nrk.no

Slik kommer du i form med apper og dingser

Kategorier: Apps,Forbruker,Gadgets & Mobil


Wearables var et av de hotteste buzzwordene i 2013, og det er lite som tilsier at dette kommer til å endre seg nevneverdig i 2014. Deler av denne bærbare elektronikken logger alt fra søvn til dagens trappetrinn, og det er noe du må regne med å høre mye om i 2014.

Nå som juleribba høyst sannsynlig har lagt seg over hoftene dine, har vi har laget en kjapp oppsummering grundig gjennomgang av hvilke mosjonsrelaterte apper, wearables og tjenester som finnes der ute – og hvordan du kan få disse til å spille sammen best mulig – slik at bikinisommeren 2014 blir bittelitt enklere å forholde seg til.

Power Walking. Foto: Flickr, Pamela (CC)
Power Walking. Foto: Flickr, Pamela (CC)

Vi har delt denne noe omfattende saken inn i ulike deler, så hvis du ikke er klar for en full make-over på apps og små dingser, har du her muligheten til å hoppe direkte til de ulike apps-kategoriene.

[Den daglige mosjonen] [Løping] [Sykling] [Innendørs kondisjonstrening] [Styrketrening] [Søvn] [Vekt] [Kosthold] [Synkronisering]

Alle snakker med alle

Noe av det som gjør at de ulike dingsene og appene som finnes der ute faktisk kan brukes til noe spennende, er det faktum at svært mange av dem nå kan snakke sammen.

I tillegg gjør den nye Bluetooth 4.0-standarden at batterikapasiteten på de ulike dingsene er blitt betraktelig forbedret.

Det er nå fint mulig å bruke én app når du er ute og løper, en annen til å måle hvor mye du går i løpet av dagen, for å så samle begge disse og flere til, i en annen app som gir deg en samlet oversikt over både inntatt og forbrukt energi gjennom dagen.

De fleste wearables’ene på markedet har egne spesialsydde mobil-apps og nettjenester, og mange av dem utfører etter hvert et lass av oppgaver. Likevel er det noe som appellerer veldig til nerdene i oss i å få alt til å spille sammen i det perfekte systemet.

Her er en liten oversikt over hva som finnes, og hvordan man kan få disse til å snakke sammen.

Den daglige mosjonen

Skrittellere finnes etterhvert i et anselig antall. Alt fra svært enkle «dumme» enheter som kun teller skritt, via de mer avanserte «treningbåndene», til avanserte smarttelefon-apper.

Foto av Brian Smith / Flickr (CC)
Foto av Brian Smith / Flickr (CC)

Felles for dem alle er at de ofte forteller oss at vi sitter alt for mye i ro. Vi har sett på syv løsninger.

runkeeper-liten

Løpe-appen Runkeeper fikk ved introduksjonen av Apples nyeste telefon (og dermed også den nye «bakgrunnsprosessoren» M7) en ny funksjon, der den kan ligge i bakgrunnen og telle skrittene dine gjennom dagen.

Du kan selv sette en grense for hvor lenge denne rusleturen skal være før Runkeeper teller denne som en «treningsøkt».

Last ned Runkeeper: [iOS][Android]

moves-liten

Appen Moves kom som en rakett i fjor, og ble en kjempesnakkis.

Vi lekte oss litt med den da den kom, og vi liker forsatt veldig godt skritteller-funksjonen, men også det at den bruker lokasjonstjenester til å kartlegge hvor du faktisk beveger deg.

Last ned Moves: [iOs][Android]

fitbit-liten

Selskapet Fitbit har et kobbel av ulike trackere for bevegelse.

Fitbit Flex er deres armbåndutgave som gjennom dagen kan registrere antall skritt, distanse og hvor mange kalorier det tilsvarer. Fitbit One er en klips-versjon, som i tillegg registrerer hvor mange trappetrinn og høydemeter du har gått i løpet av dagen.

jawbone-liten

For mange er kanskje Jawbone mest kjent for hodetelefoner og høytalere, men jaggu har ikke også denne gjengen slengt seg på wearables-bølgen.

Jawbone Up24 er deres armbånd som blant annet registrerer bevegelse i form av trening og gange.

Jawbone Up24 er sterkt knyttet til den medfølgende iOS-appen, men dataene lar seg også lett synkronisere med andre tjenester.

Jawbone Up er lillebror, eneste forskjell er at Up ikke har Bluetooth 4.0 for synkronisering. Begge båndene må lades via båndets jack-plugg.

