nrk.no

Hvor langt er det igjen?

Kategorier: Design,NRK,NRKbeta & Webutvikling


Vi her i NRKbeta-redaksjonen har lenge snakket om at vi gjerne skulle hatt en bedre indikasjon på hvor langt det er igjen av en artikkel vi leser, sånn generelt på Internett.

Vi skrev i fjor skrev vi saken Hvor lang er egentlig denne teksten?, og fikk mange gode innspill fra dere.

Rune Bjerke tipset oss i en kommentar om hvordan New Republic håndterer dette:

Ser at New Republic har en sak som viser en rød linje øverst i vinduet etterhvert som du begynner å scrolle nedover i artikkelen. På mobil-enheter (eller om du skalerer vinduet til bittelite – siten bruker RWD) er det bare en 1px høy sak øverst.

Ofte er det umulig å anslå om det er ett, 20 eller 50 minutter igjen av en artikkel, eller om det er kommentarene i bunnen som gjør at den «ser lang» ut.

Med New Republic friskt i minnet har vi derfor installert pluginet WP Reading Time her på NRKbeta, for å forsøke å gi en indikasjon på hvor langt man er kommet i en artikkel, og i tillegg forsøke å regne ut gjenstående tid i minutter.

For oss er dette et «proof of concept»-forsøk. Vi synes det fungerer slik vi ville at det skulle sånn i utgangspunktet, men har lyst på både innspill, tips og triks fra dere.

På små artikler er vi foreløpig ikke helt fornøyd med nøyaktigheten, men på litt lengre artikler opplever vi at vi treffer ganske godt med både tid og indikasjon på når man er i bunnen av artikkelen. Vi har derfor satt det opp slik at tidsangivelsen nå først slår inn hvis artiklene tar over 3 minutter å lese.

artikler som tar lengre tid å lese enn 3 minutter (altså ikke denne) vil du få et felt ute til høyre som forteller deg hvor mye tid du har igjen.

indikatortid

Tid, Prosent eller ord?

Slik algoritmen er satt opp nå, beregner den at man leser 200 ord i minuttet. Vi er veldig usikre på om dette er et godt snittall, eller om dette bør justeres.

Vi tar i dag ikke hensyn til tiden man bruker på å se bilder eller se video, kun den tiden man faktisk leser.

Pluginet beregner nå antall minutter igjen. Er dette en god indikasjon, eller hadde det vært bedre med prosent? Eller Minutter i første halvdel av artikkelen og deretter prosent? Eller både prosent og minutter?

Mobil

Denne funksjonaliteten fungerer også på mobil. Her har vi imidlertid justert litt, slik at man slipper å ha tidsindikatoren scrollende nedover en såpass liten skjerm som de fleste smarttelefoner i dag byr på. Vi har derfor låst tidsindikatoren øverst i høyre hjørne av nettsiden.

mobiltid

Er det andre funksjoner rundt tidsbruk på en artikkel dere irriterer eller gleder dere over som vi ikke har tenkt på?

Vi er lutter øre i kommentarfeltet!

Update:

Da har vi lyttet til deres kommentarer, innspill og råd og gjort noen justeringer.

Tidsangivelsen og boksen ute til høyre er nå erstattet med en mer anonym orange stripe øverst i siden, som indikerer hvor langt man er kommet i artikkelen (før kommentarene)

Hva synes dere? Bedre? Verre?

17 kommentarer

 1. Martin Bekkelund

  Med fare for å være flåsete: har man behov for å informere leseren om hvor lang tid det tar å lese en sak, så er man ikke interessant nok. Kan anbefale On Writing Well om mer om temaet.

  Hva leseren selv velger å installere på klienten er en annen sak.

  Svar på denne kommentaren

  • Knut Melvær (svar til Martin Bekkelund)

   Godt poeng Martin, samtidig så liker jeg veldig godt hvordan instapaper lar meg sortere/filtrere artikler på estimert lesetid. Men det er noe litt annet en sak som følger artikkelen hele tiden.

 2. Enig med kommentar over. En tynn horisontal linje uten noe tekst av typen » 5 minutter igjen…». Det stjeler fokus. Det er nyttig første gangen du er på siden, men så skjønner du hva det går i neste gang.

