nrk.no

Pia Elise og Vildes praksis i NRK så langt

Kategorier: Journalistikk & NRK

Pia Elise Solvik Dahl, Anne Lindmo og Vilde Bratland Erikstad

To 17-årige jenter har nå vært i NRK i to uker, etter å ha levert en uvanlig søknad om praksisplass.

Et tilbud vi ikke kunne si nei til

Før jul fikk NRK en søknad det var vanskelig å si nei til: Pia Elise og Vilde fra Hadsel Videregående skole i Vesterålen hadde laget en hel film om hvorfor de gjerne ville ha praksis hos oss.

Så Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ønsket dem hjertelig velkommen til NRK, og etter at vi hadde funnet ut hva jentene hadde lyst til å gjøre i praksisperioden, fikk de dette tilbudet om praksisplass via Skype:

http://www.youtube.com/watch?v=YJ4uAxxtMcQ

Uventet

“Da vi la ut filmen på YouTube så bare – vi trodde ikke det skulle skje noe, men – det sa liksom pang og så var det overalt. Vi ble ringt av radioer og aviser og alt. De to dagene der var vi over hele Vesterålen. Det var helt sykt. Folk som kommer på butikken og bare Å, den er så bra den filmen dokkers.

Noen sa vi burde være kreative, så fikk vi kanskje praksis

Klassen vår var nok litt lei av oss – men de var jo glade på våre vegne, herregud – og lærerne var veldig glade.”

Første dag med adgangskort
Første dag med adgangskort

Og nå er de altså her

Jentene har vært hos NRK på Marienlyst i Oslo siden forrige mandag. Da NRKbeta snakket med dem var de nettopp ferdige med uken i Lindmo-redaksjonen og igang med å lage reportasje for Sporten, der de er uke 2 av praksisoppholdet. De lager også en videodagbok som vi kommer med her på NRKbeta så snart den er ferdig.

Jentene ønskes velkommen av Anne Lindmo, Stine Traaholt og Aage Wolff
Jentene ønskes velkommen av Anne Lindmo, Stine Traaholt og Aage Wolff

Vi tok en prat med dem om hva de har sett og lært så langt:

TV er forberedelse

Det har dukket opp noen overraskelser underveis, som man kanskje ikke kan gjette seg til om man best kjenner TV-programmer fra sofa-siden:

“Vi har vært med og sett alt de har gjort, hvordan de bygger opp programmet sitt. Vi ble overrasket over at alt ble planlagt så til punkt og prikke, hvor mye jobb det er med det.”

Har vært med

Anne og Stine går gjennom lørdagens gjester i sesongplanen
Anne Lindmo og Stine Traaholt går gjennom lørdagens gjester i sesongplanen

“Vi har fått være en del av Lindmo, vi har ikke bare stått på sida”, sier jentene “men har vært med på research og diskutert gjester”.

Skuespilleren Stellan Skarsgård var en gjest redaksjonen jobbet for å ha med i sendingen “Vi fikk i oppgave å begynne på det intervjuet. Da ble vi faktisk veldig imponert, for vi kunne jo ikke det så godt”. Dessverre gikk det ikke i orden at han kom, “men det var en veldig fin øvelse at vi fikk gjort det; på bare noen dager fikk vi jo lært hvordan det skulle være.”

Pia Elise og Vilde med Fantorangen

Research research research

Mengden research var noe av det de ble mest overrasket over: “De jobber så grundig. Det er ikke bare sånn at de setter opp enkle spørsmål hvor kommer du fra, hva har du gjort, de vet jo ALT om personene som skal komme. Det visste jeg ikke i det hele tatt.”

Gjennomgangsmøte før sending
Gjennomgangsmøte før sending

Jentene sier at det de kanskje får mest nytte av er det de har lært om research, og hvordan man intervjuer folk. “Men alt vi har vært med på har vi lært noe av ved å være med helt fra starten til sluttresultatet”.

Før redaksjonen skypet med jentene om praksisplass, fryktet programleder Anne Lindmo at disse ungjentene ikke ville ane hvem hun var. Jentenes reaksjon i videoen over viser vel at hun ikke hadde så mye og frykte. Etter praksisuke får både hun og redaksjonen gode skussmål: “De var veldig imøtekommende, vi fikk være med på alt de gjorde. Og hun er jo ei så rå dame – kjempeartig å være i lag med. Så vi trivdes veldig.”

Gøy og inspirerende

Og Anne Lindmo selv har også satt pris på jentene. Til NRKbeta sier hun: «Pia og Vilde er jenter som har skjønt hva som skal til: Man må ha tillit til egne evner kombinert med beinhard vilje til å lære. Det er vanvittig gøy og inspirerende å ha elever og studenter i redaksjonen – dessuten skjerper det oss, ferskingenes blikk og spørsmål gjør oss mer bevisst på våre egne arbeidsmetoder og hvordan vi løser oppgavene. Jeg sier takk for besøket – og er helt sikker på at vi sees igjen.»