Fuelband-liten

Nike+ Fuelband er en av de gamle traverne på arbåndmarkedet, og logger fin-fint aktiviteten din gjennom dagen.

Fuelband inngår også som en viktig del av Nike+ økosystemet, hvor man i tillegg finner både sportsklokke og egne apper.

pulse-liten

Withings er et spennende firma hva helse-dingser angår, og har en rekke produkter for å måle alt fra søvn til vekt og bevegelse.

For å måle den daglige aktiviteten din har firmaet dingsen «Pulse».

Withings Pulse er en bevegelsessensor du har i lommen. Den logger skritt, høydemetre, distanse og forbrukte kalorier. Pulse synkroniseres automatisk til Withings iOS og Android-app.

loop-liten

Pulsklokke-produsenten Polar har også sin eget armbånd, eller «activity tracker» som de kaller det, Polar Loop.

loop2

En av Loops store fordeler, er at armbåndet er kompatibelt med Polars pulsbelter, og dermed kan legge enda en dimensjon til den daglige aktiviteten.

Løping

Også for å logge løpeturen finnes det utallige løsninger, både i form av hardware-dingser og rene mobilapper.

The Long Run av See-Ming Lee / Flickr (CC)
The Long Run av See-Ming Lee / Flickr (CC)
En god investering hvis du tyr til en av de mange appene for å holde styr på løpetreningen kan være å anskaffe seg et pulsbelte. Her finnes det også mange varianter fra ulike produsenter.

Vi har testet Polar H7 i en tid og er svært fornøyd med måten denne oppfører seg på, pris og ikke minst det faktum at den støtter både Bluetooth 4 og Gymlink, slik at det er mulig å bruke den sammen med både mobiltelefoner og treningsutstyr som feks tredemølle uten noe ekstra utstyr.

Polar H7
Polar H7

Produsenten Wahoo har også et lignende belte for bruk mot smarttelefoner via Bluetooth 4.0

Det er flere retninger du kan velge for å logge løpeturen din.

Armbånd.

Alle armbåndene som i dag finnes på markedet teller skritt på en utmerket måte, og kan gi deg en god indikasjon på antall skritt, distanse og forbrente kalorier. Ulempen er at ingen av dem har GPS innebygget, og dermed ikke kan fortelle deg hvor du har vært.

Å bruke et armbånd fra Jawbone, Fitbit, Nike eller Withings er med andre ord den enkleste formen for å tracke løpeturen på.

Smarttelefon apper

Det finnes i dag en rekke applikasjoner for å registrere løpeturen på smart-telefonen din. Felles for dem alle er at de bruker GPS’en i telefonen, ofte kombinert med et pulsbelte for å kalkulere distanse, antall høydemeter du har løpt og antall kalorier du har forbrent.

Endomondo Android app
Endomondo Android app

Hvilken av appene som passer for deg, er mye et spørsmål om smak og preferanser, men her er en liten oversikt:

runkeeper-liten

RunKeeper er er blitt en slags gullstandard å regne for løpe-apper. I tillegg til å være en av de første appene som kom i denne nisjen, er også RunKeeper en av de desidert største tjenestene med 25 millioner brukere.

Last ned Runkeeper: [iOS][Android]

endomondo

Danske Endomondo kom på markedet samtidig med Runkeeper i 2008, og har ca 10 millioner brukere. Endomondo er overlegen de aller fleste hva støtte av ulike dingser og operativsystemer angår.

[Download]
strava

Strava er kanskje mest kjent for sin app for sykling, men har også en egen versjon for løping.

Last ned Strava: [iOS][Android]

mapmyrun

MapMyRun+ har etter hvert også vokst fram som en reell konkurrent til både Strava og Runkeeper, og er del av den litt større familien med MapMy-apper. Her finner vi MapMyRide-Walk-Fitness-Hike-og-DogWalk.

Vi er imponert over både muligheter og ikke minst det sosiale nettverket og delte løpeturer som ligger bak denne appen, og synes både den og økosystemet rundt framstår som solid. Det eneste minuset, og det er ikke så rent lite, ser ut til å være at ingen av appene i MapMy-familien kan utveksle eller hente inn informasjon fra andre trenings/kostholds-apper.

