nrk.no

Mange av NRKs nyhetssendinger vil være utilgjengelige på nett fra utlandet under OL

Kategorier: Nett-tv,NRK & TV

Dead Air av smokedghost på Flickr CC BY-NC-SA

I perioden de olympiske leker pågår kommer mange av NRKs nyhetssendinger til å være utilgjengelige fra utenlandske IP-adresser.

For første gang i historien er det TV 2 og ikke NRK som har TV-rettighetene til OL.
IOC – den internasjonale olympiske komiteen – selger rettighetene land for land over mesteparten av verden, derfor legger de stramme rammer for bruk av bildene.

NRK har fått rettigheter til å vise korte klipp fra OL-sendingene. Men NRK har ikke rettigheter til å vise video fra OL i Sotsji til personer som befinner seg i utlandet. Vi har heller ikke lov å publisere video på nett med arkivbilder fra tidligere OL.

I OL-perioden kommer sikkert NRKs nyhetssendinger til å vise glimt fra hendelser som vurderes å ha nyhetsverdi. Derfor kommer vi til å lage en spesiell utgave av Dagsrevyen for nordmenn i utlandet, der OL-innslagene er sladdet vekk. Øvrige nyhetssendinger kommer til å bli geoblokkert i tv.nrk.no for å oppfylle vår avtale med IOC.

Dette betyr:

• Alle on-demand utgaver av nyhetssendinger (timesnyheter, Dagsrevyen, Kveldsnytt osv) vil bli geoblokkert, og kan kun spilles av for personer som befinner seg i Norge

• For personer i utlandet lages det en egen versjon av Dagsrevyen kl 19:00 hvor alle bilder fra Sotsji sladdes. Dvs det blir to utgaver av Dagsrevyen i perioden – en sladdet mot utlandet, og en komplett for de i Norge

• 18:40-DK-sendingene vil geoblokkeres i de tilfellene de har bilder fra Sotsji

Det blir ingen endring for direktekanalene – disse er av rettighetsårsaker allerede geoblokkert utenfor Norge.

22 kommentarer

 1. Kjøre reporter i Sotsji–OL.
  Spar oss lesere fra komentarer som inneholder ordet SINNSYKT . Eks. Sinnsykt bra. Sinnsykt lykkelig. Bare sinnsykt. Sinnsyk sliten, men sinnsyk sterk innspurt………… Sinnsyk sliten nå!
  Mvh
  Stein Vollan
  S.U.

  Svar på denne kommentaren

 2. Nrk.no er bare tragisk for personer med utenlandske IP-er. Haugevis av nyhetssaker med video er ikke mulig å se, direktevisning er ikke mulig å se og nett-tv er ikke mulig å se. Greit nok at Nrk ikke har rettigheter til å vise serier de kjøper, men f.eks. direktesendinger under brannene i Trøndelag var ikke mulig å se på Nrk.no, mens det var uproblematisk å se på Tv2.no. Når problemene åpenbart ikke skyldes rettigheter, hva er så greia? Latskap? Inkompetanse? Eller skal vi bare putte det inn i den gode gamle sekkeposten «manglende ressurser»?

  Strengt talt kommer jeg ikke på noen annen nettside i forbifarten hvor så mye redaksjonelt stoff er blokkert for «utenlandske» IP-er. Hvorfor kan BBC og TV2 vise saker Nrk ikke kan?

  Svar på denne kommentaren

  • Svein O Larsen (svar til Jørn)

   Tror det er en blanding av latskap og inkompetanse, men de mangler vel sikkert en del ansatte.. For et par aar siden sendte de jo programmer som Dagsnytt 18/Aktuelt /Debatten etc direkte men dette ble plutselig borte. Nu kommer de jo flere timer forsinket.
   Selv VG har jo mer direkte sendinger enn NRK.

  • Trond Johansen (svar til Jørn)

   Hei Jørn

   Normalt kan du se alle våre nyhetssendinger fra utlandet, disse finner du her: tv.nrk.no/programmer/nyheter. Og ja det tar litt tid å få dem publisert, ca 1 time (+/-) etter de er sendt.

   Her er list over alle program du kan se fra utlandet: tv.nrk.no/programmer/utland
   Vi blokkerer kun de programmer som vi ikke får kjøpt rettigheter til mer en Norge. Dette er veldig vanlig for TV-innhold da de selges geografisk. Fra NRK sitt ståsted ønsker vi å gjøre innholdet vårt bredest mulig tilgjengelig, men i en del tilfeller får vi rett og slett ikke lov.

