likheter mellom hvordan steder på samme lengde/breddegrad ser ut, f.eks. Alaska og Norge. Så da må man lære seg hvordan veiskilt ser ut, se om det er høyre- eller venstrekjøring, gjette utifra biltyper osv.

Geoguessr er rett og slett et spill for mange ulike typer nerder.

EDIT: Spillet er ikke BBC-utviklet som vi først trodde, Wikipedia sier det er svenske Anton Wallén som står bak – han sier selv at det er et eksperiment for å utforske the possibilities that the Google Maps API v3 offers and create a simple but immersive game.

Det ser ut til at han videreutvikler originalspillet og på Geoguessr Beta går det an å spille USA-versjon, Sverigeversjon osv.

Del gjerne poengsummene deres i kommentarfeltet – og si fra om dere finner noen smarte tricks som kan hjelpe andre til å bli bedre på gjettingen.

17 kommentarer

 1. Tor Livar Flugsrud

  Spilte dette litt for noen måneder siden, men det tok så mye tid da jeg ikke kunne gi meg før jeg hadde funnet alle stedene på meteren (noe som kunne ta litt tid når man for eksempel havnet i utkanten av en russisk by).

  Som alltid finnes det en relevant XKCD om saken:

  Svar på denne kommentaren

 2. Håvard Lundberg

  Inspirert av dette spillet lagde vi en lignende geo-quiz der målet er å finne ut hvordan et tilfeldig sted i dag (via Google streetmaps) så ut før i tiden.

  Applikasjonen henter historiske bilder gjennom APIet til Digitalt Musuem, som har mer enn 80 000 poster med geografiske koordinater. Den ble utviklet i løpet av et hackathon med fokus på åpne data fra kultur- og natursektoren i Norge og har derfor noen begrensinger, men viser hvor lett det er å ta i bruk åpne datasett.

  Applikasjonen er tilgjengelig på http://www.hista.gr om noen har lyst til å teste ut geografi- og historiekunnskapene sine!

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Even Alander)

   Takk, Even – har justert artikkelen! Og lagt til lenke til beta-avdelingen, der du også kan spille innenfor noen enkeltland.

  • marius eriksen (svar til Davide)

   Beklager, men med så mye poeng mistenker jeg sterkt at du jukser (eller så hadde du j*vla flaks med bildene, jeg ser du slapp unna den russiske landsbygda)

   Etter å ha spilt en stund er min beste score rundt 12500. Litt av poenget (syns jeg) er å ikke bruke google/wikipedia i en annen fane. Mye tøffere å kun bruke det du ser i bildet og gå litt rundt i landskapet. For ekstra spenning skrur jeg ned tida til 20 sekunder 🙂

  • Så ikke noe sted ad det ikke var lov å bruke Google … 😉 … og hvis man definerer det som juks da juksa jeg 😉 …. var for de meste mindre enn et par hundre meter fra riktig sted.

  • marius eriksen (svar til Davide)

   ok, jeg ser nå at det er fullt mulig, bare å ta seg tid. Jeg hadde utrolig flaks en runde og fikk 2 i Sverige, 2 i Norge og den siste i Polen. Klarte da å få 24984!! (på betautgave er 25000 maks) og ja, jeg tok skjermdump av resultatet 🙂

   Hvis jeg kan ta meg tida til å gå langt bortover veien til jeg finner en større by jeg kjenner igjen er det gjort. Da er det bare å sirkle seg inn på akkurat den veistubben og få makspoeng. Problemet er at da kan en runde ta en times tid. Ikke så greit å gjøre slikt på jobben…

   Tips til kontorlandskap: Lag en challenge med 1 minutts begrensning. Send rundt linken og få 5 minutt med geoguess. Taperen spanderer første runde på lønningspils.

 3. Dette var helt utrolig gøy! Er litt geografinerd og leste atlas for moro skyld da jeg var liten. Men vanskelig uten å kunne Google – med Google klarte jeg 27132, uten klarte jeg akkurat 11313, men var heldig og havnet rett ved Seoul int. flyplass. Verre med kornete bilder fra landsbygder uten leselige skilt…

  Fun fact – fikk samme hotell ved en bro i Botswana to dager på rad.

  Svar på denne kommentaren

  • Cecilie (svar til Cecilie)

   23294 uten å Google. Ganske fornøyd med det. Fant et nedblåst veiskilt etter mye leting i nord-Finland, kjente meg igjen i Noosa Heads, fant nok et veiskilt i sydlige Australia, tippet sånn halvveis riktig på fransk landsby og beregnet avstander sånn halvveis i Polen. Heldig runde!

 4. Noe må være galt, da det ble påstått stedet var på Nord-Koreas østkyst. Fra Google Maps Street View får jeg ellers ikke tilgang i det landet. Er geoguesser priveligert og modige mon tro..

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.