Last ned MapMyRun: [iOS][Android][Blackberry]

GPS-klokker

Skal man ta løpetreningen helt ut, og samle mest mulig data, kan en GPS-klokke være dingsen for deg. Produsenter som Garmin og Polar har begge klokker i «flere-tusen-kroners-klassen» som er proppfulle av funksjonalitet som langt overgår behovene hos de fleste mosjonister.

Screenshot 2014-01-08 21.31.03

Fordelen med å velge en treningsklokke er at du får et skreddersydd, ferdig opplegg som fungerer og er ferdig «satt opp». Ulempen, i motsetning til kombinasjonen pulsbelte+mobiltelefon, er selvsagt at du ikke får et like fleksibelt, oppgraderbart og utbyggbart system.

Polar, Garmin, Nike, Suunto og Timex er fire av største produsentene av GPS-treningsklokker, og burde ha noe for enhvers smak og betalingsvillighet.

Sykling

Mange av appene man kan bruke for løping kan også brukes for å holde styr på sykkelturene ute i det fri. Best er likevel de skreddersydde sykkel-appene.

stravacycle

Strava er den ubestridte eneren blant folk som sykler mye og gjerne liker å konkurrere både på lengre turer og ikke minst på segmenter.

Noe av det som gjør Strava fascinerende er nemlig muligheten du har for å sammenligne din tid på gitte deler av en løype, mot andre syklister. Konkurranseinstinktet får med andre ord litt å bryne seg på om det er Strava som er din foretrukne sykkel-app.

Strava er i utgangspunktet gratis i bruk, men tilbyr også en premium-versjon hvor man får enda bedre og flere muligheter både i treningssituasjonen, men ikke minst når det kommer til analyse og bruk av dataene i etterkant.

Last ned Strava: [iOS][Android]

runkeeper-liten

Runkeeper var i utgangspunktet, som navnet tilsier, en app tiltenkt løping. Gjennom årenes løp har imidlertid appen også fått muligheter for å logge andre utendørsidretter, blant annet sykling.

Screenshot 2014-01-09 10.54.58

Runkeeper fungerer fint for å logge hvor du har syklet og hvor raskt du har gjort det, fortelle deg hvor mange høydemeter du har klatret og hvor mange kalorier du har brent, men har på ingen måte et like godt sosialt nettverk i bakkant som Strava.

Last ned Runkeeper: [iOS][Android]

mapmyride

MapMyRide+ er en slags fetter av løpe-appen MapMyRun. Den gjør det viktigste en slik app skal gjøre, og vi liker godt at den er svært konfigurerbar og kan knyttes til en haug med sensorer.

Vi ble også overrasket over hvor stort og godt det sosiale nettverket MapMyRide+ etter hvert har bygd opp har blitt.

Bonus er også at appen finnes for Windows Phone.

[iOS][Android][Windows Phone]

Innendørs kondisjonstrening

Svakheten til både Strava og Runkeeper er at de er beregnet for utendørstrening og dermed nekter å la deg slå av GPS’en hvis du har tenkt å trene innendørs. Dette være seg om du vil bruke dem til å logge løpeturen på tredemølle eller en runde i spinningsalen, eller på romaskinen for den del.

Det finnes imidlertid apper som lar deg logge denne formen for trening også. Et pulsbelte eller/og en stride/cadence-sensor er selvsagt påkrevd hvis du skal ha noe data å logge fra en innendørs treningsøkt. Du kan selvsagt også mate inn informasjonen fra en sykkel/tredemølle manuelt etter at økta er ferdig, men det er jo mye morsommere med dingser som gjør dette for deg.

digifit

Digifit er appen som lar deg logge en haug med ulike innendørs kondisjonsidretter.

digifit-mobil

Enten det er spinning, sykling, tredemølle, ellipsemaskin, pilates, yoga eller roing, så lar Digifit deg registrere dette «riktig» og evt sende det videre inn i «datasystemet» ditt. Det kan nok argumenteres at det ikke er all verden viktig om treningsøkta bestod av en løpetur eller en yoga-time, så lenge hjerteslagene dine er registrert, men vi liker nå uansett å ha ting riktig 🙂

[iOS][Android]

mapmyride

MapMyRide+ lar deg definere innendørsaktivitet som tredemølle eller spinning-sykkel og skrur dermed også av GPS-en, og lar deg registrere treningen ved hjelp av for eksempel et pulsbelte. Ulempen med MapMy/Ride/Run er (fortsatt) at informasjonen låses inne i deres eget økosystem.