  • Frode Evensen (svar til Kosmos)

   Hvis du ser på NRK på parabol fra utlandet så er vel ikke det lovlig. Hvis det er på kabel tv så har enten leverandøren en avtale med NRK eller så pirat-sender de NRK (noe som jeg har hørt er vanlig i Spania og Thailand)…

  • Stian Løtveit (svar til Frode Evensen)

   Hei, hvis det du sier er korrekt Må NRK skjerpe seg dramatisk mye når det gjelder rettigheter og tilatelser. for alvorlig talt da, er man en normann så er man en normann, og betaler man kringkastingsavgiften så må man jo kunne se på sendingen da + de snakker på norsk!

  • ingen som er litt mer datakyndig enn meg som kan være vennlig å svare på overnevnte forespørsel fra Terje Grimsrud ??? på vegne av den Norske utvandrete «gjengen» på filippinene.

   på forhånd takk….

   tilslutt ett spørsmål til ansvarshavende på NRK , når er «normale sendinger tilbake på nett og hvor på NRK sine sider finner man dem ????

 3. Frank Roald Wolf

  HEI DETTE ER RETT OG SLETT TRAGISK FOR DE CA 50.000 UTVANDREDE NORSKE BORGERE SOM BOR I UTLANDET .

  JEG HAR VÆRT I KONTAKT MED NRK TIDLIGERE VEDR AT DE SENTE 2-3 DAGER GAMLE NYHETER , OG FIKK UTROLIG NOK ETT TILFREDSTILENDE SVAR FRA DEM , HÅPER DET GÅR ANN Å SE DAGSREVYEN OG ANDRE PROGRAMER PÅ NETT EN GANG I FREMTIDEN…

  MED VENNLIG HILSEN F RANKULVEN , VIL JEG FÅ EN TILBAKEMELDING PÅ MIN FORESPØRSEL (I MIN LEVETID???? )

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Frank Roald Wolf)

   Hei Frank

   Normalt kan du se alle våre nyhetssendinger fra utlandet Det er kun i OL-perioden vi blokkerer pga rettighetskrav fra IOC. Du finner nyhetssendingene våre her: tv.nrk.no/programmer/nyheter

   Se også svaret mitt til Frank over, hvor vi lager en egen versjon av Dagsrevyen for utlandet.

 4. Jarl Håkon Pedersen

  Hei!
  Jeg har en utfordring. Både under OL og- når det ikke er OL. Nettilgangen på jobben går gjennom en server i Pittsburg, USA. Dette gjør det umilig å se programmer som «NrK ikke har rettigheter til å vise utenfor Norge»
  Dette er jo selvfølgelig litt kjassent da… Finnes det noen løsning på dette, slik at det blir mulig å se programmer NRK legger ut?
  MVH Håkon

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei

  Vi er en norsk familie i utlandet. Det er så vanskelig og forstå at vi ikke får lov til og se på norsk tv. Vi har kort, betaler fra fra norsk konto, men får ikke lov. Vi har vært ærlige om hvor vi bor, mens mange andre oppgir adresse i Norge og kan se.
  Hvis det er enkelte programmer kansje filmer som det ikke er rettigheter til, så kan vi vel se alt det andre. Vi ønsker primært og se det som skjer i Norge. Filmer kan vi se på andre kanaler.
  MVH Gerd

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Gerd Floden)

   Jeg er enig med deg i at det kan være vanskelig å forstå, Gerd. Det er ikke noe vi i NRK har bestemt, det skyldes at når vi kjøper rettigheter til å sende noe, så er det ofte bare rettighetene til å sende det «til folk som er i Norge» vi kjøper. Ordlyden i avtalene gjelder gjerne geografi på kartet, og ikke om man er nordmann, lisensbetaler, e.l. Dessverre.

   Jeg har forsøkt å forklare litt om hvordan visningsrettigheter fungerer i artikkelen Hvorfor program i Nett-TV går ut på dato. Artikkelen løser ikke kompleksene med rettigheter og hvordan de slår ut, men den forklarer forhåpentligvis hvorfor ting er som det er…

 6. Ofte ser man spørsmål ang se nrk sine program i utlandet. Kunne dette ikke løses enkelt med brukernavn og passord? Brukernavn kan være lisensnr og passord via bankid brikke. (Engangspassord fra bankid + personlig passord)

  Mvh Edwin

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.