  En sticky, 1-3px tynn strek holder lenge – i disse flate tider;)

  Bruk evt heller prosent, om det må stå noe. Det er ofte man scroller forbi et uinteressant avsnitt, og jeg er enig i at tiden bør stoppe når den kommer til kommentarene.

  Ellers en artig liten detalj – verdt å teste!

  Svar på denne kommentaren

 3. For min del hadde det holdt å hinte til lengde _før_ jeg bestemmer meg for å lese artiklen. Sånn at jeg kan velge dype artikler når jeg har tid/er i modus for det, og lettere stoff når det passer konteksten bedre.

  Et eksempel kan være medium.com/ som angir lengde både på listenivå og på single-nivå (som en type meta-data).

  En løpende, sticky sak blir mer stressende og avledende for min del.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ingeborg Rønning

  Jeg liker denne detaljen, og liker hvordan dere gir også en ekstra dimensjon til lesingen. Syntes dog det var irriterende at den kom opp nesten hele tiden, og stjal fokus fra der jeg skulle lese. (Leste på mobil). Kanskje hadde det vært bedre å ha det lengre ned på skjermen? Så forstyrrer det ikke lesingen, siden man alltid starter øverst og da ser den hele tiden.

  Svar på denne kommentaren

 5. Huff, dette var av det SVÆRT distraherende slaget. Det er første gang jeg leser på NRKbetamed denne funksjonen, men det fungerte overhodet ikke for meg.

  Jeg er så uheldig at en skade har redusert min evne til konsentrasjon og holde fokus. Det gjør at ting som blinker og/eller beveger seg automatisk drar mitt fokus bort fra det jeg skal fokusere på. Da får jeg ikke med meg alt som står og jeg blir mer utslitt enn nødvendig. Jeg bruker av «dagsreserven» min rett og slett. Men dette er jeg overbevist om påvirker vanlige mennesker også til en viss grad. Slik sett ser jeg på meg selv som en gruve Kanari, jeg merker det samme som andre bare mye tidligere. Denne nettsiden er jo ikke ett problem for noen egentlig, men det er så mye «støy» i hverdagen at jeg bestemt tror at folk blir påvirket av summen av støy. Det er noe å tenke på kanskje?

  Det slår meg også at en statlig organisasjon som NRK har noen krav de må følge mtp diverse funksjonshemminger?

  Jeg liker tanken veldig godt og syns det var litt stilig. Men det slår meg av noen leser raskere og noen mer langsomt. Å gi en universal indikasjon i tid vil vel bare fungere optimalt for noen få, mens det for de aller fleste vil gi feil indikasjon? Tenk Bell-kurven. Hva med prosenter eller 1/4 2/4 indikasjoner?

  Dere burde ogsåforsøke å gjøre den konstant på skjermen, slik at man kan velge å se bort på tallet, ikke at man blir dratt bort fra teksten?

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg er delvis enig med flere av kommentarene som sier at det stjeler fokus osv, men det var før jeg leste denne artikkelen.

  Altså; Jeg visste ikke hva informasjonen var til. Trodde egentlig det var en slags indikasjon på hvor lenge jeg hadde igjen av «gratis» trådløs tilgang jeg hadde på det tidspunktet jeg så det for første gang (var tilkoplet et gjestenett).

  Men etter jeg ble oppmerksom på hva det egentlig var, så må jeg si at jeg likte det. Fint å vite hvor lenge jeg hadde igjen å kose meg med en god artikkel.

  Fortsett gjerne med dette.

  Liker måten dere tar i bruk ny funksjonalitet.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg hadde samme tanke som Eirik – jeg lurte på hva jeg hadde 3 minutter igjen av..

   I utgangspunktet en god ide, men det tar plass – og ikke minst fokus. Jeg har aldri selv opplevd behov for denne funksjonaliteten.

 7. Marius Arnesen (NRK)

  Da har vi lyttet til deres kommentarer, innspill og råd og gjort noen justeringer.

  Tidsangivelsen og boksen ute til høyre er nå erstattet med en mer anonym orange stripe øverst i siden, som indikerer hvor langt man er kommet i artikkelen (før kommentarene)

  Hva synes dere? Bedre? Verre?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.