[iOS][Android][Windows Phone]

Styrketrening

I segmentet styrketrening-apper finnes det, for å si det pent, et hav av ulike alternativer å velge mellom. Her er det mange personlig preferanser som spiller inn, men vi har funnet tre som iallefall gjør den groveste jobben for deg som vil løfte vekter.

gainfitness

Gain Fitness er en modulbasert app, hvor du selv setter sammen treninger basert på ulike muskelgrupper og øvelser. Appen kommer med et sett med standardøvelser, men skal du ha tilgang på flere ulike øvelser for ulike muskler, må disse kjøpes som ekstra pakker inne i appen.

Hver øvelse er også illustrert med en enkel animasjon og et lydspor som forteller deg hvordan øvelsen skal utføres.

Et aldri så lite minus med Gain Fitness når vi testet denne appen, er at den insisterer på å laste ned de ulike pakkene med øvelser hver eneste gang vi starter appen. Rent bortsett fra at dette selvsagt både er irriterende unødvendig og dyrt, er det også slik at når du sitter på Edge i et treningsrom i et gammelt bomberom, lar det seg enkelt og greit ikke gjøre. Og da får man ikke brukt appen. Svært, svært irriterende.

Last ned Gain Fitness: [iOS]

jefit

Jefit gir deg muligheten til å laste ned over 60 «Jefit Team workout routines», velge blant 1300 øvelser, sett mål og synkroniser dine data med profilen din online.

Last ned Jetfit: [iOS][Android]

fullfitness

Full Fitness inneholder svært mange øvelser som du selv kan bygge treningsprogrammer av. Vi liker at appen i utgangspunktet er svært rik på mange ulike øvelser å velge mellom, og ikke på død og liv skal pushe på deg ekstrapakker med øvelser til ekstra kostnader.

Last ned Full Fitness: [iOS]

Søvn

En viktig faktor for din generelle helse, er søvn. Hvor lenge og hvor godt sover du?

Det finnes flere ulike metoder for å logge søvn med dagens dingser og apper. Både de mye omtalte armbåndene og mobiltelefonen med ulike apper kan måle søvnen. I tillegg kommer det etter hvert dedikerte dingser for å måle søvn.

Sleep. Foto av Betsssssy / Flickr. (CC)
Sleep. Foto av Betsssssy / Flickr. (CC)

Armbåndene

Alle armbåndene vi tidligere har nevnt i forbindelse med daglig aktivitet kan også logge søvn. Ved å registrere hvor mye du beveger deg i løpet av natten, kan armbåndene, med mer eller mindre nøyaktighet, forsøke å fastslå når du er våken, når du sover lett og dypt.

Det hele presenteres i en grafisk framstilling som gir deg et fint overblikk over hvordan natten har forløpt.

Nike+ Fuelband, Jawbone Up , Fitbit Flex, Withings Pulse og Polar Loop, kan alle settes i nattmodus, og gi deg en status over hvor godt, dypt og lenge du har sovet når natten er omme.

For Withing Puls’ vedkommende følger det med et armbånd som den lille enheten festes i, før den så festes til håndleddet gjennom natten.

Det finnes også flere apper for smarttelefoner som på samme måte som armbåndene bruker mobilens innebygde bevegelsesensorer for å avgjøre hvordan du sover. Felles for disse appene, er at telefonen skal legges ved siden av deg i senga, gjerne under lakenet.

Både rent brannfaremesig og strålemesig har vel flere viftet med pekefingeren mot denne praksisen, så det kan nok være lurt å tenke seg om før man eventuelt tar sjansen på å tenne på senga, og stråle hodet gjennom natten.

Sleepcycle

Stråling og brannfare til side. Sleepcycle er en av de eldste og mest populære av disse appene. Den registrerer dine bevegelser i senga gjennom natten, og gir deg så en oversikt om du har sovet dypt, lett eller vært våken.

sleepcycle

I tillegg kan du sette Sleepcycle til å vekke deg på det riktigste tidspunktet innenfor et gitt tidsrom. Sleepcycle registrerer når du sover «lettest» innenfor dette tidsrommet, og vekker deg dermed på «minst brutale måte» 🙂

Bruker du Sleepcycle over tid kan den også by på utførlig statistikk på hvordan søvnen din har utviklet seg i løpet av nettenes gang.

Last ned Sleepcycle: [iOS]

Andre lignenede apper er:

Sleepbot [iOS][Android]

Sleep Time [iOS][Android]

Withings Aura

Withings har som nevnt tidligere i denne artikkelen flere spennende dingser knyttet til personlig helse. Withings Aura er en søvnanalyse-matte som i kombinasjon med en nattbord-enhet både skal bysse deg i søvn og vekke deg skånsomt.