A-laget

Pia Elise og Vilde med en god gammel NRK-ansatt
Pia Elise og Vilde med en god gammel NRK-ansatt

En ting vi som har jobbet i NRK i årevis glemmer, er at nordmenn flest ikke stadig møter ministre på vei inn eller Tore Sagen i kantinen. Vilde sier: “Det er litt rart å være inni NRK, slik det er presentert på TV og på nettet – det er så fjernt fra hvordan hverdagen vår egentlig er. Jeg har aldri sett en kjent person før. Så det rareste jeg har opplevd, er vel å være en del av det. Man møter så mange kjente folk, og de er helt normale – det er litt rart egentlig.”

Over til sport

Befaring i Sporten med Janne Fredriksen
Befaring i Sporten med Janne Fredriksen

Nå som første halvdel av praksisen er over, er jentene over i Sporten. “Det blir veldig spennende, for det er så masse – det er så bredt felt, vet ikke helt hva vi kommer til å gjøre. Hun sa jo at vi kunne være med på litt av hvert; både radio, OL-studio, nettsider, så det var mye vi kunne bli med og se. De tenkte vi kunne skrive på Facebook hva folket mener at vi burde gjøre, og legge ved videoen vår, og se hva slags forslag de kommer med.”

Hos Kringkastingssjefen

Da Kringkastingssjefen ble intervjuet på radio om praksiselevene i høst, inviterte han jentene til sitt kontor når de kom til Marienlyst.

Pia Elise tar bilde av dørskiltet til Kringkastingssjefen
Pia Elise tar bilde av dørskiltet til Kringkastingssjefen

“Jeg synes det var kjempekult å møte ham. Det var selvfølgelig litt skummelt, fordi han er liksom kongen i NRK. Men han var en veldig grei og hyggelig mann – han tok oss godt imot … herregud – vi fikk jo boller og brus!

Thor Gjermund, Pia Elise og Vilde
Thor Gjermund, Pia Elise og Vilde

Han var interessert i hva vi synes om NRK, og hva han kunne gjøre for å få det til å bli bedre, hvordan vi mente NRK kunne bli bedre for ungdom.

Det var litt skummelt at han spurte, var litt redd for å si noe feil. Var litt uforberedt. Jeg fikk litt følelsen av å være oppe til prøve i mediefag, fordi det er sånne spørsmål: Hva ville du gjort for å forbedre… Det er litt vanskelig å komme med forslag til hvordan NRK kan bli bedre for ungdom sånn [knips]

Pia Elise, Vilde og Thor Gjermund
Pia Elise, Vilde og Thor Gjermund

Men det var dritkult – å ha møtt sjefen i NRK.”

Hva bør NRK gjøre?

Pia Elise og Vildes oppskrift for å treffe ungdom bedre er: “Omprioritere innhold, tenke litt utenfor boksen. NRK er litt A4 – men er blitt bedre i forhold til hva det var før. P3 og NRK3 er ganske ungdomsrelatert.

…og få fram at innholdet til NRK ikke bare er for voksne, for det er sikkert mange som tror det, selv om det ikke er sånn.”

5 kommentarer

 1. Elsa Burkeland

  Synes det er fint at ungdom får lære om media, men jeg er som eldre menneske ikke enig i at ungdom er nedprioritert i sendingene. En egen kanal for unge, musikkprogrammer med mest for dem under 30, rap er jo ikke eldre folks musik og folk har forskjellig smak. Se på programmet fra 1814 Eidsvoll: Nesten bare unge ble iintervjuet og som opptrådte. Overfokus på unge med annet opphav og framtiden. Vår felles historie og erfaringer fra det som har skjedd, f.eks. Den friheten som vi fikk oppleve i 1945 hørte vi ingenting om. Er ikke eldre enn at jeg var 16 da Presley kom, likevel måtte vi finne oss i program med Book Jensen og Husker du? Opplevde Beatles i tjueåra, og er Springsteenfan, er ikke salmesang og strikkepinner som gjelder her ennå. Liker godt krim, og dokumentarer, men synes underholdningen ofte er litt vel mye trakkasering og ironi, og av og til veldig slitsom og masete. Sjølsagt mye godt og. Alle aldergrupper har forskjellig smak.

  Elsa Burkeland født 1939

  Synes og detver synd at mine foreldres og besteforeldres historie og liv blir glemt. De var faktisk unge de og en gang.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Ove Strand (svar til Elsa Burkeland)

   Jeg er ikke mer enn 42 men jeg kunne ikke vært mere enig. Spesielt den jubileums-serien er det veldig mye som skulle vært annerledes eller i flere episoder.

 2. Bjørn Ove Strand

  Dette blir spennende. For en fantastisk mulighet de to jentene har nå til komme seg videre inn i arbeidslivet med noe de selv brenner for. I mediabransjen er det nesten uendelig av muligheter hvis en litt kreativ.

  Svar på denne kommentaren

 3. Ayla Vinje Fagerland

  Trist da, at regjeringen legger medielinjen ned… Med unnskyldningen at de «legger den ikke ned, bare fjerner noen få timer», vel fra nesten 30 til 5 medietimer i uken ser jeg på som å legge ned.
  Jeg går 2. året media og stortrives, det er sund at Norge bestemmer seg for å ta bort linjen i påskudd om at den er unødvendig.
  Legger til leserinnlegget jeg skrev om saken: facebook.com/ernasolberg/posts/10152133328086832

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.