nrk.no

En film vi gleder oss til: The Internet’s Own Boy

Kategorier: Film & Internett

Faksimile fra dokumentaren «The Internet’s Own Boy»

Over ett år har gått siden verden mistet en av de mest intelligente og prominente stemmene i kampen for et åpent og fritt internett. Etter en langvarig juridisk kamp mot det amerikanske statsapparatet, kom nyheten om at Aaron Swartz hadde tatt sitt eget liv.

I moderne tid er det nok ikke mange som har satt like store spor på nettet som Swartz. Som 14-åring jobbet han med å utarbeide RSS, som ble et av internettets mest brukte formater på 2000-tallet.

Et par år senere skapte han tekstformatteringsstandarden Markdown sammen med den kjente teknologibloggeren John Gruber. Markdown er fortsatt svært populær, og er inkorporert i mange forskjellige bloggplatformer.

Swartz’ største suksess var nok likevel det sosiale nyhetsnettstedet Reddit, som han var med å grunnlegge (Reddit slo seg sammen med Swartz’ selskap Infogami), og som senere ble solgt til Condé Nast (som blant annet eier Wired Magazine) for et ukjent pengebeløp. Etter oppkjøpet hoppet Swartz ganske kjapt av, og starter nettsiden watchdog.net.

I årene som kommer ble Swartz mer og mer opptatt av internettaktivisme, og kjempet en hard kamp for tilgjengeliggjøring av offentlig informasjon. Han bisto også i utviklingen av Creative Commons, en lisens vi i NRKbeta lenge har vært tilhenger av.

Hans hardeste kamp for frigjøring av offentlige data begynte i 2011, da en føderal domstol i USA siktet ham for innbrudd og tyveri av akademiske verk fra datasystemene til Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Nedlasting av dokumenter

Swartz hadde gjennom flere uker i 2010 lastet ned over fire millioner dokumenter fra MITs datasystemer – et datasystem som i utgangspunktet tok betalt for tilgang til informasjon som mange mente burde være gratis og fritt tilgjengelig.

Kampen mot Aaron Swartz har av flere blitt betegnet som en heksejakt, og i verste fall et justismord. En tiltale som i utgangspunktet omhandlet tyveri av forskningsdokumenter, ble ved hjelp av tvilsomme metoder og til dels uforklarlige koblinger utvidet til å omhandle nettsvindel og brudd på amerikansk datalovgivning. Strafferammen var opp til 35 år i fengsel, samt en bot på inntil én million dollar.

Den 13. januar 2013 bekreftet hans advokat at Swartz hadde tatt sitt eget liv, 26 år gammel.

Dokumentarfilm

Filmskaperen Brian Knappenberger, best kjent for dokumentarfilmen om Anonymous, har nå laget en film om Aaron Swartz’ liv, som debuterte på Sundance mandag. Se et intervju med Knappenberger nedenfor:

Arbeidet med filmen begynte kort tid etter hans død, og ble kjapt en veldig populær Kickstarter-kampanje. Se traileren her (8 minutter lang):

http://www.youtube.com/watch?v=3izOJ7zX5I0

Filmen tar for seg Swartz’ liv, hans juridiske kamp, og hans død. Filmen baserer seg tungt på intervjuer med kjente fjes, blant annet internettets far, Tim Berners-Lee, Cory Doctorow og Lawrence Lessig. I tillegg har Knappenberger fått god tilgang til arkivmateriale fra familien. Lanseringsdato er foreløpig ikke satt, men vi kan forhåpentligvis forvente å få sett filmen i løpet av våren.

Det er liten tvil om at Aaron Swartz var en mann som berørte mange, og bidro til store omveltninger i internettverdenen.

4 kommentarer

 1. Thomas Gabrielsen

  Veldig bra artikkel! Jeg er glad for at han blir husket.

  Slik jeg har forstått JSTOR/MIT-saken så hadde Swartz konto og lov til å laste ned vitenskapelige dokumenter fra JSTOR fordi han var ansatt som forsker ved Harvard. Han hadde av samme grunn tilgang til nettverket ved MIT. Det myndighetene i USA prøvde å ta ham for var at han hadde lastet ned så mange dokumenter samtidig. en.wikipedia.org/wiki/Aaron_Swartz#JSTOR

  Rett etter Swartzs selvmord delte en rekke forskere lenker til sine vitenskapelige artikler/presentasjoner/dokumenter under hash-taggen #pdftribute, som en hyllest til Swartz. Det ligger en samling her: pdftribute.net/

  Thomas

  Svar på denne kommentaren

 2. Husker den dagen jeg fikk vite om hans bortgang, og hvor forbannet jeg ble. Jeg visste av fyren i noen år fra før, etter å ha sett ham levere en appell angående informasjonsfrihet og farene ved å la private kommersielle krefter få ta seg for mye til rette. Dette var en idealist som også tilfeldigvis var lynskarp og opptatt av hvordan samfunnet og internett ville være også etter hans bortgang. En intellektuell kjempe med store tanker som fikk Suckerberg til å virke som en selvopptatt liten fratboy. Selvfølgelig kunne ikke de grådige kapitalistkreftene la ham være i fred, fordi ulikt visse andre med suksessprosjekter på internett, så kunne denne karens velvilje ikke kjøpes for penger og ære. For dette hadde han rett og slett for mye integritet. Nei, Swartz visste hva som foregikk og ville gjøre noe med det, noe som gjorde ham svært farlig. Da jeg fikk vite om hans død var det som om drittsekkene hadde vunnet, og jeg tviler ikke på at noen privilegerte selvopptatte pamper feiret den samme nyheten. Nå kunne endelig ødeleggelsen av nettnøytraliteten for alvor begynne, og suvereniteten til pampene sikres. R.I.P Aaron Swartz, de skal i det aller minste ikke få ført deg i glemmeboken.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.