Aura

Tanken er at matten legges under lakenet, og er i stand til å analysere bevegelse på flere personer i sengen samtidlig og dermed også søvnmønsteret til disse. I tillegg analyserer nattbordsenheten støy, luftkvalitet og temperatur, og regulerer lyset i lampen og «lydprogrammer» som i følge Withings skal være «scientifically-validated»

Vi kan ikke annet enn å glede oss til denne kommer på markedet våren 2014 og dermed blir mulig å teste for egen søvn.

Vekt

En annen måleenhet det er enkelt å holde styr på, er vekt. Vekt har vel alltid vært en faktor innen helse, og kanskje spesielt knyttet til slankedelen av dette økosystemet.

Ved hjelp av vekter som er knyttet til nettet, og automatisk sender data inn til de ulike appene, har det nå blitt enklere enn noen gang å loggføre akkurat denne faktoren.

På markedet finnes det idag flere ulike vekter som kan gjøre denne jobben for deg.

Withings Smart Body Analyzer

Withings Smart Body Analyzer er storebror i vektfamilien og nøyer seg ikke kun med å veie deg. Den analyserer også fettprosenten i kroppen din, pulsen din og luftkvaliteten i rommet hvor vekten står.

withings-smart-body-analyzer

Superdingsen sette opp mot et trådløst nettverk, slik at den kan sende data inn i Withings-systemet, som i sin tur kan sende dette til de av trenings-appene dine som måtte ønske denne dataen.

Withings Wireless Scale

Den noe rimeligere, og svært mye enklere Withings Wireless Scale, gjør akkurat det navnet tilsier. Den måler vekten din, og overfører dette trådløst over wifi til din profil hos Withings.

Fitbit Aria

Fitbit Aria kan best beskrives som en mellomting mellom de to Withings vektene. Aria måler vekt og fettprosent, er i stand til å gjenkjenne åtte forskjellige personer og sender selvsagt også sine data over det trådløse nettverket ditt.

c26-B0077L8YOO-1-l

Kosthold

Så langt har vi sett på dingser og apper som teller og måler hva du faktisk tar ut av kroppen i form av energi. Vel så viktig er hva du faktisk stapper inn i kroppen i form av energi.

Vi snakker da om apper som teller hvor mange kalorier du inntar.

MyFitnessPal

Hvis det i denne sjangeren finnes en slags industristandard, er nok det nærmeste vi kommer MyFitnessPal.

MyFitnessPal-Food-Diary-App-Review

MyFitnessPal er en svært avansert kalorikalkulator, og det er flere funksjoner med appen vi liker godt. MyFitnessPal er nok i all hovedsak rettet mot de som ønsker å ta av et kilo eller to, og noe av det første den ber deg gjøre er å sette en «target weight», og på hvilket tidspunkt du vil oppnå denne.

Deretter kalkuleres det et gitt antall kalorier du kan innta i løpet av dagen for å nå denne vekten på det gitte tidspunktet. All trening du måtte utføre, kommer som en slags bonus i dette regnestykket, og det er her sammenkobling av de ulike appene og dingsene kommer inn i bildet.

Du kan registrere alle måltider du måtte spise i løpet av dagen, snacks og vann du drikker.

Noe av det som virkelig gjør MyFitnessPal til den ubestridte ener blant disse appene er evnen den har til å registrere matvarer ved hjelp av strekkoder. Så langt har vi til gode å registrerer en eneste matvare kjøpt i norske matvarebutikker, som appen ikke straks gjenkjenner, og forteller oss næringsinnholdet i.

nespresso

Praktisk er det også at appen tar vare på maten du selv legger inn i de ulike måltidene. Det er rett og slett ganske så avslørende å se hvor vanedyr iallefall vi er når det kommer til matvaner.

Etter endt registrering av både inntak og uttak gjennom dagen, forteller appen deg hvordan du vil ligge an.

Last ned: [iOS][Android][Windows Phone][Blackberry]

Andre lignende apper er:

Lifesum : [iOS][Android]

LooseIt: [iOS][Android]

Synkroniserings-verktøy

En av de største utfordringene med ulike trenings- og helseapper, er at det har vært vanskelig å få utvekslet data dem imellom. Dette er imidlertid i ferd med å endres.

Å utveksle informasjon mellom ulike apper, gjør at man for eksempel kan få de ulike treningsappene man bruker til å oppdateres med for eksempel vekt og hvilepuls eller antall kalorier man har stappet i seg i løpet av dagen.

Flere og flere apper har når muligheten til å henge seg på hverandre, eller har iallefall et felles kontaktpunkt som kan brukes som et slags datasenter.

Løpe-appen Runkeeper er i så måte en av appene som mange andre støtter, kan enkelt brukes som et nav i hjulet hvor man lar alle de andre treningsappene koble seg på, og utveksle data både fra og til.

Noe som er viktig å huske på er at man ikke «dobbeltposter». Får du for eksempel DigiFit til å sende sin data inn til for eksempel både RunKeeper og MyFitnessPal, og i tillegg har satt opp RunKeeper til å synkronisere med MyFitnessPal, blir det en dobbelposting av dataen fra DigiFit til MyFitnessPal. Og da ser det jo ut som om du har trent dobbelt så mye som du egentlig har.

Og det vil du vel ikke 😉

Nettstedet Syncmetrics er et annet alternativ det kan være verdt å merke seg.

Her kan man logge inn med en rekke ulike helse og trenings-apper, og la dem utveksle informasjonen de har logget.

Hva er dine dinges og apps-treningstips? Har vi glemt noen viktige, eller har du en favoritt som overgår alle de andre?

29 kommentarer

 1. Fin oversikt, men hva med Adidas Micoach?
  Jeg er veldig fornøyd med denne.

  Litt usikker, men tror det er den eneste appen som hjelper deg å holde riktig tempo i forhold til ulike soner mens du løper. Dette hjelper meg til å trene mer riktig.

  I tillegg er Adidas Smart Run klokken på trappene for slipp i Norge. Den ser veldig spennende ut, men håper de optimaliserer batterier for norske forhold.

  NB! jeg jobber ikke for Adidas, men er hekta på Micoach 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg har prøvd litt ulike aktivitetsapper til mobilen, men synes det ble for mye styr (og overvåkning) av det. Så jeg har hittil falt tilbake på min alminnelige, relativt low-tech, skrittteller som ligger i bukselommen og teller skritt. Mer enn 12000 = fornøyd.

  Når jeg trener bruker jeg Endomondo med pulsbelte (Polar). Og ikke minst er jeg ute og løper med Zombies, Run. Fordi alt blir mye gøyere med zombier ( i alle fall blir intervalltrening mer inspirerende med imaginære zombier pustende i nakken).

  Svar på denne kommentaren

  • Even Ødegård (svar til Fred Hanssen)

   Nei, det må man ikke! Har pulsbelte og Endomondo, fungerer fint uten. Men får en del ekstra fuksjoner ut av pulsbeltet om du har PRO 🙂

 3. Jeg som trodde man kom i form med en kombinasjon av trening og riktig kosthold, men så er det altså gjennom å kjøpe alskens dubeditter man kommer i form. Det skulle jeg ha visst før jeg meldte meg inn på SATS og dro fra matbutikken uten å kjøpe chips til i kveld.

  Svar på denne kommentaren

 4. Må si lenken fra forsiden forteller litt av en løgn: «Disse kan få deg i knallform, her får du en kjapp innføring i jungelen av treningsapper- og dingser.»

  En app eller dings kan ikke få noen i form. Det må nok trening til 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Her er det mye jalla-dingser. Er man ute etter nøyaktige data bør man investere i en skikkelig gps-puls klokke. Har selv en Garmin Fenix og en Suunto Ambit, bedre treningsverktøy får man ikke.

  Svar på denne kommentaren

 6. Erlend Mongstad

  Jeg har prøvd flere av disse treningsappene over lengre tid, og driver med sykling og løping. Mitt tips er å velge en applikasjon som motiverer deg, de gjør stort sett det samme rent teknisk, til syvende og sist. Noen lar seg motivere av gamification, mens andre er mer opptatt av måling av puls og tekniske data etter trening. Jeg har løpt i mange år med pulsklokke, men savnet en god måte å analysere treningen på. Når appene kom – gjerne med et webgrensesnitt som det synkes mot, og jeg kunne loggføre treningen et annet sted enn i excelark, ble treningen mye mer interessant for min del. Jeg kunne konkurrere med kollegaer, oppdage nye løyper ved å se hvor andre løp, og kunne streve etter å slå en eller annen lokal fyr sin sinnsyke rekord opp bakken utenfor boligen min.

  Jeg har en garmin-klokke med GPS (jeg velger klokker med GPS, da blir dataene mye mer interessante – og kan lastes opp helhetlig til strava f.eks).

  Når jeg sykler eller løper, er Strava et soleklart førstevalg for meg. Konkurransedimensjonen du kan legge opp til med andre venner/kollegaer, samt de virtuelle løpene (challenges) gjør at denne appen motiverer meg.

  Det viktigste for meg når jeg velger en app, er å se på import/eksport mulighetene. Her er RunKeeper og Strava god på begge deler, så det er enkelt å switche til en annen og bedre app senere, uten å miste hele historikken:) Så tilbyr de ofte en premium-pakke – som jeg pleier å benytte meg av – som regel inneholder den interessante treningsprogram, og gjerne en dimensjon ekstra…

  Zombies Run! skal jeg definitivt sjekke ut, virker som intervalltreningen endelig kan bli litt motiverende:)

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Karlsen (svar til Erlend Mongstad)

   Hei Erlend. Alt du kan gjøre med Strava, kan du også gjøre med Garmin, bare at det blir mer nøyaktig. Sverger til Garmin Connect, meget bra analyseverktøy, som du dessuten kan laste ned løyper som kamerater har løpt, og se om du løper/sykler/går fortere på ski. Du kan også laste ned på tlf og få økta i sanntid, slik at folk kan følge deg. Men alt dette veit du kanskje, høres ut som du har prøvd en del treningsapper og pulsklokker. Selv synes jeg det er en uting å ha med tlf når jeg trener, godt å slippe å være tilgjengelig. Ha en fin dag! 🙂

  • Erlend Mongstad (svar til Rune Karlsen)

   Du har helt rett, Garmin Connect er mer nøyaktig. Nå bruker jeg Garmin puls/gps-klokke og importerer i Garmin Connect/Strava etterpå, da har jeg det begge steder;) Men synes Strava har en penere og ryddigere utforming, så har Strava også challenges, og den splitter opp turen i segmenter og lager topplister pr segment. Veldig motiverende når jeg kommer inn i den tunge bakken;)

   Som jeg nevner er det for meg import/eksport mulighetene som avgjør om jeg gidder å bruke en app/tjeneste, da jeg kan holde aktivitetene mine i synk;)

   Ellers må jeg si Zombies Run virket som et spennende konsept – og kanskje det som må til for å gjøre intervalltreningen interessant:)

  • Rune Karlsen (svar til Erlend Mongstad)

   Ser argumentene dine. Personlig er jeg mest opptatt av gj.snitt puls, distanse og høydemeter. Har faste runder, der jeg tar mellomtider, og sammenligner med tidligere økter. Dessuten liker jeg det minimalistiske designet på GC. Brukte Movescount for Suunto tidligere, men det syntes jeg blei for flashy. Men det hører med at jeg aldri har prøvd Strava, så jeg skal ikke uttale meg så mye om den appen, men jeg er generelt skeptisk til treningsapper på mobil. Men det virker jo veldig motiverende på mange, og får dem ut og i aktivitet. Og det er det viktigste 🙂

 7. Hei.
  Hva med Nike training club? Den er gratis mener jeg å huske og funker utrolig bra for trening hjemme i stua!! Ferdige treningsprogrammer som forteller deg akkurat hva du skal gjøre og hva du bør ha fokus på under øvelsene. Nesten som å ha en personlig trener:-)
  Kristin

  Svar på denne kommentaren

 8. Bruker Endomondo og Polar pulsbelte og er fornøyd med det. Det neste jeg ønsker meg nå er en (smart) klokke-dings som kan vise puls, distanse og hastighet… noen forslag på dings?

  (Trives best på sykkel men trener langrenn om vinteren).

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Mongstad (svar til Marius)

   Om du vil bruke appen, så finnes det sannsynligvis pulsbelte du kan koble til appen via Bluetooth, så har du GPS på telefonen. Vet wahoo har slike ting…

   Ellers kan jeg anbefale garmin forerunner serien, om du løper etc. Jeg har en du kan legge inn soner og treningsprogram på, noe som er gull om du liker å trene etter puls.

   Personlig liker jeg best å trene med bare klokken, og da foretrekker jeg en klokke som også har GPS. Her liker jeg Garmin, for så vidt jeg husker det, da har polar ekstern GPS som du må feste et annet sted. For meg blir det mye dingser, men på den andre siden varer vel batteriet lenger på klokken, og klokken er mindre klumpete når du ikke bruker GPS.

   Har også trent med bare pulsklokke, og tracket GPS på telefonen, men da hadde jeg alltid problemer med å sette sammen data i etterkant. Det er sikkert blitt bedre nå til dags:)

  • Rune Karlsen (svar til Marius)

   Enig med Erlend. Garmin var jo med fra oppstarten av GPS, og kan det. Anbefaler Garmin Forerunner 620, der er det automatisk overføring av data til analyseverktøyet Garmin Connect. Denne har jeg bare prøvd, men virket veldig forseggjort. Har selv en Garmin Fenix, som egentlig er en ABC klokke ment for friluftsliv, men har programvare for trening også. Den er jeg veldig fornøyd med. En brukbar pulsklokke koster mellom 3-4000,- . Men det er jo bare et «par» mnd medlemskap på et treningsenter. Bruk av pulsklokke er dessuten veldig motiverende, halve gleden er å sette seg ned etter en varm dusj, og se på dataene fra økta. Anbefaler å styre unna Polar sine gps-klokker. Har sammenlignet, og den er mer unøyaktig.

 9. Hei!

  Og takk for veldig fin artikkel.

  Det å ha en pulsklokke gjør for meg løpingen utrolig mye morsommere. Å vite puls, avstand osv. er ekstremt motiverende.

  Jeg har stort sett brukt klokker fra Polar, men gikk i høst over til TomTom MultiSport. Den er utrolig tynn til å være en GPS-klokke og gir deg alle de funksjonene du trenger. I tillegg kommer de stadig med oppdateringer, hvilket gjør den mer «levende».

  Sjekk den ut her: tomtom.com/en_no/products/your-sports/tomtom-multi-sport-gps-watch/

  Prisen er heller ikke avskrekkende.

  Svar på denne kommentaren

 10. Kan ikke se det er nevnt her, men jeg tester for øyeblikket ut Sony sin app WalkMate. Denne er rimelig enkel, men fungerer godt sammen med SmartWatch2, som jeg også har. På armen kan jeg bla.a. se hvor langt /lenge jeg har løpt, samt å starte/pause treningsøkt. WalkMate er litt dårlig med at jeg ikke får lov å slå av gps i appen eller avslutte appen på en lett måte.

  Svar på denne kommentaren

 11. Håvard Pedersen

  Svakheten til både Strava og Runkeeper er at de er beregnet for utendørstrening og dermed nekter å la deg slå av GPS’en hvis du har tenkt å trene innendørs

  Dette er helt feil. Jeg logger både styrketrening og tredemølle-økter med Runkeeper ukentlig.

  Svar på denne kommentaren

 12. Hei.

  Jeg har nettopp lastet ned Runkeeper og startet på et treningsprogram via appen.
  Jeg syntes det er tungvint å holde seg oppdatert gjennom løpeturen på iPhonen. Kan jeg bruke en pulsklokke opp mot runkeeper? Koble pulsbeltet til både klokke og app?

  Svar på denne kommentaren

  • Håvard Pedersen (svar til Bønna)

   Det kan du. Det du også kan hvis du uansett har hodetelefoner koblet til telefonen, er å la Runkeeper annonsere pulsen din med jevne mellomrom slik at du slipper klokka.

  • Erlend (svar til Bønna)

   Runtastic støtter Garmin pulsklokker.
   Strava støtter Garmin pulsklokker.
   Mener å huske at Runkeeper støtter Polar pulsklokker.
   De andre tjenestene husker jeg ikke….

  • Bønna (svar til Bønna)

   Takker for svar Håvard og Erlend:-)

   Spørs om jeg går for et Polar pulsbelte med annonsering av puls vis runkeeper i første omgang, og se an behovet for klokke etter hvert.

 13. Spillifisering – Indianer i by'n

  […] Treningsapper er et annet, godt eksempel på hvordan noe kan spillifiseres. Ved å logge treningen i en app, eller at treningen din registreres automatisk fra pulsklokke til appen, kan en få stadige tilbakemeldinger på hvordan en har prestert – slik en gjerne gjør når en spiller spill. Når målene som er satt (f.eks. antall kalorier forbrent eller antall daglige skritt) er nådd får man en bekreftelse eller tommel opp, noe motiverer en til å fortsette. Om du har lyst til å lese mer om hvordan ulike apper kan hjelpe deg med å komme i form, kan du gå inn og lese her. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.